Паричката ќе ја завиткаш во газичка и ќе ја залепиш над папочето со хартиен фластер. До кај третиот месец ќе се повлече, не се секирај.
eve vakvo mu e papoceto zatvoreno samo malku mu e spadnato sega ne e volku ispapceno, ovaa mi e slika od pred nedela dena
Ни "падна" папочето за десет дена, имаше уште малце засирена крв па продолживме со алкохол, но денеска излезе и тоа крастиче но од долу мааалку посветла крв има... Патронажна сестра не ми дошла, а со првото дете немам вакво искуство, па што да правам? Да продолжам со алкохол или да ставам прашоче Бивацин?
По паѓање на папоче препорака во систина е да се става хидроген за дезонфекција. Алкохолот треба да го суши да падне и стерилно да е. Бивацин само ако има некој процес, а тоа треба да види педијатар. Мене ми дадоа да ставам откако на 2ра контрола го видоа папчето.
Колкав период се става хидроген? Вака мене ми делува дека нема процес, а имаш право, не ми текна дека бивацинот е антибиотик. Во понеделник треба да ја носам во диспанзер за вакцина па ќе видам што ќе каже докторката.
Папочето сеуште не ни паднало брбето има 10 дена меѓутоа вчера и завчера приметив дека истото прокрварува од страна...дали евтоа нормално или треба да преземеме нешто? Позз
Читам тука 70% алкохол сте користеле. А мене ми се чини ми кажаа 90%?! Сега ќе препрашам пак. Срамота - од едно влегло од друго излегло.
Што кога има свежо крвче од едното крајче? Се јавив, ми рекоа почесто алкохол да ставам. Колку пати стававте вие? Се преплашив, пребледев. Да следам до после па да се јавам пак. Ако ја носам на доктор во Систина на ургентен треба?
Ако не мириса и не гнои, не е ништо страшно. Скоро кај секое бебе има. Чисти на секое менување на пелената, на 2-3 часа. Може да има крв неколку дена. Кога ќе го носиш на контрола убаво ќе и го исчистат.
Имаше крвче и кај мое дунде. Секако ќе одиш на контрола со бебе во систина, сестра Мони ќе ти го исчисти.
@TeddyGrey Имаше и кај мојата, во Систина сестрата убаво го исчисти и ми покажа како и јас да чистам правилно, и многу побрзо падна кога почнав така да чистам. На секое менување пелена убаво со алкохол од сите страни бришење. И да притиснеш малку, нема да ја боли. Ќе плаче само од што ќе и е ладно од алкохолот.
Јас не ставав апсолутно ништо на папочето, педијатарот ми рече колку по суво го чуваш по малку има шанси за инфекција и по брзо ќе падне, и така беше. Без никакви алкохол ни хидроген поминавме, и мислам до 12ти ден си падна.