Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нега на папоче кај новороденче

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 9 октомври 2012.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.192
    Јас ко го носев во плодност на контрола ми се чудеа зошто уште сум користена прашак (месец и една недела беше тогаш) демек тој се користел додека падни папочето и ми дадоа цицабио лосион од биодерма и со него му влажнеше уште некое време па после му падна то делчето помало шо му беше останато... и сега ако многу плачи знај да ми остај траги на боди...

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Со првата ќерка папчето мн брзо падна. Ова го чистиме и се и не паѓа, еве 2 недели веќе.
    Не мириса, нема крв, ама си стои. Дури ко да е исто цело време, вооошто не ми се чини "разлабавено". До кога треба да падне најкасно?

3. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Нас обратно, сега на 12ти ден падна ама уште се дочистува, а со поголемото после 20 и кусур дена. И со двете на педијатар им тураа нешто за дезинфекција со сребро, па после лапис. Да не се навлажнува па да не може да се исуши? Почекај уште малку може е ок само покасно ќе падне.

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Нема од што да се влажни. Пелената е свртена и папчето убаво си дише. Во вторник сме на контрола, ама се надевам до тогаш ќе падне.
    Дека на првото мн брзо и падна, па ова ми се чини мн долго.

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    25.339
    На моето на 16ти ден дури му падна, многу долго ми се гледаше тогаш.
    Леле се' сум заборавила, ја отворив темава да се потсетам како беше процесот :D

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Исто и на малиов, нему за три недели му падна, а сè си беше во ред.
    Чистев со алкохол и ставав Бенеоцин (мислам така дека беше).

7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Кај моите после три недели падна.
    Патем честито бебенце, живо и здраво да биде.

8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Вчера на преглед се супер, денес му потече крв од папокот. Доктор вика нормално продолжи да чистиш, ама мене веќе раце ми се тресат.

9. Izzy_0504

Izzy_0504 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    3.875
    Исто ми се случи и мене.. иако ми кажаа кога нѐ испуштаа дека е нормално сукрвуца да се појави, сепак не ми беше сеедно, па се јавив да прашам. Ми рекоа дека не го боли со сигурност, тоа ме смири. Тоа сто имс крвца е знак дека можеби поголем дел се одвоил и дека брзо ќе падне, ама не мора да значи. Да исчистам со алкохол и да ставам прашоче. Инаку претходно само чистев, не ставав прашок.
    Среда сме на следна контрола, а до тогаш рекоа може и ќе падне. Ние сме 12 дена

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    И јас сум во среда, до тогаш не знам што ќе му правам на папоков, буквално раце ми се тресат. Сум ги заборавила овие стресови. Исто и јас чистев до денес само со алкохол, сега и прашак ставив, белким ќе биде добро.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Нормално е. Мене на секое ми ксжуваат дека е можно крвче и да не паничам.

Нашево пупе историско стана :) се држи уште на конче. До утре ваљда ќе падне.

12. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Јас ти викам мене никој во Систина не ме ферма :) претпоставувам не редиш уште широк повој дур не падне папок?

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Така ти се погодиле :( Сестра Мартина не си ја начекала?

Јас не планирам воопшто широк повој :) Да дадеа пакло бекутан ко прошлиот пат, од него ќе ставав наопаку. Вака, јок :)

14. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    И кај нашата имаше крв одкога падна, и ја боцкаа со витамин К. Рекоа боцкани се во болница со 1 единица , не знам мерката, сега ја боцнаа со 2. Инаку чистев цело време и пак се појавуваше. А бев добила совет од др дека треба да се извлече папочето да се стисне убаво за да се направи компресија и да се стави шпирт. Јас тоа не го направив многу ми е осетлив тој дел со папочињата и мене, среќа после инекцијата брзо престана да тече.

Последна измена: 9 октомври 2020
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    3.875
    И јас се мислам за широк повој дали да ставам.. во болница на сите препорачуваат - откако ќе падне папочето до 2 месеци. На 2 месеци ортопедски преглед на кој ќе кажат дали е доволно или да се продолжи..
    @Jana06 ти ставаше? Знам во Ремедика беше и со машко, па да кажеш како помина?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Не ме праша, но да си кажам :D
    И јас бев во Ремедика и машко е, ми советуваа таму да му ставам гаќички за широк повој, од оние што се перат. Но се јавив кај ортопед и ми рече дека не треба повој ако е сè во ред. Малиот го однесов на ехо на колкови кај Антоније на околу месец дена, ми рече дека е пожелно што побрзо да си го однесам, не чекав да направи два месеци. Сè беше во ред и немаше потреба, само џабе ги зедов гаќичките. Добро, не е џабе, еднаш сигурно ги ставив. :^) Башка топло фаќаше веќе и докторот вика не треба да се загреваат без потреба, особено машките поради тестисите.

17. Izzy_0504

Izzy_0504 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    3.875
    Те помислив, ама не бев сигурна дека си во Ремедика, па те скокнав :)
    И јас така планирам, да му падне папочето, па да го однесам на ортопед да ми каже.
    Фала на одговорот :hug:

На Jana06 и 0ли им се допаѓа ова.
  18. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    4 педијатри консултирав само 1 ми рече ако не престане за ден два оди на детска клиник да го боцнат до вит К. Другите педијатри ми викаат ништо страшно нормлно е, се спрема да паѓа ставај Беоцин. Ама од прашакот како да се залепи папочето и сега не можам со алкохол да го исчистам. Мислам најубаво утре да носам дете на лекар.

19. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Отидете на клиника за витамин К, најдобро.

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Ставав широк повој до 2 месеци ама не често, неколку часа во денот. Кога отидовме на ортопед на 2 месеци ми рече супер се развива и нема потреба.