Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    400
    Ова што ти го пишуваат девојкиве е со најдобра намера.И јас правев НИФТИ во Гинекалис, претставникот лично го знам и со сигурност ги прават тука во Мк на современи машини. Ова е за периодот во декември, ако од тогаш имало промена не знам. Моја другарка го праврше тестот во Март 2024 па еве роди здраво девојче:) било кој тест е 99% точен. Тој 1% стои секогаш како ризик.
    Не знам низ што поминуваш ама ете кај некого бременоста е лесна а кај некого со грижи. Битно е храбро да издржиме до крај и да родиме здрави и живи деца :) И како Господ кажал, медицината е тука да помогне и да предвиди ама и најдобрите доктори на крајот викаат се е во Божји раце и така е. Да ти дадам пример другарка со школска бременост роди детенце со аутизам, другарка која имаше хематом голем како тупаница , матка со вроден деформитет, 8 месеци лежење роди дете без никаков проблем. И двете имаат убав живот и си ги сакаат дечињата :)
    Заради тоа, опушти се и остави малку и Господ да си ги нареди коцките. Исполни се со позитивна енергија и ќе видиш како овој приблем можеби и не е толку страшен :)

На ray111, fragaria и nice-girl им се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.849
    Незнам каде виде дека те напаѓам, баш сакав да ти кажам да не се плашиш и дека сите тестови се со иста цел и цената им е слична и сите ти пишуваат дека тој тест од таму што членката го кажува погоре не е баш сигурна опција. Ама очигледно овде не треба на секого да дадеш добронамерен коментар и совет. Страшно кои муабети си ги испишала во постов.

На cocopuff, ALISA0000, Skyler81 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    2.398
    Извини моја грешка,требаше на @Fani4kata да и реплициам во погорниот пост.

На ginger и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  4. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    128
    Девојки морам да прашам
    Се уште не сум направила тест рано е, се трудам да немам никакви мисли ама сепак помислувам што ако покаже нешто тестот дека има
    Тогаш веднаш ли одат на такви случаи на абортус или се тестираат пак? Имате некоја искуство со лоши резултати што била?
    Мислам дај боже кај сите да е ок па и кај мене, ама не знам се замислив малку...
    Порано нели имало случаи демек има даунов ги раѓале па немало и обратно

5. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    381
    Немам искуство, ама докторот ми објаснуваше дека ако има нешто, недај боже, нивната препорака за 100% точни резултати е амниоцентеза или хронобиопсија.
    Не знам кога се прави тоа најискрено, веројатно после петти месец.
    Сигурно дека има опција и за консултација со генетичар, но за ова треба консултација со фирмата преку која се прави тестот.

На Ladyme и fragaria им се допаѓа ова.
  6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    3.163
    Се прави амниосинеза или хорион биопсија, но тие се малку подоцна, чинам околу 20та гн, не сум сигурна, @Joraa ќе ти каже за сигурно во која недела се прави.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  7. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    28
    Дали може некој што има правено панорама и што има добиено резултати да пише што значат на последната страна Ppv i Npv
    Стои горе low risk a доле на третата страна има % ниски високи не разбирам се распаметив, им звонев ама не ги добив да ми објаснат ве молам ако некоја знае да ми пише

8. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.094
    Допаѓања:
    1.849
    Најдобро со Гиникологот да ги види матичен или некој приватно ако посетуваш.

9. Baby Girl123

Baby Girl123 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2024
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    400
    за да се смириш додека стручно лице ги провери внеси ги сите податоци со вредности на чат гпт и ќе ти одговори. Јас почнав и крвна слика да внесувам. Секако не е релевантно како доктор ама дава насоки за да во меѓувреме додека чекаш не се нервираш

10. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    106
    тоа си се нивни статистики по сите испитувања, NPV е статистичката веројатност ако имаш low risk во колку случаеви навистина е low risk и затоа е висока бројката над 99% дека фетусот е неафектиран, а PPV е обратно колку од тие high risk се потврдиле дека навистина фетусот има хромозомска абнормалност ама не е врзано со твојот резултат, твојот резултат е првата страна, ако се сите low risk, се си е супер.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    5.680
    Позитивна предиктивна вредност и негативна предиктивна вредност.
    Секој тест, за секој синдром или делеција имаат различни вредности, ама обично не се разликуваат меѓу самите тестови. Во кој процент може да открие аномалија и колку од тие што ќе излезат позитивни се вистински позитивни за одреден синдром.
    Тоа е она што тука неколку членки пробуваме да го објасниме страни наназад дека ниеден НИПТ тест нема 100% точност и дека е само скрининг тест, а не за дефинитивна дијагноза и мора да се комбинира со добар ехо преглед и натамошно следење.

Последна измена: 23 јануари 2025
    На fragaria и I.Ta им се допаѓа ова.
  12. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.292
    Немам конкретен одговор, но јас правев Нифти и пред да ми го пратат резултатот на маил, ми се јави сестра и ми објасни дека се е во ред. Сметам дека тоа треба да биде пракса кај сите, а не сами да дешифрираме и да се вознемируваме кога нема кој да ни објасни што е како е. На таа сума што ја плаќаме....

На Калатеа, fragaria, I.Ta и 3 други им се допаѓа ова.
  13. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    28
    Vi blagodaram na site za spodelenoto mislenje, dopolnitelno na @EnaEnA30 i @Autumn Love sto mi objasnija i me smirija malku, se slusnav vo megjuvreme i na telefon mi objasnija ubavo koe sto znaci
    fala vi devojki <3

На ginger и Autumn Love им се допаѓа ова.
  14. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.015
    Jas napraiv vo 17 nedela aminosinteza a se praese do 20 , te bockat na stomak zemat plodova voda e nosat na ispituvanje zavisit sto sakas da ispituvas i toa ti kazuvat 100%, e sega jas e praev tolku kasno zaradni CMV a za daun sindrom i drugi mozis da e prajs od 12 nedela

15. Soncogledka

Soncogledka Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Дали некоја членка правела НИПТ во Солун?

16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    16.596
    Девојки гледам дека има доста упатени, за некоја недела ќе треба да правам преднатален, се мислам за панорама. Каде може да добијам подетални информации, која е официјалната страна, лабараторија и сл. Ве молам некој веќе што правел да ме упати.

17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.383
    Ѕвони и на Сашка, она е претставик за Панорама ќе ти прати се како инфо 077639440

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.533
    Тие што правевте nifty за колку време ви стигна резултатот? Ептен сум нестрпливаа.

19. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    77
    Во среда правев, следната среда беше готов резултатот

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.533
    Оо супер, дај боже и кај мене да е така. Ти се јавија прво телефонски?