Како обично ехо го мери или на скринингот мислиш? Дали откако ќе се направи тестот, скрининг мора да се прави? Разбирам скрининг пред тест, ама после тест? Не ми се јасни работиве.
Да да, на обично ехо. Пренаталниов тест нема никаква врска со 4Д ехо скринингот што се прави во 12та. Ама ништо, и никое испитување не мора и не е задолжително, но докторите го препорачуваат. но ти ако си кажеш дека не сакаш ехо скрининг нема да ти направат... а и ти си одлучуваш дсли сакаш пред тест или после тест да го направат тој скрининг. јас сакав прво да го направам ехо скринингот, да го видиме плодот дали е се во ред и после го направив пренаталниот. Но немаш никаква грешка и пред ехо скринингот. Се е твоја одлука.
Јас имам преглед на 10+5 и др. ми рече тогаш да го направам пренаталниот. Затоа ми беше чудно, прво пренаталниот па скринг. А каде правеше скрининг?
Здраво и јас правев поради таа причина во авичена здраво уште во петок ама нема резултати де мислам кога ли ќе бидат сега со празници ме фаќа нервоза, ти кога правеше?
Јас правев во понеделникот на 22ри. Уште немам резултати. Кажуваат дека од 7до 10 работни дена имало резултати, но сега дека празници фаќаат не знаеше ни вработената таму кога би имало. И јас сум во исчекување
Dali nekoj dobil na rezultatot za angelmenov sindrom rizik nepromenet,mi rekoa deka se e ok,nema mesto za panika,fetalnata dnk bila 6,8 ne 7%pa zatoa pisuvalo taka
Девојки здраво Ве молам за искуство Ваше или од познаници... резултатот од пренаталниот тест ми е со low risk по однос на сите испитани синдроми (направена Панорама - најсеопфатниот панел), ПРИСКА не е направена, бебето има еден покачен soft marker на втор скрининг( зголемен вратен набор NF), сите органи се уредни. Дали некоја од Вас има искуство со лажно негативен резултат бидејќи незнам во која друга насока да размислувам во ситуацијава....
Не мора да значи дека ако има зголемен вратен набор на скрининг дека под дифолт тестот ќе излезе со висок ризик. Затоа и се прави тестот, да се увиде дали е ок плодот, или не е. Штом излегло со низок ризик, опушти се и уживај во бременоста.
и јас сум во слична ситуација, само со друг софт маркер и тест правен во авицена. Докторите не предлагаат амниоцинтеза и му веруваат на тестот.. и мене ме интересира дали членките имаат слушнато за лажно негативен нипт тест?
Јас сум на ум да направам и втор пренатален(само незнам до која недела и тој може да се прави) бидејќи амино ми е некако преголем ризик и за мене и за бебето Сега се каам што не направив и ПРИСКА ....
Да да на првиот скрининг набор на три пати мерен беше (1,3 ; 1,5 ; 1,6) средна вредност 1,5 . Додека Др. што ми ја води бременоста измери 2,2 во истата недела се двете мерки земени( 12 недела) .... Сега сум 23 недела значи сега морам да одлучам дали да правам уште еден пренатален...
Ako pravis prenatalen rezultatite ke gi dobies kasno 25 nedela abortus pravat mislam do 24 I toa so dozvola od 3 lekari , prviot skrining e biten zasto ponatamu toj nabor se gubi mislam ne se gleda vekje kako vo 12 nedela idi na 2, 3 pa I 4to mislenje I toa odma drugava nedela jas pravev Panorama test 2 pati, tamu mi Kazaa vo posledno vreme imalo mnogu anomalii no so testot se otkrivale