Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Недолично однесување во училиште

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од edna_malecka, 30 декември 2020.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Оооооо ти правничке во обид :headbang:
    Разбираш дека има различни повреди? Тешка, потешка, најтешка? Член 7, та член 7.
    Вода од очи ќе вадел, ооо леле (wtf)

На christinnn, Bezobrazna01, busybee и 8 други им се допаѓа ова.
  2. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.488
    Не сум, ама учев во школо со слични багабонти што само ометаа на час, галамеа, се караа со сите, највеќе со мене, оти сум била "бубалица" ми ставаа имиња, говореа секакви нешта на глас, за да ги чујам и да ме повредат.
    Школска, "бубалица" како мене, се премести во друг клас од такви закачања нон стоп, и од машки и од женски.
    Јас машки, издржав.
    И не, не ми се трауми од детството.
    Такви "фраеришта" ги има секаде, во сите генерации.
    Мислат оти ќе бегаат од школо, ќе замараат, ќе ти се закануваат ако не им кажуваш на тест, ако доаѓаат пијани на школо, дека се фраери.

Не се.
    Само се гнасни во очите на другите.
    Само што ретко некој им паѓа на ниво да се расправа со нив. Само климаат глава и ролаат очи. Оти кога им укажувавме дека треба да се учи, не за оценка, туку за развивање на мозокот, дека има морални норми, има бон тон, дека револуција не се крева со коњушарски речник, тие ни викаа, вие ќе ни кажете...
    Сме се замислувале дека сме професори, сме ги бранеле...

Така или онака, со прекин или без, наставниот ден ќе помине. Тој човек, професорот, ќе си појде дома. Платата ќе стигне на 1ви
    Децата губат.
    Морале учителите да не научат.
    Ами тоа од дома не е научено на најосновните нешта, та ти ќе го учиш за квантна физика и делење на атоми.
    Тоа не разбира од немој да замараш, не си интересен, та ќе се разбере од планетариуми, гравитации, центрипетални сили.

Губиме сите што пораснаа неписмени генерации. Да, имав во клас што не знаеја да пишуваат на латиница.
    Од крај до крај единици, наредени, со закани до професори, до ставање сами оценки во дневник, до какви не глупости правење

На Ева33, Amellie13, noteforself и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Мене искрено не ми се верува дека се води ваква дебата. Едноставно не може и не смее да се разговара на ваков начин во институција, особено во образовна. Ете, не мора да го избркаат што е до мене, нека си паузира оваа година од слушање предмети и во меѓувреме до крај на школска година нека оди на разговори во поправен дом. Нека си разговара стручно лице со детето и на крај стручното лице нека даде мислење дали детето е спремно да се врати на школо.

На buba4e89, mssuniquee, christinnn и 13 други им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.970
    A, оти толку лесно не бркаат професори што вреѓаат ученици многу повеќе од овој на видеото?
    Или бели партиски мечки се па не може нам нико ништа. :wasntme:

На noteforself, Bezobrazna01, deskarada и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не викам дека не се партиски вработени, но те молам просветли ме во кое школо професори вреѓаат ученици со полоша навреда од оваа на избрканиот ученик?

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.171
    Битно почнавме од негде, да се мрдни од мртва точка.
    Само не секогаш имаме докази, не секогаш дете знае дека било вреѓано. Јас не знаев.

На tinka-mace, Bezimenka90, GrimTheReaper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Во лице да ти плесне дека сам си крив што те малтретирале што е ако не тешка навреда? Буквално ги оправда, како да ти кажам.
    Или пошто нема зборови како к*р и пушење не се важи очигледно.

На An-na, GirlRose, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ако се почнува од некого, се почнува од наставниците.

На Tan4ence, GirlRose, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не реков дека не се важи, само ни мене, ни никој што го познавам не добил навреда од професор. Каде се пожали ти за ова?

10. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.171
    Кој и да згрешил. Ни едните ни другите се цвеќе за мирисање.

На tinka-mace и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Јана што збориш молимте.
    Ај сега ќе се правиме дека не знаеме кај живееме.
    Ај да отвориме тема кој каква навреда добил од наставник или бил сведок и да се пишуваат само настани пред 5 години и навака, ете да не биде многу старо.
    Коса ќе ти се крене кога ќе читаш, аман не живејте во балонче.

