Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    339
    Јас 10+6денес а ми рече докторот после 27ми од кога ќе направам ПРИСКА... Многу ми страв после се сакам овој пат да успеам...

На Danny M му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Leogirl222

Leogirl222 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Мислам дека во авицена имаш основен veracity кој чини околу 30000. Другите лаборатории имаат за околу 6 до 10 000 денари поскапи тестови кои детектираат главно исто. Не мораш да чекаш скоро сите се прават од 10та недела.

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.045
    Можеш преку сопругот да се пријавиш за здравствено да имаш или преку Агенција за враборување, за да можеш да можеш да си ги рефундираш клексаните понатака.

4. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    339
    Не е вработен а јас сум блокирана ради кредити.. Јас мислам Клексани се рефундираат и без бременост бидејќи не се Користат само во бременост?

5. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.045
    Тогаш во Агенција за вработување како невработена пријави се и ќе добиеш здравствено осигурување.

За да рефундираш клексани треба да имаш здравствено, без разлика дали си бремена или не.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    339
    За здравствено знам ќе одам утре во фондот да прашам да видам што ќе направам..

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    2.612
    Ако си била вработена претходната година и осигурана на одредена сума не те следува бесплатно здравствено преку агенцијата. Ама можеш да си плаќаш само здравствено не е голема сумата, а ќе ти треба и ќе ти се исплати во бременост и за пораѓај.

8. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    339
    Ми рекоа ако сум немала примања на 280 000 илјади минатата година спаѓам во групата за безплатно здравствено а инаку минималното 800ден месечно е за да имам здравствено... Да одам утре во фондот кај нас да прашам што треба од документи за клексаните... И да пратам оти до 15 ми е последно осигурувањето како помош од државата преку АВРМ после ќе треба да видам како ќе се осигурам...

9. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.045
    За клексаните ти треба извештај од специјалист од државна клиника, фискална за купените клексани со сметкопотврда, потврда од матичен со датуми од-до кога си ги примала.
    Клексаните треба да бидат купени по добивање на извештајот.
    Еве го барањето што треба да се пополни. Колона Б, точки 1,3,4 5.

https://fzo.org.mk/WBStorage/Files/...domest_(ref_na_sredstva)_na_lekovi_ONLINE.pdf

На fragaria и Nuny им се допаѓа ова.
  10. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    2.612
    Да на тие две опции мислев, само не бев сигурна колку е износот во моментов. Ако си под 280000 ќе те осигураат здравствено ако си над таа сума ќе си плаќаш месечно за здравствено осигурување ама не е многу.

11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    339
    Благодарам

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SweetPea93

SweetPea93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, moja bliska pravese NIPT test na Qualified i dobi vakov rezlutat. Dali nekoja ima iskustvo?
    Fala mnogu

Прикачени фајлови:

13. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    3.255
    Фали еден хромозом, наместо 46 хромозоми, плодот има 45 хромозоми, што значи има анеуплодија-синдром, кој шоточно, и штп понатаму доктор ќе советува. Многу веројатно да и кажат да прави амнио за да се потврди.

14. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    194
    Добро нормално е на пренатален тест во Биотек да ми пишува женско а матичнава да ми каже машко може да не се точни тестовиве ја во биотек го правев

15. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    985
    Може да не е точно тоа што матичната ти го кажала, не верувам да е грешен пренаталниот.

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.045
    Резултатот укажува на висок ризик плодот да има моносомија на Х хромозомот или Тарнеров синдром. Препораката е да се направи хорион биопсија или амниоцентеза за да се потврди резултатот.

Последна измена: 27 мај 2025
  17. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    194
    Па истото и јас го мислам ако на пренатачниот го утнале полот тогаш целиот е утка а нема шанси

На juice_ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    2.612
    Не сум слушнала до сега да не го погоди пренаталниот тест полот на бебето. Така да верувам во тоа, зошто до сега на многу пати се случило гинекологот да го згреши полот. Ама во секој случај провери си пак кај гинеколог. И ако сакаш пиши ни што си направила, за да знаеме евентуално во иднина да ги избегнеме Биотек ако не им се релевантни тестовите.

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. princessgirl47

princessgirl47 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    68
    Не верувам пренаталниот да е грешка чим е девојче таму. Може да е грешен доколку била бизначка бременост на почетокот и да има останато од y хромозомот па да ти даде резултат дека е машко ( ретки случаеви ама постојат ) штом е женско нема простор за грешка. Матичната може да ја видела папочната врвца па да мисли дека е машко. Која недела си?

20. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    194
    Не е близначка нема никави остатоци матичната вика може да е врвцата дека седи со скртени нозе сега сум 13 та од утре 14-та а пренатален во 11 го правев обавезно ќе споделам ако е грешка на пренаталниот