Da da se slusnav, nemaat konkretno objasnuvanje tuku me nasocuvaat na amniocinteza direct vo 18ta nedela
Многу чудно? инсистирај да ти објаснат па и маж ти нека свика! сега го видов резултатот, чуден е инсистирај нека ти вратат пари и направи си деуг тест Дали на 1 скрининг се ок? Матичната што вели нека се слушне и она со панорама ?
На толку дадени пари јас би барала повеќе објаснување,а не само колку да се откачат. Инсистирај мила. Дај Боже да е се' во ред.
Da, jas iskreno se dogovoriv na rati, sreka sto ne I'm gi sadovi site pari znaci delumno...stvarno bezobrazno od nicna strasna. Rezultatot go prativ I na ginekolozi I na geneticar I na embriolog site se cudea I kazaa deka ovde ne gledaat nisto konkretno vo odnos na rezultatot deka NEMA REZULTAT. Prv skrining super so merki so se
A nekade sretnav I deka najdobro e da se pravi vo 12ta ili 13ta nedela togas I'ma najmnogu dnk od bebeto,se sto e porano napraveno moze da dade nevaliden rezultat. Stvarno ne znam sto da pravam???
Леле не ми се верува стварно што е со овие фирми и толку многу пари за џабе фрленипа што не не праќаат докторите директ на амниоцинтеза? Туку да губиме време со приска и незнам што не, а времето си минува, за секој тест по 10дена чекање, тоа бебе више ке стигне да се роди а не да решаваме што ке правиме
Da da bas taka,nemam komentar krajno sum razocarana Ako mi bese za amniocinteza ke napravev obicno priskata I toa ke bese Ako imase visok rizik ke idev. A ovde so Panorama najkrivo mi e sto nemam apsolutno nikakov rezultat toa se gleda I na slikata ATIPICEN NAOD nemam komentar...Ako se tolku strucni I vrvni ke napisea nesto, a ne Vaka Sega mi e duplo potesko. Da znaes nemase nikogas da napravam Sega za 1mesec ke me utepa psihata dodeka dojde do amniocinteza pa ajde I od tamu cekanje rezultatot
Јас со Нифту немав 2 пати резултат, па ми ги вратија парите едвај и ај со панорама сега, ама уште нема 10дена поминато за да добијам резултат. Те разбирам како ти е, тоа чекањето е смрт ама верувај во добро и тоа што го гледа докторот на ехо. Една докторка баш зборуваше дека на ехо сега многу работи можат да се видат и се претерува со тие тестови. Ке биде во ред
Navistina se mnogu pari ama idejata e da ne se odi direkno na horion biopsija ili amniocinteza, bidejki tie se invazivni metodi i realno postoi rizik od spontan. E sega dokolku se dobie pozitiven rezultat, sepak se praka na amniocinteza za da se potvrdi, bidejki sepak taa e 100% sigurna. Spored mene rezultatot e navistina cuden, ama samo so amniocinteza moze da se potvrdi ili otfrli…za priskata pa i ne pravam muabet, taa e takva kakva sto e za zal..
Ќе си ги бараш парите назад .Јас дури и 20 та недела правев,и пак немаше резултат.Поради ниска ДНК,како резултат на двата клексани што ги примав во бременоста.Ме праќаа на аминоцинтеза,не отидов .Појдов кај Димчев,ми рече ,нема потреба од аминоцинтеза.Детално гледаше се човекот. На крај си родив здраво бебе.Не се стресувај,знам не е лесно.Тоа чекањето убива.
Dali moze Sega da se vidi bidejki sum 14ta nedela. Mada maticnata I'ma super aparatura sovremena I mi Kaza vo 12ta nedela Deka e se ok
Ти ја разбирам нервозата, но, ако не платиш само на сама себе ќе си напакостиш. Имаш потпишано договор за плаќање на рати и они легално правно ќе те гонат со присилна наплата и ќе те заглават со извршители. За резултатов, јас би ти препорачала 15-16 недела да појдеш Ремедика кај Стомнароска или Котларова или Систина кај Димчев. За жал, многу често хромозомски абнормалности не даваат никаков маркер на ехо за прв скрининг. Честопати знаат да се манифестираат само со аномалии на одредени органи (срце, бубрези) коишто во 12та недела се премали и недоволно развиени. Исто индикатор е расцеп на меко и тврдо непце што на прв скрининг многу ретко може да се забележи особено кај матичен лекар бидејќи имаат постара опрема. Се надевам се да биде добро.
Se e vo red, I vo pravo si za dogovorot deka imam potpisano, no jas ne dobiva nikakov rezultat, bar da pisea nesto drugo ke bese vaka e nevaliden naodot. Resenie amniocinteza, Ako mi bese za amniocinteza nemase da pravam Nipt mnogu jasno. Pogore ja prikaciv slikata moze da Vinci vides deka se raboti za nemajje rezultat
Мене ме иритира непрофесионалниот пристап на тие што се нафатиле да се занимаваат со оваа работа. Како целта да им е само да се приберат парите и ништо друго не ги интересира. Не сакав да коментирам и да цепидлачам јас кога го правев преднаталниот, ама толку непрофесионален пристап за тестови кои се прескапи а некој и ќе се задолжи да го плати, тест од кој очекуваш точност, прецизност, а не уште дополнително да те вознемири при целиот процес. Прво кога се јавив да закажам, прашувам кој тест ќе ми го предложите, дрн , дрн на брзина нешто кажа и одма ти го кажува тој поскапиот, не е важно секако решив да го правам, ама пристапот воопшто не беше тоа што очекував. Еден саат пред договореното време да се најдеме кај матичнот лекар претставничката ми се јавува дека ќе касни еден час, во ред преминавме и преку тоа, и доаѓа моментот кога стасувам кај матичниот, ама матичниот друга смена, затворено и нема кај да ми земе крв. Претставничката немаше идеја кај да ми земе крв, вика може и во кола ама имам само влажни марамици, немам алкохол, ако речев може, ќе ми земеше и така крв. За момент мислев да и откажам и да и речам дека нема да го правам тестот, од што толку ме фати нервоза. Се снајдов, за среќа бев во можност професионално да се изведе целата процедура, иако после целава дешавка имав милион прашалници во главата колку професионално си ја вршат работата и да не е некоја измама само да ги приберат парите. На крај ми стигнаа резултатите по е маил, ама никој не се јави ништо да ми каже, а ми беше кажано дека некој ќе се јави да ми објасни. @*sisi* секој би се чувствувал гневно и разочарано. Резултатот што ти е испратен, по тоа што го имаш сликано воопшто не е професионално изработен, прво како може врз текстот кој е на англиски, они да си преведуваат врз тој текст на македонски, треба да ти биде испратен оргиналниот разултат. И не може никој да не понесе одговорност за ова, особено кога се работи за најосетливата тема, како знаат парите да ги соберат, така треба да се однесуваат професионално. Ваквиот пристап, мене ми става прашалници во главата колку овие тестови се релевантни, кој гарантира за нивната, точност, прецизност или уште една перална за пари.