На син ми пред три дена му падна, го чистиме со алкохол 70% внатре и после бивацин прашок. Сеуште има заситена крв, педијатарот рече да продолжиме така до зараснување на раната.
За чистење папоче треба хидроген од коллу посто ? И алкохол од колку? Видов требаат стерилни гази и чепкалки...и како иде постапката?
Што ке користите ке ви препорача педијатар, со првото синче користевме хидроген за внатре во папочето, а алкохол надворешно. Сега со второто само алкохол и внатре и надвор, се со стерилна газа или стерилна чепкалка.
Мамички му падна папочето на синко и ни кажаа да не го водениме неколку денови, а тој постојано е мокар поради прокиснување на паперс баш тука.. го чистам со хидроген 3% и со стерилно газиче, како нечистотија да има собрано, а синока и малку крв од страната му го тапкам со чиста газичка и му ја оставам за после тоа да биде позаштитено.. има ли место за паника? може нешо да биде..?
Нагоре му го ставаш куренцето? Обично тогаш прокиснуваат пелените напред, или не ги затвораш убаво и има луфта меѓу пелената и стомачето.
да нагоре му го ставам, може поради тоа а? а луфта нема меѓу пеланата и стомачето баш тоа ме чуди.. да не треба да земам двојка? но бебчето е 2,5кг памеперсиве се од 2,5 до 5кг..
Не го ставај куренцето нагоре, нема потреба. Стално ќе ти прокиснува ако го правиш тоа. А за бројот на памперсите, зависи од градбата на детенцето, не толку од килажата. Ако го засекуваат на бутчињата, време е за поголем број.
Не е до бројката на пелената,и нас ни прокиснуваа, ние ги подвиткувавме за да може да диши папочето и редовно ноќе беше мокар и кенкаше. Откако заздраве убаво ги стававме и многу ретко се случуваше да пропушти,ако не била убаво ставена. Бебе се роди со 3780,користевме единица месец ипол. За папочето,прво со алкохол чистиш со стерилна газа, ставаш хидроген да направи пена,бришеш,собираш корупки и нечистотии и ставаш прашоче. Одозгора може сува газа а и не мора. Нормално е да се појави малку крв и кај нашето имаше, за неколку дена заздраве и од тогаш го топевме на бањање. Претходно на папочето стававме крпче,долни тренерчиња било што за да го заштити.
Нас па овде и за двете деца никако алкохол ми рекоја. Само хидроген 3%. После хидрогенот ставав цителиум за првото, сега веќе го нема, па препорачуваат спреј еден, ама не знам точно не купив оти останавме повеќе на болница, па немаше веќе потреба.
Денес на бебка и падна папочето и има малку крв, дали имала некоја вакво искуство? Со оглед на ситуацијава ни педијатар ни патронажна можам да добијам, а сум исплашена заради што има малку крв, некоја со ваква ситуација?
Ако е засушена е нормално, следи деновиве како ќе биде дали ке има пак дали ке солзи ке остава дамка на алиштата. Чисти го со хидроген или алкохол и со прашок биврацин мислам се викаше. И гледај да ја добиеш докторката. Не е страшно и кај моиве двете имаа така па ги носевме да ги мачкаат со нешто на педијатар и им помина за неколку дена.
Бебето е една недела. Папочето од едната страна е засушено но од другата има крв по малку. И ставав хидроген и алкохол но ми беше страв зашто крвари па сега ставам само прашок .
И кај нас се појави крв не е страшно,ставај алкохол и хидроген,треба добро да се исчисти, стисни малку не ги боли