Неинвазивни пренатални тестови

Discussion in 'Бременост' started by svetkicka, May 14, 2015.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ти стигнаа ли резултатите? Како беа со однос и избор на опции и цени во генеа?

2. Baby warrior

Денес се изначитав за пренаталниве и да ви кажам. Можам да заклучам дека верагене тестов на авицена опфаќа болести што ниеден друг не ги набројува во брошурите … од друга страна и брис од уста од мажот бараат … мн доктори викаат дека непотребни се сите тие болесри да се испитуваат и да се вадиш од памет стварно не знам што да одберам, минатиот панорама беше ама тогаш бев без клексан сега со клексан сум навечер а нејкам да искочи ниска фракција па да се изначекаме со боцкање два три пати … за qualified .. 360 и qualified plus разликата ми е нејасна пошто plus како што читам испитува повеќе трисомии ама па ниеден од тестовиве освен панорама не проверува триплодија што е екстремно голем дефект :( и сега чаре не знам … се изначитав и не можам да одбњрам што е најдобро цена не ми е битна

3. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Доволно е да има поминато 12часа од клексанот пред да ти земат крв, така што можеш да истемпираш. Плус, еден ден ако го подраниш/закасниш клексанот за малку нема ништо страшно да биде. Пример, ако закажеш да ти земат крв во 9 сабајле, претходната вечер боцни се со клексан најкасно до 9 навечер. Јас примам по 2 клексани на ден, па имав и повеќе од доволна фетална фракција и тоа во 10+4 недела. А ниска фетална фракција може да се случи и кај било кој NIPT тест, иако не е наведено, ниеден тест не е имун на тоа. Секако различни тестови може да имаат варијации во однос на сензитивноста на методите што ги користат или прагот на фракцијата, ама не се тоа преголеми отстапки еден во однос на друг тест.

Izzy_0504 and Baby warrior like this.
  4. Elliana

Elliana Истакнат член

И мене освен Qualified на Био сејф сите други лабаратории ми рекоа да се прекине клексанот пред да ме боцнат. Искрено ми беше страв да го прекинам па макар и еден ден.

Baby warrior likes this.
  5. wanderlust47

wanderlust47 Истакнат член

Стигнаа резултатите пред два часа. Се е во ред, мирна ми е душата конечно. Со однос сум супер задоволна од Генеа. За опции не знам бидејќи матичната ми имаше кажано конкретно за CentoNIPT и цената беше 640e.

TeodoraMJ and Baby warrior like this.
  6. Baby warrior

Ох прославете вечерва, со лесно да си ја продолжиш бременоста и најубави мисли :inlove:

TeodoraMJ and wanderlust47 like this.
  7. wanderlust47

wanderlust47 Истакнат член

Инаку треба да има само 2% фетална фракција за да може да се направи тестот. Јас не примам клексан, но ми рекоа дека дури и да примам не менува ништо.

Baby warrior likes this.
  8. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

кој од двата теста го правеше? јас veracity (само со моја днк), во средата, па чекам резултати :)

9. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Активен член

Јас Veragene го правев. Ајде со лесно, следната недела треба да ги имаш резултатите :inlove:

Autumn05 likes this.
  10. Ivana2219768

Ivana2219768 Нов член

Здраво! Ве молам за совет од лично искуство, се мислам помеѓу панорама тестот и Qualified 360. Кој е подобар и во која лабораторија е најдобро да се направи? Благодарам

Ladyme likes this.
  11. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Јас Панорама направив во Геномикс и задоволна бев од услугата

Ladyme likes this.
  12. Ladyme

Ladyme Популарен член

И јас се решив за Панорама бејсик плус, за во понеделник па ќе видиме. За колку време ти стигнаа резултатите?

13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

На 18.01 го направив, а на 29.01 сабајлето имаше резултат. 19.01 беше неработен ден, значи 5-6 работни денови

Ladyme likes this.
  14. Baby warrior

Изгледа и јас ќе одам пак со панорама од ова што читам само панорама опфаќа триплодија, јас ќе го правам најголемиот пакет така направив и за претходната бременост

Carpe Diem New and Ladyme like this.
  15. Baby warrior

Денес се видов со матичната и ми даде инфо за qualified и мислам дека вреди и мив да ги ѕирнам и да одлучам, знам дека си имаат проценти докториве од нив ама убави зборови ми кажа и интересно им се објаснети на сајт пакетите ќе проверам и цени па ќе ви пишам споредби

Лалина and Izzy_0504 like this.
  16. LaTama

LaTama Истакнат член

Може ли некој од тие што правевте пренатални тестови да сподели која беше индикацијата за да го направете. Искрено со ивф сум но се двоумам дали да правам

17. Elliana

Elliana Истакнат член

Индикацијата беше страв :)
    Барем за мене си зборувам. После првиот скрининг др кажа дека е се’ во ред и дека нема потреба да правиме, ама на крај дека е наша одлука. Ние се одлучивме да направиме.

Лалина and LaTama like this.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Страв имав блиски пријатели на детенце со проблем (некој од синдромите не се видело на ехо на 3 места идела ) после раѓањето правеа испитувања на нивните гени немаа никакви предиспозиции ама тогаш немаше вака пред пораѓај освен амниоцентеза што не ја препорачуваат многу дека е инвазивна се намачија со малото и почина после 8 години, и искрено многу побрзо старее днк, многу изложени на лоши влијанија ( воздух, гмо храна, зрачења) сакам тоа што можам да испитам да ми е мирна душата. Другото на Господ.

Лалина, Elliana and LaTama like this.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Извинете
    Падобранец сум
    Знае ли некој што значи ова
    Што болест е? Screenshot_20241117_224519_Chrome.jpg

20. Elliana

Elliana Истакнат член

Тарнеров синдром, трипл x синдром и уште некој беше не ми текнува.

ALISA0000 likes this.