Исто како @ane.bella , и јас не ставав апсолутно ништо и немаше никаков проблем, кога се исуши комплетно само си падна.
Мамички, приметив крв на папочето кај бебуш сеуште не и е паднато, има ли место за паника, што да направам?
Имавме и ние додека беше бебе.. Внимателно миење со вода, и нежно тапкање со крпата потоа ќе го отвориш папочето нежно и ќе го тапкаш со газа стерилна да нема вода. Откако ќе видиш дека е суво, земаш уште една газа и внимателно ќе тапкаш со алкохол 70% за да исуши.. и бивацин прашак ставав јас
Моето не е баш новороденче, 17 месеци е. Има како ѓубренце, нечисто во папочето, но никако не можам да и го исчистам ни при бањање, како заглавено е, инаку не мириса. Како да го исчистам? И дали е опасно?
Јас и го бришам со газа и хидроген, или со влажна тетра пелена, полека притискам за да се испакне папочето и од страните пребришувам.
И ние го имавме истиот проблем зошто му е длабоковпапчето. Капнуван капка две хидроген дирекно во папчето и се одлепува и само со стапче за уши го вадам.
Јас имам такво од раѓање. Уште стои. Ми кажаа на лекар уште одамна дека папокот не ми е добро пресечен и дека тоа се габи и да не чепкам да ги вадам. Ден денес си стои па паѓа само па се прави друго.. Иначе никакви компликации немам едноставно не чепкам и си живем со таков папок. Додуше ова зборам пред пораѓајот сега не сум ни видела дали имам ама имав цел живот.
И јас имам откако знам за себе. Никогаш сум немала проблем освен месецов кога ми се вцрвени со лош мирис. На лекар ми дадоа некоја маст, еднаш се намачкав (заборавив после тоа) ама гледам поминало сега за сега. После пораѓај не знам ни каде е најдлабоката точка од папоков и си има и покрив да не му врне.
Моето бебче е 12 дена и папочето сеуште не ми е паднато, но кај и да е ќе биде гледам и виси, кажете ми доколку и падне деновиве се прави ли крв, ја боли ли и што да и ставам на паднато?
Јас ставав хидроген 3 % два пати дневно и со газичка го чистев (не де плаши не го боли), а еднаш дневно и Банеоцин прашок ставав, и за многу брзо се исчисти, за 4-5 дена веќе немаше ништо.
Одржувај го суво додека не зарасне. Кога ќе го бањаш бебето исуши го убаво со тапкање. Потоа со 3% хидроген ама внимавај да не ти лизне надолу накај дундето покриј убаво долу со тетра или со пешкирот. Откако ќе ставиш почекуваш некоја минутка да изврие и на газа ставаш алкохол 70% од аптека ќе тапкаш околу папочето не внатре потоа ставаш прашак мислам бивацин се викаше.
Кај синко денес падна папочето, 13 дена има, му ставам само прашок банеоцин. Дали да почниме да го водениме, оти до сега не го имаме изводенето?