Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    8.543
    Остај ја Генем, на мапа ја нема лабараторијава. Рекламира, а тоа е забрането на форумов. Имаш повеќе, кој и да се одлучиш нема да згрешиш. Најубаво е да си направиш накај 11та-12та недела. Јас во Биотек правев во 12та.

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  2. La Rita

La Rita Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Zdravo bi sakala da slusnam mislenje . Jas sum momentalno vo 11 nedela bremena za 5 dena odnosno vo 12 nedela imam skrining zakazan kaj maticen ginekolog za ispituvanje na daunov sindrom i ke mi zemat krv, megjutoa postojano se razmisluvam dli da napravam i privatno nekoj od ovie prenatalni testovi do sega se beshe kako treba jas imam 25 godinu mojot soprug 27. Koe e vazsto mislenje ili da chekam prvin od skriningot da vidam

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.062
    Скринингот си е задолжителен тој ќе си го направиш секако, за помирна глава во бременост скоро сите правиме и пренатален, едно ќе се осигураш дека плодот нема хромозомски нарушувања по најбитните основи друго како бонус ќе си го дознаеш и полот порано … јас во ниеден момент не се мислев … колку пати во живот ќе сме бремени плус за нашето дете се работи

На ray111, ginger, Baby Girl123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ангелМ

ангелМ Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    121
    Консултирај се и со докторот што те води најдобро.
    Млада си, јас до 33 год, 2 пати правев само приска.
    Обично пренаталниот тест се препорачува за над 35год како замена за амниоцинтеза.
    Не е и мала сума.
    Сепак, консултација со доктор, најдобро.
    Јас имам 39год, правев пренатален. Сега за прв пат правев и torch тест. Пак ќе кажам, по препорака и во консултација со доктор.

На Трагедијаупмм и ginger им се допаѓа ова.
  5. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Годините немаат врска со Даунов синдром. Порано приска правеа повозрасни родилки и може затоа сега се поврзува. Сега приската ја правата сите, односно е препорачана за сите. Првиот скрининг е задолжителен, и на тој може да се види доколку има плодот Даунов синдром. Јас имам блиска на која бебето имаше Даунов синдром, 33 години имаше. Матичниот ми кажа и за пациентка од 21-22 години исто… така да не ги поврзувајте овие работи.
    Најубаво е скрининг кај доктор кој е добар за тоа, не матичен.
    Понатаму, во консултација со доктор, лична желба, финансии, донесете си одлука за пренатален.
    Ти посакувам се најдобро.

На EnaEnA30, ginger, Baby Girl123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    И мене така ми кажаа дека порано само бремени жени над 36 правеле НИПТ но дека веќе се препорачува ма сите. Кој има можност нека си го направи. Даваат и на рати поврќето.Инаку погоре прочитав и за торчот.Торчот треба да се направи обавезно за да се спречат аномалии кои не се генетски туку предизвикани од бсктеријс

На Ladyme, juice_, ginger и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    И торчот за жал не го даваат сите матични, не даваат упат.
    Јас со првото појма немав, после случајно дознав, и сама побарав упат. Да не побарав, немаше да ми кажат и дадат упат. Мислам дека стварно треба да се следи некој протокол.

На H.VAGA, Трагедијаупмм и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  8. ангелМ

ангелМ Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    121
    Така е.
    Многу ретко некој од матичните го препорачува torch тестот.
    Мене ми е трета бременост, со првите 2 не ни знаев дека постои такво нешто.
    Сега од 12 недела почнав да одам во приватна клиника кај што здравје и планирам да раѓам и тамо ме запознаа со тестот.
    Баш денес ги добив резултатите, супер се.

На juice_ и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  9. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    За жал такви се матичните, ги има само колку да постојат.
    Мојот воопшто не ми кажа ама среќа ми даде листа со тестови кои треба да се прават. Ја споделувам
    Торчот е многу битен, може некоја трудница се има заразено од некој вирус, што ако не се излечи а е во рана бременост има последици
    Мора да ви даде упат, ако не пријавете кај дитрктор на клиника. Тоа се наши здравствени права и можеме да испитаме што сакаме, оа макар и да е чисто протоколарно IMG_0501.jpeg

На Merten и ангелМ им се допаѓа ова.
  10. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    3.157
    Интересна е листава. Тука би додала испитување за скриен шеќер (не се сеќавам во кои недели беше) и кумбс тест и инекција во 28на гн за рх негативни родилки :)

На Baby Girl123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    Мислам има за скриен шеќер и за рх. Што е кумбд тест?

12. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    3.157
    Да се корегорам. Не сум прочитала , ги има :D Слепец. Коа со пола очи читам..

13. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    3.157
    Тестот што рх негатив родилки со рх позитив маж го прават во 27ма гн за да примат инекција во 28ма гн. По потреба се прави и порано вп бременоста но обавезно и во 27ма недела пред ставање на инекција.

14. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    Ти благодарам на инфо :)
    Маж и и јас сме б позитив ама сега гледам дека освен рх ми испитале и скрининг на антитела, пишува NEG

На Konstrakta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    Malku se nafrlani site raboti.
    I jas preprochituvam po 200 pati da vidam da ne imam ispushteno nekoj test :D

16. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    287
    Многу ти благодарам за листава, си ја зачував да ја имам. За жал, се согласувам со сите за матичните.
    Јас втор сменив, и пак сама барам се. Некако нафрлано се ми објаснуваа "абе уживај има време... Јас ќе ти кажам ко ќе треба", а пак сама барам упати и сл.

Torch и јас направив, вчера ми стигнаа резултатите и фала му на Бога, и од Torch-от и од Нипт-от резултатите се во ред.

За многу повеќе работи се информирам од форумов, заклучувам дека сами ако не се грижиме за себе си, никој дотолку не обрнува внимание.

На Metro, Baby Girl123 и juice_ им се допаѓа ова.
  17. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    958
    Супер е листава, само еве за главоболка пишува да се пие Аналгин, а колку што знам никој не препорачува аналгин во бременост

На Autumn Love, Трагедијаупмм и Baby Girl123 им се допаѓа ова.
  18. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    И јас мислсм дека не треба аналгин. Дозволен е само парсцетамол и тоа ептен ако мора.
    Листата ја правела некоја акушерка од Холандија, поодамна. Може тогаш го одобрувале

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Baby Girl123

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    275
    Јас прв пат сум бремена и мислев дека матичниот ќе ми ја води бременоста ама дека сум ивф тој си мисли дека ивф лекарот ќе ја води. Ивф лекарот води до 13 недела. На крај си најдов гинеколог во приватна клиника и таму ја следам бременоста. Матичниот ми е само за упати. Не треба да биде така ама тоа е.

20. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    559
    Dali znaete koja cena e niftypro testot na ginekalix ?