На Tan4ence и WaitTillTheEnd им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Епа нема да познаваш.
    Знаеш зошто?
    Зошто дете ќе нема храброст да оди од професор да се жали оти може уште толку да го јаде дур не заврши. Ќе дознае професорот и душа ќе му вади. Јас од соученик што се пожалив си го окркав уште толку, не па од професор. И кога видов како стојат работите, стиснав заби и издржав до крај. Реков дај да завршам и шо ги е*ам после.
    Лично знам девојче што секакви зборови примаше од професор кој бил тежок сељак и манијак. Се жалела, со родители идела, ама типот само бетер ја третираше.

На noteforself и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па не сум добила никогаш навреда. Кој добил нека се обрати на надлежните, нека тужи, нека излезе во медиум.

14. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.171
    Ете ќе кажам за мене. На 12 години не знаев дека имам таква можност. Ќе одев дома ќе си плачев и толку. Сега го враќам филмот и сфаќам дека зборовите на тој еден цел живот ќе си ги носам.

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас ти верувам ама со ќутење не се решаваат проблемите. Да не требаше сега професорката да стисне заби и да издржи до пензија?
    Знам случај кај што професорка го чекаше маж и пред вратата од школото за да си иде дома зашто добиваше закани од ученик.
    Не бранам никого само сакам да кажам дека требаат вакви брзи реакции за утре друг ваков невоспитан ученик/професор да размисли пред да навреди/нападне некој.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  16. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.970
    Многу е лесно вака кога си возрасен и си ги знаеш правата и се бунтуваш. А, друго е дете кое ни криво ни должно трпи комплекси од неизживиени професори.
    Крив е ученикот во видеото. Ама човече колку ги има па што прават лице на професор, а позади грб и полошо од овој зборат. Дечково со изгасен микрофон да го кажеше тоа океј ќе беше?
    Професорите сакаат почит спрема нив, а уствари они се криви за многу пропусти.
    Ама ајде, тоа е друга тема.

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Па ако не си добила ти, не значи дека треба да тврдиш дека не се случила тешка навреда од наставник кон дете. Затоа реков, немој во балонче да живееш.
    Да беше лесно тужењето и добивањето, сите ќе тужевме и ќе цветаше државава.
    Ќе тужат некои родители со 14 500 плата додека од другата страна професор кој има пријатели насекаде.
    Игнорантно.
    Реков, ако сака некој, нека отвори тема, да видиш какви работи имаат ученици доживувано од професори.
    Можеби тогаш повеќе ќе отвориш очи.
    Затоа ако се почнува со казни, треба да се почне од такви наставници, па после децата, а не обратно, затоа што обратно значи само покажување сила, а не правда.

На sonuvana, An-na и Tan4ence им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.974
    Леле, уште се објаснувате на темава...
    Со страв се воспитува? Сите од педагогија и психологија, дипломите да си ги скинат, ептен се непотребни. Ова ќе му дојде исто ко во другана тема, мајка му плеснала воспитна на детето, за да разбере дека не треба да се треска од земја:|.
    Кога некој би работел со тие деца, поинаку би било. И секој професор, пред се, треба да биде педагог.
    Сте се фатиле за фински образовен модел. Мислиш во Финска им читаат правилник на првачињата и после сами на својата свест и совест се оставени.
    Не ги бранам насилниците, го обвинувам системот кој ги создал. Такви не се родиле сигурно.

И која година се интернет ѕвездиве, ако е познато?

На sonuvana, Luciferka, mode-kristina и 2 други им се допаѓа ова.
  19. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Кога се почна таа тема ќе пишам за моето непријатно искуство за физичко малтретирање наставник на деца во основно.
    Имавме наставник класен ни беше кога не му беше денот ќе удреше некој/а за тотално банална работа од типот:зошто Трајче плескал со рацете во ходникот, па дете е што треба да прави?
    И кога ќе го пријавеа некој од соучениците кај директорката овој одеше уште еден шамар зошто го пријавеле.
    Погодете што направи директорката (партиски вработена) си се смееше, не се замараше.
    Најдалеку што стигна е да одат родители да се расправаат со него ама тој си продолжи со истото за 1-2 недели.
    Со страв одев некои денови на училиште за да не бидам и јас една од сите негови жртви.
    "Среќа" се пензионираше а сега син му работи во истото училиште а по муабети што сум слушнала бил ист како татко му и така хоророт си продолжува.

На mode-kristina, noteforself и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Тврдам? Не. За балончето, искрено не знам што значи да се живее во балонче.

Лично, сметам дека не треба да се казнува со бркање од училиште туку очигледно на ученикот му треба помош и воспитување, но не го смислив јас законот, па кој ме прашува. За наставниците се согласувам.