Неделите не се совпаѓаат

Дискусија во 'Бременост' започната од Cece25, 4 јуни 2012.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^тоа за една недела на несовпаѓање не е причина за паника -ПРВО значи смири се.
    Тоа е нормално....кај 98% кај жените не се совпаѓаат.
    Ете мене бебушот од старт ми е 5дена наназад...и секогаш така си покажува. Според доктори 7 Јануари ми е термин-нели според последна менструација....а вака бебушот нон стоп покажува 13/14 Јануари. Значи воопшто нема место за паника....таа лоша пресметка во недели се случува зошто никој не може да знае кога се зачнала бебето.

2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Истиот случај е и кај мене.
    Детето е малку помало од очекуваното...

За утеха, сметањето на гестациските недели согласно на последна менструација, ако циклусите Ви траат повеќе од 28 дена, е малку некоректно.

Во мојот случај, каде што и PCO играат голема улога, овулацијата ми беше на 20-21 ден од циклусот... нормално е дека понатаму детето ќе покажува дека е помало за една недела, затоа што и е „створено“ подоцна... :)

Важно е органите и мерките да се речиси сите „помали“, и следната контрола исто така „пропорционално“ да се помали...

3. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    274
    мене циклусот ми трае 23-24дена не 28 :)

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.635
    Допаѓања:
    76.876
    Kaj sekoj e razlicno... Mene na primer mi doagjase na 35-40 dena, retko 30. I spored posledna menstruacija termin mi e 12 April, a po goleminata na bebeto na ultrazvuk termin mi e 04 April :D koga kje mu tekne da izleze, dobrodojdeno e :D

5. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Драги трудници-имам едно прашање (знам дека има посебна тема на форумов за тоа,ама бидејки оваа ми е некако нај активна ке пробам тука) Како што ви спомнав кога бев на гинеколог ми рекоа дека сум негде 4 недела-тоа беше минатата недела што значи сега би требало да сум 5-та недела,истот така со вагинално ехо ме гледаше и плодот беше 4мм.За срцева реакција треба да одам на 5 декември.Дилемата ми е во тоа што според моите рачуници и овие програмчињава за пресметување на бременост јас би требало да сум веке 6-та недела! Ако имате било какво искуство со оваа разлика би сакала да споделите и во вашиот случај кога бевте на преглед за срцева реакција?

Последна измена: 20 ноември 2014
  6. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Биле најпрво честитки за бременоста, со лесно :)
    Неделата се рачуна според прв ден на последна менструација, сигурно гинекологот те прашал за дАтумот и според тоа израчунал... Инаку за срцева акција се оди со отприлика полни 7 недели

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Bile i jas racunav od posleden den na manstruacija, medjutoa ne se racunalo taka! i me ispravija, znaci na prviot den od tvojata posledna menstruacija, dodaj 10dena i od toj den pocni da racunas! jas sum vo stranstvo i odkako me ispravi doktorot se mi e tocno so aplikaciite sto gi imame na telefon ! Taka bese so mene i eve se mi odgovara so nedelite, sega sekade mozebi e razlicno , ama koga ke odis prasaj si go doktorot i najdobro so nego isto da se rakovodis za da nema zabuni! Ti posakuvam lesna i ubava bremenost i miruvaj poveke do 11-12nedela,

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    274
    кај нас во мк рачунаат од денот на последна менструација...кај што бев на преглед така ми рачунаа(матичен,систина ремедика) а и ма аплилациката во тел така си укуцав и секаде исто ми се рачунаат неделите :)

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    И германија рачунаат од прв ден последна менструација.
    @bile84 4мм беше плодот или ќесата?
    Кога ти дојде последната менструација?

Во 4-5 недела мислам дека е тоа нормална големина на ќесата, дека плодот воопшто не би бил видлив.
    Дури 6 недела би бил видлив плод од неколку мм, и седма здравје боже на почеток и срцевата реакција.
    ти ја спомнаа ли цистата која го храни плодот?

10. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Ако има потреба ќе се следи бременоста и накрај се прави корекција на термин, ете доколку цело време има 1 или 2 недели плус. Не се замарај со тоасега, честитки и уживај во зимската бременост :)

11. mila-88...j

mila-88...j Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Zdravo devojki,
    Dali na nekoja od vas vi se ima sluceno da ne vi se poklopuvaat datite od poslednata menstruacija(neli taka ja smetaat bremenosta spored poslednata menstruacija) a na ultrazvuk pokaza deka vsušnost e mnogu rana bremenost,5 nedela,a spored menstruacijata treba da e 7ma nedela.Neznam malku me isplasija,pa me interesirat mislenja,kolku treba da se bazirame na menstruacijata i toa smetanje,kolku % moze toa da e tocno ili samo na ultrazvikot da mu veruvam?

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Прво ехо ти беше?
    Може да постои разлика да.

13. mila-88...j

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Da prvo eho bese.Znaci nema prostor za panika..

14. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Кај мене е така, 2 недели сум поназад, бидејќи овулацијата ми беше 2 недели покасно. По менструација сум 27 недели, по плодот 25. Можно е да си овулирала покасно.

15. mila-88...j

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Znaci mozno e.Ovaa mojava doktorka od pamet me izvadi,ultrazvuk pokazuva 5 nedeli,ona presmetala 7 i po slikite od ultra zvuk nema nisto,samo kesata i taa tockata od koja trrba da se hrani.Plod go nema,me ispanico prvo mi rece ako me se razvie ke treba da se cistis,bla bla..posle pobara vtoro mislenje od drug doktor i toj i rekol toa e 5 nedela,se i e v red,naknadno ke se razvie plod,nema zosto da ne se razviva.Lele luge ovaa od pamet me izvadi,2 dena placam bez pestan od stav...

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.354
    Допаѓања:
    179.439
    немој да плачиш и да се нервираш непотребно можеш само да си наштетиш на тебе и на бебето
    од сам старт бебето ми беше помало за две недели па затоа и се породив 16дена над последниот термин јас бев 42 гн а бебето 40 гн и си се роди таман на термина
    тоа е така затоа што имав овулација дури на 22-25д ен од цуклус а 12-14 ко они по книга ѓо го рачунаат

17. mila-88...j

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Ne nadevam deka se ke bide dobro na nareden pregled.Fala ti mnogu,stvarno me ohrabruvaat vakvi zborovi.Se tesam so toa deka se e vo red kako za 5 nedela,se si ima razvieno kako so treba...pa ke vidime za 2 nedeli.

18. ena*sweety

ena*sweety Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    1.561
    Мила немојој безпотребно да се грижиш исто беше и кај мене прв преглед само гестациска кеса без плод па за 10 дена следен преглед тие денови се утепав плачејќи дали ке биде се добро.. Следниот преглед наместо 8 недели плод за 6 +3 со срцрва.. Сега се е супеер бебчето е само -5 дена.. Не се секирај се ке биде добро.. Те :hug:

19. mila-88...j

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    60
    Fala ti mnogu draga,samo da mozat tie 2 nedeli da pominat kako 2 saati ke bide dobro :)
    Uzivaj so bebceto.

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Провери си бета ако не ти се чека, сега еднаш. после два дена пак.
    Ќе видиш дали правилно се дуплира.