Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    3.564
    Ви благодарам на одговорите @EnaEnA30 @MysticAura :hug:

До сега искрено од Bio Save за Qualified тестот и самата процедура најдобро објаснување имам добиено, а и на форумов читам дека генерално искуствата се позитивни.
    За Панорама исто прашавме во Систина, и таму го прават, ама некаде прочитав искуство од членка на форумов дека не и ги вратиле парите од Систина откако резултатот излегол невалиден. Исто така прочитав дека многу членки добиле сличен резултат (без резултат) од панорамата.

Во Систина денес ми кажаа дека доколку излезе резултат со висок ризик од нив следува бесплатна инвазивна процедура (амниоцентеза) за дополнително испитување на резултатот.
    Ама па ова погоре што го прочитав за панорамата повторно ме одвраќа :(

2. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    163
    За колку време отприлика добивате резултати од панорама тестот?

3. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.197
    Prviot pat za 7 dena, vtoriot za 10 dena sose sabota I nedela.

На Vegegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    163
    Фала! Параноја ќе ме убие додека не ми стигнат, денес е 7ми ден

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  5. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.197
    I mene mi bese taka, broev saati, minuti

6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    4.354
    10 работни денови, и јас скренав додека стигнаа два пати ја барав сашка.Зошто сите викаа со све 7 дена работни, мене 10.

На Vegegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    163
    Хахах и јас сум на раб да и ѕвонам , ама уште викам да бидам културна

8. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    4.354
    Звони утре, може и да се стигнати она додека прати.

9. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    163
    Вас во ред ви беа резултатите? Секакви филмови ми се вртат низ глава, ќе полудам

10. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    80
    За каков тест и од каде се одлучивте на крај? Јас се двоумам помеѓу авицена ВераГене и Систина панорама

11. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    80
    дали некој има искуство со панорама од Ферти клиник, немаат никаква информација ниту цена на нивен сајт, а матичната нив ми ги препорача, а никакво инфо ништо..

12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.498
    Допаѓања:
    8.911
    За Панорама застапник е фирмата Геномикс, можеш да си прочиташ на сајтот
    https://genomiks.mk/планирање-семејство/panorama-prenatal-nipt/

13. the.mona

the.mona Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Veragene go pravev super zadovolna sum i od odnosot vo Avicena i rezultati bea nesto pomalku od 10rabotni dena
    Iako na skrining mi rekoa se e super sepak prasav kako da se odlucam za nekoj od testovive bidejki mnogu se nudat mi kazaa gore dole isti se na koj princip se pravat.
    Prednost za drugite testovi e sto skoro site za nedajboze pozitiven rezultat pokrivaat trosoci za amnio otposle a vo Avicena ne.
    Site doktori generalno preporacuvaat odredeni testovi samo zasto imaat kjar ako ve pratat tamu ete mojot maticen ginekolog bukvalno drama napravi zasto ne sum go pravela vo Genea on toj mi go preporacal samo toj cinel drugite ne... i se drzna da mi kaze ete sea da ti kazam ne ti se verodostojni rezultatite zasto Avicena ne cinat tuka gi pravele lazele... drama da se drzne za moi pari na trudna zena sto srekjna dobila dobri rezultati da kazuva taka.
    A Genea isto ima svoi geneticari i eden test se pravi tuka vo Makedonija a drugiot vo Germanija sto realno i ne znaes dal go prakjaat ili ne koga veke imaat svoi geneticari.
    Vo sekoj slucaj i vo Makedonija ima dobri i obuceni geneticari ne znam sto se panicat site... retko koj ginekolog e objektiven da kaze generalno za site testovi tuku preporacuva eden od kaj sto ke dobie kjar za sekoj sto go prepratil tamu

