1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нега на папоче кај новороденче

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 9 октомври 2012.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.075
    Како ги бањате откако ке им падне паупечето? Преку рака или во кадичка легнати? Патронажната ми вика слободно да ја бањам во кадичка легната само да пазам на ушите да не влезе вода и папучето да го прскам со јод и прашак бивацин

2. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Можеш да ставиш тетра пелена кај главчето за да не влегува вода во ушите. И мене педијатарот ми рече може веќе легната да ја бањаме.
    Инаку јас сакав да ја легнам кога и падна папочето, мм рече дај уште малку вака преку рака, дека многу прета со раце, нозе.
    Баш ми е во план денеска да му кажам да ја легнеме оти гледам прекина да плаче и да се буни на бањање, па ако се вознемири ќе ја кренеме...

Инаку за папочето продолжив со хидроген недела дена откако падна, се до следна контрола кога ми кажаа дека нема потреба веќе.

А знам многу советуваат за прашокот, изгледа и едното и другото е прифатливо.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    9.096
    Одма од кога му падна почнавме да го легнуваме, јас го легнувам на мрежа за корито и дефинитивно е голем спас мрежата и по сигурен ми е.
    А иначе не е страшно да го натопиш, само после убаво истапкај со пелена да е суво, исчисти со хидроген и стави прашоче.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biberuska

Biberuska Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки, ми треба мислење од поискусните, папчето ни падна бевме и направија и лапиз, е сега препораката беше да продолжиме со хидроген и ако водени со бивацин, прашањето ми е на самото папче има како лигавко бело жолто, дали ова се смета дека е влажно и да ставаме прашоче или нормално е вака да се јавува.

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    2.851
    Исто беше и кај нас, лигаво бело жолто не треба да има, ќе го третираш вака.
    Прво третираш со хидроген, откако ќе "изврие" со беби стапче го тапкаш да се исуши убаво па ќе ставиш од прашакот. Ова ќе го повторуваш секој ден додека ти пени папачето кога ставаш хидроген. За една недела му се среди ама од страв со мм уште 2-3 дена продолживме со постапката.

Последна измена: 5 март 2021
    На Biberuska му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biberuska

Biberuska Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Чекаме да испени и поминуваме со стерилна газа да го исушиме местото и се вади поголемиот дел, но и од после како да останува дел од тоа лигавкото и тоа не плаши да не не правиме нешто како што треба или да кма некој проблем. Сега ќе купиме и прашоче па се надевам ќе биде подобро

7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    2.851
    Останува лигаво, треба време ќе се исчисти за недела. Прашак обавезно ставајте. Бев исплашена и јас, без грижи чим лапиз сте правеле добро е. После ќе му потемни папакот од сребро нитратот нека не те плаши и тоа, нормално е. Мојот е 3+ уште е потемнето треба време да избледи. Сега е битен гнојот да помине. Како што ти пишав погоре така третирај го.(fingers)

8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Може да се очисти само со прашочето ќе видиш како ќе
    е за 1 недела, ние 3 пати правевме

9. Biberuska

Biberuska Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Фала ти добро е да се знае дека и некој друг поминал низ истото и било се во ред, лапизот го правевме вчера и не е потемнето сеуште ама добро е на време да знам да не ме испаничи и тоа :sweat: :)

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biberuska

Biberuska Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Денес ставивме и прашоче се надевам ќе одиме на подобро само

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    808
    Дали имате искуство со папочна кила? Како се справивте? Знам дека не е страшно, и педијатарот ни препорача лепенки за папоче ама не знам каде би ги набавила... некој нешто слично?

12. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    4.477
    Ние имаме...педијатарот ни рече ќе се повлече сама ама не ни спомна ништо за лепенка ни кажа за некој старински метод зелезна монета завиткана во газа па ставена на папочето и со растеглив завој врзано околу стомачето...искрено грев ми е да ги стегам толку многу и еден ред редам еден скокам ионака ќе се повлече со тек на време

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    808
    Да, и јас моментално монета ставам. Колку време ја држите? Кај нас во суштина се појави од многу плачење, и се прибра после, ама што ако пак плаче? И битно што не ја боли на палпација.

14. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    4.477
    И кај нас се појави од многу плачење...па денски ја чувам, навечер гледам да ја истам несакам да го стега завојот бидејќи носи и широк повој, ми се чини си го мачам детето цело време завиткано со нешто

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Моето имаше папочна кила. Педијатарот рече да не чепкаме ништо оти нај често до 2 години сама се повлекува, и навистина сама си се повлече.
    Не знам за колкаво дете станува збор но ако е под 2 години би ти рекла не ставај ништо, барем немој железни парички и тие бабини “лекови”

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    808
    Малечки сме ептен, 3 недели. Абе не би ставала, ама пак такви лепенки ич не знам каде да барам...

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.574
    @doubleinfinity @...Arthemisia... Папочната кила е резултат на нормално слабата мускулатура на мешето. Како ќе зацврстуваат мускулчињата така ќе се повлечи.
    Нема потреба да правите ништо. А ако веќе се плашите да оставите така, земете појасче за папочна кила (има во зегин, медикус и сите продавници за ортопедски помагала). Монета не ставајте никако, бидејќи папчето може да биде влезна врата за многу инфекции.

На doubleinfinity и ...Arthemisia... им се допаѓа ова.
  18. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    808
    Да да, свесна сум дека монета е највалкано нешто, затоа ми е облепена бо фластер, па во газа. Ќе побарам лепенки па ќе видиме како ќе тераме.

На IRBBB и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  19. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    4.477
    Да да и кај мене монетата е првин дезинфицирана, па во фластер неколку слоја, па во газа неколку слоја ама штом е така ќе ја баталам и јас, ќе пробам да побарам појасче...Фала ви

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Многу мало е, од искуство ти кажувам дека нема потреба да ставаш парички или појаси, ќе се повлече, но сепак твое е како ќе одлучиш така.
    Појаси не знам каде се продаваат не живеам во Мкд, но прашај по аптеките.

На doubleinfinity и ...Arthemisia... им се допаѓа ова.