Devojki ve molam za konsultacija, dali nekoja ima iskustvo so FERTIKLINIK za Panorama test. Od Sistina mi go predlozi sestra Anita kaj dokt.Lazarevski. Dali se ok? Treba vo slednava 11ta nedela vekje i da go pravam testot.. se mislev megju Avicena i Panorama no velam da go slusam dokt Lazarevski do kraj.. imam doverba vo covekov
Да, во Ferty се боцка за Панорама, позади ЛИ кафе се наоѓа. Фирмата која е претставник во Македонија за Панорама се вика Геномикс и они имаат соработка со Ferty, т.е. канцеларијата им се ноаѓа вo Ferty.
Toa bilo ustvari isto, zenava Saska raboti vo Genomiks odnosno bocka vo Fertyclinic kaj mlecen kaj Li. Sega zborev so nea mi kaza vo USA Kalifornija gi pravat rezultative. 45700den e toj najopsirniot rezultat od 1 do 10 rab denovi se gotovi.
Од 7 до 10 работни денови се добива резултат. Кај мене немаше доволно фетална ДНК за да се испита, па се боцкав пак.
Aham jasno. A toa se slycuva radi kleksani? Zasto jas ednas dnevno se bockam pa da prasam taa Saska kako ide toa kolku saati nema bockanje so kleksan
Епа прво ми рекоа дека нема врска примањето клексан ама сега пред да повторам ми рекоа сепак да паузирам еден ден со боцкањето клексан пред да се боцкам.
Здраво, Ве молам за мислење, ќе правиме пренатален тест, се одлучивме за Veragene во Авицена, од таму ми рекоа дека 24 часа пред тестот не треба да примам клексан. За споредба се слушнав и со претставник за Panorama NIPT од таму ми рекој дека можам да се боцнам со клексан, да не правам прекин. Се слушнав со ивф клиниката каде што ми ја водат бременоста и ми рекоа дека досега никој не спомнал да не се прима клексан при вакво испитување. Дали има некој искуство околу ова, на денот на тестот ќе бидам 10+4 недела.
Со првото кога бев бремена правев Панорама тест и ми рекоа од сабајлето да не се боцкам со клексан, туку после земањето на крв. Сега со второто правев Qualified и сабајлето пред да одам да ме боцнат ми текна и сама прашав дали да се боцкам или не. Одговор беше не би требало да смета, ама најубаво остави после земањето на крв. И така и направив. Јас примам по 2 клексана на ден.
Јас сум само со еден клексан од 0,4 и го примам навечер во 20ч. Доколку се боцнам вечерта ќе поминат секако 14ч. пред да ми земат крв. Спомна дека сабајлето пред тестот не си се боцнала туку после, а вечерта пред тестот прими клексан? Која недела го направи пренаталниот?
Да вечерот си се боцнав во 21h, и сабајлето ќе се боцнев ама во последен момент ми текна. Инаку јас го правев во 11+5, тогаш скрининг и ми зедоа крв. Што знам бидејќи еднаш се боцкаш мислам нема да има проблем, бидејќи е вечерот.
Пишав и погоре, и мене од Панорама ми рекоа нема врска клексанот ама испадна дека немало во крвта доволно фетална фракција за да се испита бебето. Пред да ме боцкаат по втор пат, сепак ми рекоа да не примам клексан вечерта пред боцкање. Затоа не мислам дека грешат АВИЦЕНА што ти кажале да не примаш.
Клексаните ја разредуваат крвта, со тоа се намалува феталната фракција во крвта на мајката. Ова може да доведе да не може да се испита плодот поради недоволно примерок и да треба да се пребоцкуваш. Секако може и да не се случи. Убаво ти кажале во Авицена, боцни се клексан после земањето крв.
Се боцнав понеделникот во Гинекаликс за Нифти Про тестот. Чекам сега резултати Од Панорама ми ги вратија парите...
Jas vcera se bocnav za Panorama 10+6 bev,i mi kaza deka ke imam dovolno fetalna Dnk.A koga se javiv vo avicena mi kazaa treba da pomine 24 casa od posleden primen kleksan,i jas se bockam dvapati dnevno i nemozam i nesmeam da prekinam terapija so kleksan