Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    540
    Zdravo, dali znaete koj test go preporacuvaat vo remedika ?

2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    657
    Мене Панорама ми го препорачаа.

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    8.384
    Зашто одите на тоа кој каде се препорачува, побарајте понуди од секаде и споредете. И контактирајте си лично и вам да ви пратат резултати, а не преку матичен, приватен, па него да го чекам да ме контактира за 700евра како да не. Од самата лабараторија ќе ви се јават и ќе ви ги објаснат резултатите, ако сакате да правите откривање пол ќе ви пратат на меил, гинекологот не е генетичар секако нема зашто он прв да добива резултати.

Најчесто даваат и некој попуст ако директно ги контактираш.

Јас сум презадоволна од односот и понудата на Биосејв ама правев Qualified 360. Авицена ми беа во игра ама фактот дека само кај нив земаат крв и треба еден ден слободен да земам за да тепам пат до Скопје ме одби.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    136
    Се слушнав и јас со д-р Горан кој е претставник на Gene Safe и немам зборови за човекот, колку добро ми објасни и ми одговори на сите прашања. Остана саат време со мене на телефон. Неговата презентација имаше големо влијание врз мене во однос на одлуката, веројатно ќе одиме со овој тест.

Исто како членките што напишале погоре, нема да наведувам доктор како референца, ќе се испотепаат да го направам нивниот избор.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.409
    Кој пакет на Qualified го одбра?

6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    5.322
    Qualified 180

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ангелМ

ангелМ Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    116
    Секој доктор си го препорачува тој тест со матичната лабараторија со која има соработка.
    Авицена исто така вршат испитувања за цистична фиброза.
    Јас конкретно се одлучив за Veragene на Авицена, дополнително и затоа што се единствени кај нас што прават испитувања со примерок и од мајката и од таткото.
    Матичната ме убедуваше за друг тест, нормално заради процентот, но јас си бев одлучна.
    А дека се скоро сите фини и услужливи, се, сепак и не се работи за мала сума пари.

8. ангелМ

ангелМ Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    116
    Така се погоди на твој пост и овде да ти вратам :)

Конкретно за матичните клетки, од мое горко лично искуство сметам дека е само бизнис.
    Имав и за двајцата претходно, за големиот уште пред 12год.
    Но кога ми беа потребни се покажа дека баш и неможе да се искористат, за жал :(

Мое мислење и искуство.

Сега за 3то немам намера да зачувам.

9. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    110
    Јас ги правев Нифти. Се мислев помеѓу нифти и тестот на генеа( не ми текнува како се викаше) и разговарав со братучетка која работи во оваа струка и баш ми кажа дека има голема доверба и во двата теста.Ама дека повеќе го фаворизира нифти заради технологијата која ја користат.

10. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    136
    @ангелМ Го разгледував и Veragene, но отпадна како опција заради неможноста периодов да дојдеме во Скопје. За матични клетки, читав и јас дека во одредени случаи не наоѓаат примена, додека во други наоѓаат, и дека никогаш не може човек да биде сигурен.
    Жал ми е за вашето искуство, ја разбирам несигурноста за третото дете да се зачува. Мене ми е прва бременост, и по милион прочитани искуства и мислења сфаќам дека сечие искуство е уникатно, и апсолутно во животот за ништо не можеме да бидеме сигурни. За жал, ова ни е некаков обид, да контролираме нешто, а иднината не се контролира.
    Како и да е, и покрај се, размислуваме да зачуваме, со надеж никогаш да не потребаат.

@Baby Girl123 На крај се одлучивме за Генеа (GeneSafe) на Биостем/Биохеленика, и покрај препораките за кои погоре пишував, истражувавме и сами. Во меѓувреме, имав прилика да запознам прекрасна докторка и тоа сосема непланирано, морав да се јавам на одделение на дежурство за преглед, таа не е врзана со процент, ми ги објасни искуствата кои ги имала на пораѓај особено со земањето на матични клетки. Според неа, единствени со кои немала грешки, и кои се тука и да се породи жена после полноќ за навремено да ги достават клетките во банка се Биостем/Биохеленика. Со сите останати, вели, се соочуваме со доцнење, па ако се згоди викенд не испраќаат по Дхл, и постои потенцијална можност за губење на клетките.

Понатаму, сами го контактиравме д-р Горан, и засега сме многу задоволни од услугите.
    Се надевам на добри резултати од пренаталниот.

На Baby warrior и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  11. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    21
    Овој тест генеа каде се испраќа, или ако може линк да пратиш да прочитам подетално, дека и јас сега ги анализирам тестовите, а овој не го сретнав.

12. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    136
    Повели број од д-р Горан, те советувам да му се јавиш и се што те интересира да прашаш. Тестот се работи во Италија, а банката за матични клетки е во Солун.

Прикачени фајлови:

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    21
    Dali avicena i panorama sekoj den pustaat krv za analiza ili ima odredeni denovi koga se prakja? Ima nekoj info?

14. ангелМ

ангелМ Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    116
    Авицена го пуштаат истиот ден (секој ден), доколку примероци се земаат во лабараторијата во Тафталиџе, најдоцна до 8.
    Ако одите во некоја од нивните др лабаратории, примероците се доставуваат следниот ден.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    59
    Kolku cini nifti i priska vo sisitna ve molam nekoj sega sto pravel da mi kaze?

16. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    110
    Jas ne go pravev vo Sistina. Nifti pravev vo Genikslis 670 evra mislam okolu 43000 mkd

17. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    110
    A za priska ne znam ama od toa shto chitav mnogu retko vekje ja preporachuvaat zqradi netochnost na rezultatite. Nea ja imas kako mozhnost na drzhavno

18. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    286
    приска гледам може и во авицена да се направи за 4000 ден правел ли некој таму?

19. Fani4kata

Fani4kata Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Јас Nifty Pro го правев во Генем, сега гледам дека тестот е на промоција за 430 евра. Јас тогаш платив 480 евра. Во истата лабораторија ми понудија и Панорама, цената беше околу 10 000 денари пониска од таа од Систина, сега не се сеќавам на точната цена за Панорама. Панорамата е ист и во двете лаборатории бидејќи го праќаат во Калифорнија.

Помеѓу Панорама и Нифти, јас се одлучив за Нифти бидејќи се анализираат преку 92 синдроми.

20. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    59
    Ви благодарам за несебичната поддршка.
    Не знам , не можам уште да се одлучам каде да го правам која лаб.е асална,сигурна,посветена...како да речам. До кога најкасно се прави НИФТИ.