Мамич убаво отварај го, не се плаши, и пред да му ставаш банеоцин, прво 3% хидроген да изврие убаво. Инаку вака мене ми изгледа дека е добро папчето. Ќе ти кажат поубаво мајките со искуство.
Мајки папочето не ни е паднато уште, сма ддга приметив од страна внатре малку имаше засирена крв. Лошо ли е? Го чистам со етанол 70% така ми кажаа.
Дали педијатриве имаат сребро нитрат? 2 недели сме, му падна на 6ти ден, површно го чистев, не внатре да отварам. И мислев се ок е, се затвори, денес патронажна дојде вика не е затворено, да сум го однесла да го загорат. Искуство некоја?
Мајки вр молам за помош папочето беше супер падна на 4 ден во болница, беше засушено и се во ред, но денес гледам има крв. Што да превземам во овај случај ?
И кај моето беше вака. На преглед бевме баш тогаш, таму му капнаа алкохол и се исчисти. Падна во капењето.
После бањање пребришуваш со стерилна газа со алкохол,капнуваш хидроген ,се прави како пена,пребришуваш убаво со стерилна газа и на крај од прашокот. Додека не зарасне убаво подвиткувај ја пелената за да може да диши. Кај папочето нема нервни завршетоци,па нема да почуствува болка бебето.
И не само околу папоче, туку и внатре убаво чисти го, погрубо ако треба, не го боли бебе (знам тебе малку језиво може ќе ти е) ама не се плаши. Прашокот мора да го исуши, затоа неколку пати во ден темелно прави тоалета на папчето
Мајки да ве прашам дали на некое бебе му правеле лапизација на папачето( мислам дека така се вика т.е горење на папачето) ?
Мислам дека на сите им прават откако ќе им падне. Не е ништо страшно не се плаши. Со чепкалка за уши го пребришуваат папчето со раствор од сребро нитрат. Тој ден не треба да се кваси со вода. Секунда работа. Те прочитав и во друга тема, во Ремедика ти е 400 денари.
За првото дете патронажната му правеше на моето, за бебево јас сама дека немаа сребро нитрат сестриве, матичниот. не им прават на сите, само ако има потреба, т.е ако се уште е лигаво, не зараснето. Со едно горење поминува. Тебе кој ти кажа дека треба лапиз? Од Ск си?
Да од ск сум. Матичната ми рече дека мора ама не ми се носи на клиника заради ситуацијава па сакам систина да го носам дека поблиску ми е или па и ремедика ќе го однесам.
odnesi go sistina, jas od tamu zedov srebro nitrat i doma go lapizirav, mi objasni patronaznata kako. Kasno se javiv Sistina i dodeka me najavat tamu, trebase da cekam zatoa preku edna poznata nabaviv. Te prasav za dali si od Sk, ako se nafakas ti ili mm da go doprete so toa, da ti go dadam, Karpos sedam. Toa e 3 sekundi rabota, kako kibritce e, i na mestoto drzis 2-3 sekundi i tolku. Kako ligavo nedozatvoreno mu e papceto na bebus?
Мајки денес ни падна папочето, досега користевме алкохол 70 % , како што се сеќавам од првото дете од ко падна папочето чистевме со хидроген 3% и прашаче ама не памтам дали бивацин или банеоцин или исто
Папочето падна 8 ден, од тогаш жу ставам хидроген на секое менуваее пеленка и 2 пати дневно прашаче. Денес 11 ден во папочето има засушена крв дали има место џа паника да носам одма на доктор или да следам ситуација ако продолжи да го нпсам, да продолжам хидроген и прашаче или подобро алкохол и прашаче