Нега на папоче кај новороденче

Discussion in 'Бебе' started by NoellePage, Oct 9, 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Ништо не ставав. Чистев со алкохол, ставав Банеоцин, свиткан памперс и облекував боди.

1001Ana1001 likes this.
  2. Bella10

Bella10 Активен член

Добро утро :):) Папочето ни падна пред два дена ама не знам дали е добро сега , ако може некој да ми каже дали е во ред или да одам на педијатар, на првото дете исто 3 недели му требаше за да падне ама имам заборавено како изгледаше пред 8 години беше. Едната слика е пред да ни падне а другата од вчера т.е кога ни падна.Ме загрижува ова што е внатре останато дали така треба или не. 20230815_103512.jpg 20230816_152844.jpg

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Продолжи да чистиш ќе се среди. Добро изгледа

Bella10 likes this.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Мајки на мое бебе му падна папочето има уште малку внатер ама денес се измоча на папочето, исчистив убаво со алкохол ставив прашаче. Ми р страв само што се измоча да не направи некоја инфекција? Вака ништо нема суво си е паѓаат како ронки суви :?:

5. 1209

1209 Форумски идол

Мислам дека ќе е ок.
    Јас на моето ниту со алкохол ниту со ништо не го чистев, тоа ми беа препорките каде што живеам, само да го држиш суво, си помина, падна. Се помочувал и тој ама ќе забришев со влажно памукче и тоа е тоа.

Asja and Carolin. like this.
  6. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Мамички, ајде некоја со слично искуство. Не можам да ја добијам патронажната на телефон, а тек утре сме на лекар. Бебето е 13 дена, папочето сеуште не и е паднато. Секојдневно и го чистам со алкохол на чепкалка, меѓутоа вчера забележав некаков чуден исцедок што мирисаше, и денес како малце крвче на чепкалката. Се надевам дека не е страшно… премногу сум исплашена ..
    П.с. Кога ја го чистам, и ја допирам околу стомачето не покажува знаци како да ја боли нешто..

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас само банеоцин турав, ништо др, на двајцата исто, му зарасна без никаков проблем. Нз зошто секој ден алкохол, така поќе се копа раната, купив алкохол и не го отворив јас..

1209 likes this.
  8. NNK19

NNK19 Популарен член

Јас мислам дека после чистење со алкохол да ставаш и банеоцин прашаче, на моете второ така му беше и колку што се сеќавам ми рекоа штом замирисува тогаш банеоцин, а ако нема ништо тогаш само со газа со алкохол и убаво од сите страни да отвориш подлабоко:) не ги боли нив тоа, плачат од ладниот алкохол :D

mmacichka likes this.
  9. 1209

1209 Форумски идол

На нас препорака во странство беше само да го држиме суво и ништо да не ставаме, само пребришував со влажно памукче и тапкав да се исуши и немаше никаков проблем, испадна после 20тина дена ради тоа што примаше ант малото, ама онака си беше сосема нормално, без крв и исцедок.

Bubish26 likes this.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Исто и јас во страство и за двете ми рекоа ништо да не ставам, само да не бањам додек не падне, и на двете им падна во рок од 4-5 дена.

11. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Дали некоја имате користено спреј од биодерма цикабио за нега на папоче?како го користевте? Упатсвото е малце нејасно

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Ок е да падне папочна врвка на 4 ден? (исушена е и нема мирис,црна е)

lackygirl likes this.
  13. Aries0999

Aries0999 Истакнат член

Мајкички кај моето бебче остана црно во папчето не знаеме точно што е или сокрвица рече педијатарот или така некој белег од раѓање дали сте се соочиле со такво нешто? дали можам некако да го чистам со хидроген?

14. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Здраво ни падна папочето пред недела ипол ама се појавува како засушени трагички од крвца нормално е? Го чистам со хидроген

15. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Нормално е, исто беше и кај нас ама ни препорачаа да не го чистиме со ништо и вистина побрзо помина така, додека го чистев претходно уште толку и се раскрвавуваше. Пробај неколку дена не ставај ништо, само суши го после бањање да не биде влажно и тоа е тоа. :l:

KikiKviki likes this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Баш за ова сакав да пишам. Паднато е папочето една недела, ама на секое мењање пелена има како 2 капки крв засушени во папокот. Кожата е убаво зарасната, претпоставувам од внатре негде сеуште протекува.
    За колку време престана ова кај твоето бебе и дали ставаше нешто? Гледам само да го избришам и исушам од надвор, од кога е паднато не ставам хидроген веќе.

17. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Epa otkako pisav bevme prv pat na pedijatar ona rece ne e strasno od prilika nekolku dena taka bese kako so zasuseno mi rece pedijatarot da mu go otvaram ubavo da mu go cistam vnatre i ona go rasiri tamu papoceto mi rece isto da go cistam so hidrogen ama tuka edna majka mi pisa deka isto bilo kaj nejze pa nisto ne stavala i jas prekinav so hidrogen samo so voda na banjanje i snema samoto od sebe sega kako "prljavo" iskaca od papoceto i so cepkalka pominuvam nekogas i malku hidrogen ili voda kapnuvam za ubavo da mu izvadam "prljavoto". Probaj nekoi 3-4 dena ne stavaj mislam deka ke se sredi

Sekako posle toa pak bevme na pregled i pedijatarot rece super si e papoceto(samo so voda na banjanje go miev ne stavav hidrogen) i mi rece samo da mu go otvaram ubavk da go zacistyvam vnatre

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Ја чистев засушената крв, ама не сум чепкала баш внатре. Со што чистеше, само газичка на прст, или да пробам со чепкалка за уво на пример? Колку е тоа "внатре" да се чисти?

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас капнував хидроген и со чепкалка за уво убаво чистев. Слободно притисни ништо нема да му биде

Spidy likes this.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Јас пред да падне чистев со алкохол а потоа со 3% хидроген капнувам внатре да испени, па бришев со газа. Ова смееш повеќе пати на ден вака, веќе до следна контрола беше скроз чисто и рекоа да прекинеме
    А да и додека не се исчисти скроз ни викаа да виткаме пеленче под папоче

Spidy likes this.