Ne Mila testot bese na Angliski go imam, jas go prevedov na makedonski, so cel podobro da se razbere zosto mnogumina I neznaat Angliski I toa e vo red, inaku original e na Angliski. No Kako I da e po razgovor so profesionalec vo oblasta prvo Kaza deka nivna greska e zosto e zemeno vo 11ta nedela I najverojatno stanuva zbor za nedostatok na fetalna Dnk I treba povtorno da se zememe krv , no od Panorama ne sakaat so izgovor deka dzabe bi bilo zosto povtorno ke go dade istiot rezultat. I zatoa direct na amniocinteza, a amniocinteza realno se pravi dokolku I'ma detektirano nekoj problem, sto vo mojot slucaj NEMA REZULTAT. I Sega ocekuvam nivna odgovornost denovive. Vise nikogas, se kaam sto ne gi izbrav Qualified bea mnogu po ljubezni I odgovorni. No toa e ke videme Kako ke bide na kraj.
Мој совет, ако си во можност да појдеш кај некој од приватните .Џабе ако има апаратура матичната,ако не знае да гледа.Е ,мојата беше од тие лупање дијгнози од ракав. Топла препорака за Димчев во Систина.Ќе ти објасни,а тебе многу ќе ти олесни.Вака цело време паметот само на тоа ти е.
Здраво,дали има некој со искуство со Нифти,два пати да нема доволно фетална фракција? Еднаш во 10та и 6 дена,еднаш во 11та и 5 дена. Примам клексан и аспирин,но два дена пред тестот не ставав. Што може друго да смета? Дали да правам 3 пат таму или???
На самиот тест треба да пишува и фетална фракција колкава извлекле. Ако не се лажам треба да е минимум 4 проценти. Ако не, треба да те пребоцкаат. Мене тоа ми се случи со Нифти на Гинекаликс. Провери го ова баш. Јас би барала од претставникот на Панорама детално објаснување за целиот тест. Дали резултатот е "Има сомневање за аномалија" или "Не може да се детектира". Ако има сомневање, во ред, амнио е следен чекор. Но ако не може да се детектира тогаш би барала објаснување зошто не може. На не може да детектираме нешто за кое што сум платила да биде детектирано, без разлика дали со позитивен или негативен исход, не плаќам.
@*sisi* Јас се извинувам што се умешувам во темава ама пошто сум делумно запознаена со вакви тестови (работам у слично поле) ако вака ти го пратила резултатот треба да земеш да го дигнеш на клоци. Не може да пишува нема резултат. Самите софтвери што ги обработуваат податоците даваат има или нема ризик односно висок/низок ризик. Друго доле пишале МИКРОБРИШИ. Значи убиќу се. Микроделеции е правиот збор, овие да ме пљукнеш ако не користеле гугл транслејт. Ниту па пишале фетална фракција што кај приватните треба да го пишува ко што знам. Ако од некоја причина не се добил резултат (се случува и тоа) требало да те известат дека ќе се повтори или да не го праќаат воопшто. Немале ни соодветен темплејт или по грешка било пратено. Јави се и убаво распрашај се, исто така збори со гинеколог што понатаму
Епа моја грешка, не сфатив. Како и да е, за секое мора да има висок/низок ризик, а не нема резултат. И ако више работат голем дел со пациенти од тука, треба и сами да го преведуваат.
Zdravo vidov deka rabotete vo toa pole. Sto da napravam so vakov NAOD , nivna Preporaka e vednas amniocinteza sto vistina I'ma svoj rizik jas sum so invitro I sum dovolni istraumatizirana uste toa mi fali. Zakazav za kaj Dimcev pregled. Ne sum pametna Dali da napravam priska,veke vleguvam vo 14ta nedela
Можеби треба да им побараш да го повторат преку крв испитувањето па да видат дали ќе се добие конкретно одговор Макар што нешто што не го објаснуваат пред правење на тестот е дека ако било каква промена покаже не може да се прави абортус туку мора амниоценеза за да се потврди што е
Јас ти пишав уште пред неколку дена, дека колешка имаше идентичен случај и резултат од панорама само за друг синдром беше атипичниот хромозом. Во примерокот од крвта е детектиран екстра хромозом на 21виот пар, меѓутоа наведено е дека можеби станува збор за екстра хромозом кој се наоѓа во примерокот на крвта на мајката (панорама ги делат крвта на мајката и бебето) и е возможно доколку вие сте носител (може како рецесивен ген), ако имате правено некогаш кариотипизација со партнерот ова може да се потврди или отфрли на тој начин. Втората можност е да има плодот тризомија 21 но во мозаична форма. Мозаична форма означува кога на тој пар хромозоми не се има комплетно трет пар закачено, туку делумно, односно лаички кажано дел од клетките се делеле нормално и имаат нормални парови хромозоми, во вториот дел некаде се има закачено плус хромозом. Ова е екстремно тешко да се докаже на ехо или на пренатален тест, и ако е ваков сомнеж затоа е и резултатот атипичен бидејќи кога се анализира генетскиот код некаде има, некаде нема вишок хромозом. Третата опција е, доколку си имала спонтан / биохемиска бременост 6 месеци пред оваа бременост, остануваат траги од генетскиот код на тој плод и доколку тој плод имал хромозомска абнормалност постои шанса да даде лажно позитивен резултат. Јас, за жал, првата бременост ја терминирав исто заради тризомија и од срце ти посакувам се да биде добро, но, бидејќи имав контакт со мал милион генетичари и веќе ја издокторирав темава на хромозомски абнормалности, Панорама тестот е екстремно сензитивен и е најубаво да си направиш понатака амниоцинтеза за да бидеш сигурна. Кај мене на ехо беше се уредно до сам крај, правев скрининг и приватно и државно кај најпознативе доктори, од органи до развој до пулс, до нухална транслуценца апсолутно никаков знак немаше за дефект дури до 5ти месец кога се виде расцеп на усната, и од ману резултатот покажа дека сепак станува збор за тризомија.
Само ќе ти одговорам дека понатаму не е мое да кажувам. Ниту сум стручна, ниту смеам. На докторот и најмногу на тебе останува одлуката дали ќе се прават дополнителни испитувања. Со лесно
Kariotip imame praveno I jas I soprugot ispadna ureden. Inaku bremenost e preku ivf pri sto mi bea vrateni 2embrioni od koi samo edniot se fati. Na prv eho pregled nemav bliznacka bremenost tuku ubavo se vide samo 1 embrion. Ne mi e jasno toa mozaicna forma, prakticno Ako stanuva zbor za mozaicizam toa znaci deka pak stanuva zbor za daun taka?
Можеби е од вториот ембрион што 'изумрел' а оставил можеби некоја трага генетски Пренаталните тестови сепак се само скрининг не можеш да се потпреш на нив Дали праша дали може да ти го повторат?
за жал да, мозаичната форма е сепак синдром само може да нема типични физички карактеристики (задебелена гуша, да има носна коска итн.). Амниоцинтезата е најверодостојна во вакви случаеви.
Здраво девојки, дали некоја има правено пренатален тест во Биотек? Размислувам меѓу нив и Нифти? Па што мислите ?