Се убив од плачење кога ми кажаа а исто на скрининг се е во ред. Ама секогаш има тоа едно "ама" и после зошто сме биле толку под стрес. Модерново време и не е толку здрава работа хаха. Фала за подршката <3
Здраво, во Кипар ги прават анализите, а примерок земаат само во нивните лаборатории во Скопје. Имаш број на авицена каде можат да те поврзат со претставник и да си прашаш се што те интересира.
Devojki pravev Panorama na 25ti Mart denes sme 8mi April uste nema rezultatot, vrtev mi kazaa za 3dena sigurno ke stigne, ova mnogu cekanje,tvrdat deka 7-10dena ke bidat gotovi. Kakvo e vase mislenje I iskustva so ovoj vid na test ....zosto volku vreme?
Denes izleze rezultatot od Panorama I se pojavi ATIPICEN NAOD NA 21 HROMOZOM. VE MOLAM ZA MISLENJE DALI IMA NEKOI VAKOV NAOD , PREPORAKA E AMNIOCINTEZA I STO OZNACUVA 21HROMOZOM MNOGU MI E STRAV.
Sisi тоа е за даун синдром хромозон , со амниоцентеза ќе се исклучи сомнежнот. кажи ми приска правеше? на мн пациентки гледам со амниоцентеза се исклучил сомнежот дека не е точен. Ајде не се стресирај одма. Имате некој во фамилија со даун?
Nema Mila nikoj vo familija so daunov sindrom,priska ne pravev bidejki go pravev ovoj test panorama 49.700 den I neli koga praves vakov test prenatalen priska ne ti baraat da praves
Да да онака реков дане правеше чисто и таму дали нешто пишува, мене под дифолт ми го направија на прв скрининг на гак, дека и приватно и државно правев. Ајде не се паничи, чим и скрининг е добар, направи и амниоцентеза може и мсну и клиника на две места да се однесе еве овде на гак лежам баш земаа на една жена и др вика ај на две места нека иде да се потврди.
Ova znaci deka ima somnez za daunov sindrom, no, amniocintezata e 100% tocna i ke treba da se napravi, za da se iskluci, ili potvrdi. Inaku, za ovoj sindrom, nema povrzanost so toa dali ima ili nema nikoj vo familija. Jas navistina posakuvam na amniocinteza rezultatot da bide deka se e vo red so bebceto.
Na prv skrining spored merkite se bese vo red, bas I maticnata Kaza deka se e ok so forma,golemina I razvoj
Daj boze da e se vo red. Ama najdobro e da napravis amniocinteza za da bides sigurna. Jas navistina od srce ti posakuvam da bide vo red i ovie grizi da ostanat vo minatoto.
Amin,daj boze. Inaku znam deka na priskata mnogu cesto znae da pokaze visok procent za daun,a potoa na amniocinteza se ok, taka bese slucaj so Moja bliska. E Sega na Ovie neinvazivnite Dali e ist slucaj ne znam
@*sisi* Чуден ми е резултатов. На секоја тестирана состојба пишува НЕМА РЕЗУЛТАТ. Тука треба да пишува низок/висок ризик, и таму на крај кај што пишува ризик после тест, обично е 1:10000 кога е низок ризик, или пример 95:100 за висок ризик. Кога има сомневање за Трисомија 21 (Даунов синдром) треба да пишува висок ризик. Кај тебе нема такво нешто. Претставниците од Панорама не ти објаснија ништо? Во секој случај, амниоцентеза или хорион биосија ќе ти дадат поточен одговор.
Една колешка имаше ваков случај, исто со панорама, минатата година, ова е “хромозом од непознато потекло”, така им имаа објаснето. Таа 2-3 месеци пред таа бременост имаше спонтан и на амниоцинтеза утврдеа дека се остатоци од плодот претходно, ако си имала спонтан брзо пред оваа бременост возможно е и тоа. Во секој случај направи си амниоцинтеза, сепак се доста сензитивни китовите за овие тестови.