Остај ја Генем, на мапа ја нема лабараторијава. Рекламира, а тоа е забрането на форумов. Имаш повеќе, кој и да се одлучиш нема да згрешиш. Најубаво е да си направиш накај 11та-12та недела. Јас во Биотек правев во 12та.
Zdravo bi sakala da slusnam mislenje . Jas sum momentalno vo 11 nedela bremena za 5 dena odnosno vo 12 nedela imam skrining zakazan kaj maticen ginekolog za ispituvanje na daunov sindrom i ke mi zemat krv, megjutoa postojano se razmisluvam dli da napravam i privatno nekoj od ovie prenatalni testovi do sega se beshe kako treba jas imam 25 godinu mojot soprug 27. Koe e vazsto mislenje ili da chekam prvin od skriningot da vidam
Скринингот си е задолжителен тој ќе си го направиш секако, за помирна глава во бременост скоро сите правиме и пренатален, едно ќе се осигураш дека плодот нема хромозомски нарушувања по најбитните основи друго како бонус ќе си го дознаеш и полот порано … јас во ниеден момент не се мислев … колку пати во живот ќе сме бремени плус за нашето дете се работи
Консултирај се и со докторот што те води најдобро. Млада си, јас до 33 год, 2 пати правев само приска. Обично пренаталниот тест се препорачува за над 35год како замена за амниоцинтеза. Не е и мала сума. Сепак, консултација со доктор, најдобро. Јас имам 39год, правев пренатален. Сега за прв пат правев и torch тест. Пак ќе кажам, по препорака и во консултација со доктор.
Годините немаат врска со Даунов синдром. Порано приска правеа повозрасни родилки и може затоа сега се поврзува. Сега приската ја правата сите, односно е препорачана за сите. Првиот скрининг е задолжителен, и на тој може да се види доколку има плодот Даунов синдром. Јас имам блиска на која бебето имаше Даунов синдром, 33 години имаше. Матичниот ми кажа и за пациентка од 21-22 години исто… така да не ги поврзувајте овие работи. Најубаво е скрининг кај доктор кој е добар за тоа, не матичен. Понатаму, во консултација со доктор, лична желба, финансии, донесете си одлука за пренатален. Ти посакувам се најдобро.
И мене така ми кажаа дека порано само бремени жени над 36 правеле НИПТ но дека веќе се препорачува ма сите. Кој има можност нека си го направи. Даваат и на рати поврќето.Инаку погоре прочитав и за торчот.Торчот треба да се направи обавезно за да се спречат аномалии кои не се генетски туку предизвикани од бсктеријс
И торчот за жал не го даваат сите матични, не даваат упат. Јас со првото појма немав, после случајно дознав, и сама побарав упат. Да не побарав, немаше да ми кажат и дадат упат. Мислам дека стварно треба да се следи некој протокол.
Така е. Многу ретко некој од матичните го препорачува torch тестот. Мене ми е трета бременост, со првите 2 не ни знаев дека постои такво нешто. Сега од 12 недела почнав да одам во приватна клиника кај што здравје и планирам да раѓам и тамо ме запознаа со тестот. Баш денес ги добив резултатите, супер се.
За жал такви се матичните, ги има само колку да постојат. Мојот воопшто не ми кажа ама среќа ми даде листа со тестови кои треба да се прават. Ја споделувам Торчот е многу битен, може некоја трудница се има заразено од некој вирус, што ако не се излечи а е во рана бременост има последици Мора да ви даде упат, ако не пријавете кај дитрктор на клиника. Тоа се наши здравствени права и можеме да испитаме што сакаме, оа макар и да е чисто протоколарно
Интересна е листава. Тука би додала испитување за скриен шеќер (не се сеќавам во кои недели беше) и кумбс тест и инекција во 28на гн за рх негативни родилки
Тестот што рх негатив родилки со рх позитив маж го прават во 27ма гн за да примат инекција во 28ма гн. По потреба се прави и порано вп бременоста но обавезно и во 27ма недела пред ставање на инекција.
Ти благодарам на инфо Маж и и јас сме б позитив ама сега гледам дека освен рх ми испитале и скрининг на антитела, пишува NEG
Malku se nafrlani site raboti. I jas preprochituvam po 200 pati da vidam da ne imam ispushteno nekoj test
Многу ти благодарам за листава, си ја зачував да ја имам. За жал, се согласувам со сите за матичните. Јас втор сменив, и пак сама барам се. Некако нафрлано се ми објаснуваа "абе уживај има време... Јас ќе ти кажам ко ќе треба", а пак сама барам упати и сл. Torch и јас направив, вчера ми стигнаа резултатите и фала му на Бога, и од Torch-от и од Нипт-от резултатите се во ред. За многу повеќе работи се информирам од форумов, заклучувам дека сами ако не се грижиме за себе си, никој дотолку не обрнува внимание.
Супер е листава, само еве за главоболка пишува да се пие Аналгин, а колку што знам никој не препорачува аналгин во бременост
И јас мислсм дека не треба аналгин. Дозволен е само парсцетамол и тоа ептен ако мора. Листата ја правела некоја акушерка од Холандија, поодамна. Може тогаш го одобрувале
Јас прв пат сум бремена и мислев дека матичниот ќе ми ја води бременоста ама дека сум ивф тој си мисли дека ивф лекарот ќе ја води. Ивф лекарот води до 13 недела. На крај си најдов гинеколог во приватна клиника и таму ја следам бременоста. Матичниот ми е само за упати. Не треба да биде така ама тоа е.