На LittleLilit му/ѝ се допаѓа ова.
  14. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    3.564
    Мене докторката не ми посочи ниту една лабораторија, само ми рече да гледам да е направен на Илумина апарат бидејќи мислам дека тие се едни од ретките комплетно сертифицирани во цел свет за правење на неинвазивни пренатални тестови.
    И ниту еден тест што се прави на Илумина не се работу тука туку во странство, во сертифицирана лабораторија. Мислам дека овде такви се Панорама тестовите (се прават во Геномикс, Систина можеби и на други места), Qualified на BioSave и Verifi (мислам дека се прави во Жан Митрев, за други места не знам).
    Апаратите на кои се прават тестовите во другите лаборатории како Авицена, Биотек, Гинекаликс итн се најчесто кинески, сосема друга технологија и користат сосема друг тип на китови за тестирање и детектирање на аномалии.
    Тоа не значи дека по дифолт се лоши, само технологијата на изработка на тестот и обработка на резултатите е поразлична.
    Што се однесува до аномалии, горе долу повеќето ги покриваат речиси истите аномалии.
    Е сега останува на вас на кого ке му ја дадете довербата.
    За другите не знам, ама јас после долги истражување споредба на цени аномалии итн се одлучив за Панорама во Систина бидејќи доколку излезе лош резултат, ти следува бесплатна амниоцентеза кај нив за понатамошно испитување на резултатот. Погоре читам дека и други лаборатории го нудат истото, но не сум запознаена.

15. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    433
    Како што ти пишала @Lovebug01 , Геномикс се застапници за Панорама, во Ферти одиш само за крв да ти земат, доаѓа Сашка од Геномикс за тоа. Јас правев во 2023, и да имам пак здравје второ исто пак би правела Панорама, два пати ме боцкаа префина беше Сашка, првиот пат немаше доволно фетална фракција па после 3-4 дена пак ми земаа крв.

16. the.mona

the.mona Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Ne e bas se taka kako sto vikate na tehnologija za sekvencioniranje ilumina se pravi i testot od genea koj sto se izrabotuva tuka kaj nas (si stoi na nivniot sajt) nema vrska deka na ilumina tehnologija se raboti samo vo stranstvo... avicena i biotek voopsto ne se isti .....
    Za panorama isto imase mamicki zagrizeni sto cekaa po 2 nedeli rezultati pa trcaa po drugi testovi... se e veke macka vo vrekja povrda za nitu eden test deka letal so dhl vo stranstvo nema da dobieme realno bukvalno taka i prasav koj mi garantira ...
    Sami odlucuvame no sepak vo slucaj na nedajboze pozitiven rezultat se ide na amnio najcesto sto sekako se raboti tuka a togas veruvame vo nasite geneticari? Sekako da..
    Na site idni majkici im posakuvam mirna bremenost da ne se potresuvame tolku so testovive od secii iskustva tuka na stranava od site firmi se slucuva i pozitivno i negativno iskustvo... mislam za koj test i da se odluci sekoj nema da zgresi anomaliite site od testovite gi detektiraat i kolku sto shm slusnala nema lazno negativni rezultati sto e najvazno

17. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    3.564
    Најверојатно немаш прочачкано подетално наназад по темата, има членки на кои пренатален тест им има извадено лажно негативен резултат.
    И те како може да извади лажно негативен резултат (дека нема аномалија, а да има). А тоа е пострашно од тоа да извади дека има, па да се потврди дека нема.
    Јас лично познавам случај кајшто пренатален има извадено лажно неганивен резултат на другарка дека се е во ред, па во 8 месец мораше да го абортира детето.

Што се однесува до технологијата на изработка на тестот, можеби е иста ама китот што го користат е различен. Да беше на Генеа ист како Илумина, тестот ќе им беше сертифициран од Илумина и ќе беше јавно напишано на нивната страна.

И на крај, никој не кажа дека овде не веруваме на нашите генетичари, туку разговаравме за тоа кој метод на изработка на тестот се корити.
    Генетичарот може да е најдобар на свет, ама ако технологијата со која работи не е во ред, џабе е. Исто и обратно.

18. the.mona

the.mona Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Da sekako i da ne zaboravime na pretstavnicite od razlicni laboratorii sto isto se vkuceni vo temata kao navodno zadovolni od negde pa uspat ufrlaat po nekoja strucna informacija nie kako laici mozeme samo da kontaktirame geneticar dokolku sakame nekoj strucno da ni objasni a ne ginekolog da preporacuva konkreten test... toa mi bese muabetot ne navleguvam vaka strucno
    Kako sto kazav so lesno na site idni majkici i samo pozitivna misla

19. maremarence

maremarence Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    59
    a vo sistina pravela li nekoja nifty? iskustvo nekoe?

20. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    3.564
    Јас правев во Систина, таму не го прават Nifty тестот, туку Panorama од Natera.
    Неколку мислења погоре имам напишано коментар за тоа. Инаку сеуште чекам резултат бидејќи пред една недела ми земаа крв (се чека околу 10 работни денови за резултат).

На maremarence му/ѝ се допаѓа ова.