Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нега на папоче кај новороденче

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 9 октомври 2012.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Јас колку што го имам читано Видоевски, вели ако има деформитет, тој е вроден и не зависи од широкиот повој, ако нема деформитет, едноставно нема и широкиот повој не прави разлика.
    Знам дека ги спомна нашите баби кои биле родени во генерација кога се ставал тесен повој, па вика пак имале широки карлици и раѓале по 10 деца.
    Јас ич не би се замарала со широк повој. Не знам зошто, ама кога ќе зборнам со мајки од странство, прв пат слушаат за такво нешто.
    Исто ко за ушињата што им ги исправуваат во спиење да не им биле клемпави, а уствари нема никаква врска, ако генетски не треба да има клемпави уши, може да ги витка како сака, нема да има.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ама нон стоп крвари или има крвче на бришење. Убаво фати го со повлажна газа алкохол и исчисти го. Без паника. Нема таму нервни завршетоци, не го боли бебе.

На Izzy_0504 и eli.karameli им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Што пие кафана! Падна пупето :party::party:
    Опседната бев што не паѓа! Сменив алкохол и за 5 дена падна. Коинциденциј или не, купете си алколол на алкалоид.

На *Ench@nted*, Happyinlove, K7M10J и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    :d::beer::coffee: Вака виртуелно се пијам :rock:

На kukla21 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  5. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    Мајки денес падна папочето на малата, сега се дпремам да ја бањам па да прашам дали смеам да го мокрам и по колку пати треба да се премачкува со алкохол 70% и прашок банеоцин?

6. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    3.923
    Уште не го мокри. Како и до сега - чисти со алкохол и ако има сукрвица ставај прашоче. Додека не го види доктор и даде зелено светло за мокрење, терај вака. Ова денес ми кажаа во Ремедика пошто и јас прашував за истово.

На tekitiki123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.939
    Допаѓања:
    25.379
    Јас ставав хидроген откако падна папочето. Некоја капка, да проврие и убаво го бришев со газичка.

На Mila_Skopje, K7M10J и tekitiki123 им се допаѓа ова.
  8. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    Ние до сега го мокревме бидејќи во болница ни рекоа дека и они така ги бањаат и дека слободно може да се мокри... само сега ми е малце шубе дека падна чудно ми изгледа. Ќе се консултирам со педијатар утре секако, фала ви многу

На Izzy_0504 и *Ench@nted* им се допаѓа ова.
  9. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    3.923
    И ние си го бањавме и се мокреше, амс со проточна вода, а не лежеше во кадичка. На такво бањање и мокрење мислев - да не се кваси во вода

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Со хидроген сега. 2-3 капки и бришеш со газичка.

11. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Не го мокри уште, деновиве нека го ѕирне педијатар и ќе ти каже како понатаму. Во меѓувреме хидроген стави, избриши со газичка и банеоцин прашак тури.

12. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    За хидрогенот сакав да прашам, капнувате директно врз папот па бришете со газа или ја натопувате газата па поминувате врз папот?
    Јас ставам на газата бидејќи ми е страв да капнам на папот, уште има како мало отворче (при плачење) па да не направам некоја белја.
    Не знам дали постапувам правилно, и од што плаче премногу при соблекување набрзина прскам само спреј, за хидрогенот и нема баш време.

13. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Директно ќе капнеш хидроген, и убаво да испени да изврие па после ќе го забришеш со газа. Тогаш ќе ставиш прашоче или спреј..
    Немој да се плашиш, не ги боли нив таму. Баш прашував педијатар рече дека немаат нервни завршетоци кај папчето и слободно да му го чистиме без страв.

( еве и ти хидроген 3% на рана кога ќе ставиш не те боли ни пржи нели, не е како алкохол.. јас со ушите имав проблем, бактерија рани и гној- хидроген ставав да исчисти тоа пред да ставам капки, и само го осеќав пенењето ништо др..)

На Monella и K7M10J им се допаѓа ова.
  14. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Како што пишала @nadenadia

На Monella и nadenadia им се допаѓа ова.
  15. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    3.923
    Ги чувате ли папочињата од бебушите? Ако да, како? Во што?

16. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    До кога им ги третиравте папочињата на бебињата? Јас му ставам банеоцин + хидроген 3%, ама логички ако зарасне раната веќе ништо не би требало...???

17. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Откако падна само после бањање, а на 2-3 дена го бањаме, додека не го однесам на контрола утре, задутре да ми потврди педијатарот дека нема ништо веќе, многу длабоко, а тесно му е дупчето и не знам какво е внатре...

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    За бањање, скроз е во ред на 2 дури и 3 дена кога е ладно, првото кога го родив, мајка ми ме тераше секој ден да го бањам и му се сушеше кожата (иако го мачкав со се и свашта). За папокот воопшто не се сеќавам до кога му го третирав и што му ставав...
    На второво му падна папочето пред една недела и педијатарот ми рече да му ставам хидроген + банеоцин, но си мислев до кога тоа треба да се става, затоа што кога ќе зарасне веќе, ваљда нема потреба.
    Не дека ми е мака да му ставам, таман работа, него сигурно е излишно, по месец два.

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Неее какво бањање секој ден, на моево и вака па пак му е сува кожичката, и поголемото така со сува кожа ми беше. Папчево пред 2 недели и нешто му е паднато ама уште недела дена имаше некој секрет и затоа го третирам превентивно до контрола.

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Капни внатре и чекај убаво да испени, па после бриши.

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.