Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    637
    Ти стигнаа ли резултатите? Како беа со однос и избор на опции и цени во генеа?

2. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    637
    Денес се изначитав за пренаталниве и да ви кажам. Можам да заклучам дека верагене тестов на авицена опфаќа болести што ниеден друг не ги набројува во брошурите … од друга страна и брис од уста од мажот бараат … мн доктори викаат дека непотребни се сите тие болесри да се испитуваат и да се вадиш од памет стварно не знам што да одберам, минатиот панорама беше ама тогаш бев без клексан сега со клексан сум навечер а нејкам да искочи ниска фракција па да се изначекаме со боцкање два три пати … за qualified .. 360 и qualified plus разликата ми е нејасна пошто plus како што читам испитува повеќе трисомии ама па ниеден од тестовиве освен панорама не проверува триплодија што е екстремно голем дефект :( и сега чаре не знам … се изначитав и не можам да одбњрам што е најдобро цена не ми е битна

3. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    4.448
    Доволно е да има поминато 12часа од клексанот пред да ти земат крв, така што можеш да истемпираш. Плус, еден ден ако го подраниш/закасниш клексанот за малку нема ништо страшно да биде. Пример, ако закажеш да ти земат крв во 9 сабајле, претходната вечер боцни се со клексан најкасно до 9 навечер. Јас примам по 2 клексани на ден, па имав и повеќе од доволна фетална фракција и тоа во 10+4 недела. А ниска фетална фракција може да се случи и кај било кој NIPT тест, иако не е наведено, ниеден тест не е имун на тоа. Секако различни тестови може да имаат варијации во однос на сензитивноста на методите што ги користат или прагот на фракцијата, ама не се тоа преголеми отстапки еден во однос на друг тест.

На Izzy_0504 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  4. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    И мене освен Qualified на Био сејф сите други лабаратории ми рекоа да се прекине клексанот пред да ме боцнат. Искрено ми беше страв да го прекинам па макар и еден ден.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wanderlust47

wanderlust47 Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Стигнаа резултатите пред два часа. Се е во ред, мирна ми е душата конечно. Со однос сум супер задоволна од Генеа. За опции не знам бидејќи матичната ми имаше кажано конкретно за CentoNIPT и цената беше 640e.

На TeodoraMJ и Baby warrior им се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    637
    Ох прославете вечерва, со лесно да си ја продолжиш бременоста и најубави мисли :inlove:

На TeodoraMJ и wanderlust47 им се допаѓа ова.
  7. wanderlust47

wanderlust47 Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    16
    Инаку треба да има само 2% фетална фракција за да може да се направи тестот. Јас не примам клексан, но ми рекоа дека дури и да примам не менува ништо.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    8
    кој од двата теста го правеше? јас veracity (само со моја днк), во средата, па чекам резултати :)

9. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Јас Veragene го правев. Ајде со лесно, следната недела треба да ги имаш резултатите :inlove:

На Autumn05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ivana2219768

Ivana2219768 Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво! Ве молам за совет од лично искуство, се мислам помеѓу панорама тестот и Qualified 360. Кој е подобар и во која лабораторија е најдобро да се направи? Благодарам

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    496
    Јас Панорама направив во Геномикс и задоволна бев од услугата

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    658
    И јас се решив за Панорама бејсик плус, за во понеделник па ќе видиме. За колку време ти стигнаа резултатите?

13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    496
    На 18.01 го направив, а на 29.01 сабајлето имаше резултат. 19.01 беше неработен ден, значи 5-6 работни денови

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    637
    Изгледа и јас ќе одам пак со панорама од ова што читам само панорама опфаќа триплодија, јас ќе го правам најголемиот пакет така направив и за претходната бременост

На Carpe Diem New и Ladyme им се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    637
    Денес се видов со матичната и ми даде инфо за qualified и мислам дека вреди и мив да ги ѕирнам и да одлучам, знам дека си имаат проценти докториве од нив ама убави зборови ми кажа и интересно им се објаснети на сајт пакетите ќе проверам и цени па ќе ви пишам споредби

На Лалина и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  16. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    479
    Може ли некој од тие што правевте пренатални тестови да сподели која беше индикацијата за да го направете. Искрено со ивф сум но се двоумам дали да правам

17. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Индикацијата беше страв :)
    Барем за мене си зборувам. После првиот скрининг др кажа дека е се’ во ред и дека нема потреба да правиме, ама на крај дека е наша одлука. Ние се одлучивме да направиме.

На Лалина и LaTama им се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    658
    Страв имав блиски пријатели на детенце со проблем (некој од синдромите не се видело на ехо на 3 места идела ) после раѓањето правеа испитувања на нивните гени немаа никакви предиспозиции ама тогаш немаше вака пред пораѓај освен амниоцентеза што не ја препорачуваат многу дека е инвазивна се намачија со малото и почина после 8 години, и искрено многу побрзо старее днк, многу изложени на лоши влијанија ( воздух, гмо храна, зрачења) сакам тоа што можам да испитам да ми е мирна душата. Другото на Господ.

На Лалина, Elliana и LaTama им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.249
    Допаѓања:
    170.406
    Извинете
    Падобранец сум
    Знае ли некој што значи ова
    Што болест е? Screenshot_20241117_224519_Chrome.jpg

20. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Тарнеров синдром, трипл x синдром и уште некој беше не ми текнува.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.