Здраво мајки, на бебе вчера му падна папче, претходно го чистевме само со алкохол како што ни кажаа при испуштање од болница. Денес гледам на боди му останува малце како гнојче, го чистиме и понатака со алкохол ама мине страв со гнојчево. На контрола сме во понеделник, па не знам фали да продолжам само со алкохол или да го носам порано ма педијатар? Некок со вакво искуство??
Тие што сте користеле банеоцин за папочето, после колку време користење ви се затвори скроз т.е немавте гнојче?
Нас кај матичната ни направија лапизација, буквално е 1мин и се супер помина, не ни заплаче. Не се секирај ништо страшно.
Како го ставате алкохолот На папачето или околу? Патронажната ми кажа околу, но му испука кожичето бебе вришти само што ќе го допрам со газичката.. И сега ставам 3% хидриген во папочето но не паднало уште
Не го боли , плаче што му е ладно кога ќе ставиш. Хидроген откако ќе падне се става, за да исчисти тоа што ќе остане.
Не се става на кожичката, се става на пресекот каде што папочната врвца е врзана со папокот. Хидроген се става откако ќе падне.
Среда се роди, петок не пуштија. На прв преглед кај педијатар, петок беше и падна. Имаше бебе , додека лежевме во болница му падна.
Папочето ни падна после недела од кога се роди, од тогаш еве веќе две и пол недели сме, уште има како коричка во папочето, ја третирам со хидроген и малку како засушенка крв има. Патронажната и педијатарот викаат не е ништо. Денес ја бањавме и малку го натопивме тоа… и се преплашив, пошо педијатарот ни рече да не го топиме, ама препргава е, прета на сите страни, исчистив со хидроген дека подзакрвавено е од водата тоа што беше сува крв, се навлажни. Има ли простор за паника? И кога треба скроз да се исчисти? Премачно ни е бањањето.
Ништо страшно што сте натопиле. Ние откако и падна , ееее колку пати го натопивме. Исуши со газичка, истретирај со хидроген и ако ставаш прашок и тоа стави. Немаш простор за паника. А инаку, и на мојата после паѓање и ,,лигавеше” уште некој период и и фаќаше коричка.
Многу некако ми изгледа, ми пиша и патронажнава, ми рече да земам прашок Дерматол некој. После колку време се среди кај вас?
Ист е тој прашок како беоцинот што го стававме. Тука низ групиве една членка и го подаруваше. Па некои две недели третиравме.
Мојата се роди на 1ви, ни падна исто по една недела на 7ми, хидрогенот почна да не пенее дури на 27ми, значи точно 20 дена требаше да се исуши..ладно е времето, облечени се и затоа потешко суши, не се секирај, ќе се исуши за недела-две максимум
Нас ни рекоа дека може да го мокриме папочето ама со проточна вода. Да не го киснеш папочето долго под вода. Односно да не го бањаш бебето во наполнето коритце каде папочето ќе му е цело време потопено. Немаше никаков проблем и брзо му падна. Не се плаши што си го натопила, ништо не е