Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    1.243
    Јас правев во 10+0 и имав 8.8% фетална фракција при референтна вредност >3.5%.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    Сепак ќе почекам 10+2 понеделник здравје Боже само.

3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    9.369
    Кои тестови ги правеше? Јас нифти на Гинекаликс во 10++ недела претходната бременост немав доволно фф, па во 11та и неколку дена пак ми земаа крв. А не примав ни клексани ни никаква терапија.

4. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    57
    Попаметно ти е најпрво да го направиш ехо скринингот - и логично е!
    А потоа пренаталниот неинвазивен тест.
    Ова е по совет на гинеколози.

5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    Јас морам да правам нифти заради мојот кариотип - робертсонова транслокација помеѓу 45/46 хромозом Со сите три деца правев нифти прв скрининг не сум правела никогаш класично ехо кај матичната само.
    Со сите три правев нифти во гинекаликс.
    Уште со првото кога бев бремена одев систина на контроли тогаш кај Бојаџиев тој ми препорача дека мора да се прави тест

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    3.938
    @Veki4kaa јас кога правев освен Нифти (Гинекаликс) ги гледав и Panorama (Систина и Геномикс), Verifi (Ре-Медика и Жан Митрев), Qualified (Bio Save), VeraGene и VeraCity (Авицена) и Genesis (Биотек).
    Горе долу според price-performance најмногу можеби добиваш од Нифти, ама причината зошто луѓе се размислуваат за овој е затоа што се израбортува во МКД и се користи кинеска апаратура. Исто мислам дека и Genesis во МКД се изработува. Останатите се праќаат во странство. Панорама во Америка колку што знам, VeraGene во Кипар, Qualified мислам дека ми кажаа во Италија или така некако. Работата зошто Panorama, Qualified и Verifi се поскапи е затоа што се прават на сертифицирана апаратура (Illumina), а инаку Нифти за парите најмногу покрива од сите, сега мислам дека и плус уште некои работи им се додадени во пакетот за истата цена.
    За пари мислам горе долу слични цени се скоро сите. Јас се одлучив тогаш за Panorama во Систина заради апаратурата и зашто таму ако излезе лош резултат што бара понатамошно испитување (амниоцентеза/хорион биопсија) и тоа е вклучено во цената не се доплаќа дополнително.

7. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    @poker_face Нифти ќе правам пак. плус и попуст ми даваат дека 4-ти пат ќе правам кај нив 740/750 е нифти тука негде мислам дека е,
    мене ми рече дечкото 690 евра и сега плус додатно испитувале многу повеќе работи.
    Секако не е важно каде е сите се добри сигурно битно е резултатот да е во ред.

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    108
    тој попуст е новогодишен -70 евра на nifty, провери баш на нет и побарај си дополнителен :D (3+1 гратис:lol:)

9. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    1.920
    Дали некој го правел VERIFI vo Zan Mitrev и кој пакет? И дали одите на ехо пред да правите пренатален, јас сега бев во 7+3 на ехо , а наредно ми е во 12+ недела закажано ( а пренатален ќе правам во 10+ недела) Како ќе знаеме дека се е во ред пред тестот сепак не се малку пари, или одиме само со позитивни мисли :)

10. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    3.938
    Никаде не пишува дека е задолжително да се направи во 10та недела. Почекај прво ехото направи го па после оди за пренатален. Секако од денес за утре се закажува.
    Не знам зошто сите форсираат толку рано да се направи. Јас искрено не би ни помислила пред прв скрининг да го правам освен ако немам експлицитни индикации за тоа. Секако скринингот многу работи може да разоткрие, недај боже и лоши работи па и индикации за прекин на бременост. А пренаталниот секако не ви е конечна дијагноза, па што и да излезе пак ќе мора на дополнителни испитувања.

На Skyler81, Anastasia579, Lovebug01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    499
    Допаѓања:
    1.070
    Јас правев Нифти во 12 недела ама си направив ехо 2 дена пред тестот, а и кога закажував во гинекаликс ме прашаа кога последен пат имам правено ехо. На скрининг бев една недела после тестот, така да јас мислам подобро е да се направи ехо пред тоа за секој случај.

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    57
    Многу логично е дека најпрво се прави ехо скринонг - морфолошки аномалии се гледаат и на ехо , без потреба од неинвазивни тестови.

13. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    9.535
    Кој треба да прави пренатален тест, чисто информативно сега ми излезе на инстаграм па да споделам.

IMG_6881.jpeg

14. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    тешко тоа дека ќе ми даде плус 50 евра попуст . не се будали хахах ама не е убаво да лажат . тоа е сепак имам некој попуст барем .

15. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    Жени што мислите кога би се јавиле за резултатот? во четвртокот на 4 ми земаа крв сабајлето. денеска е 12 дек 9 ден од боцкање. ги нема уште . фана викенд и плус понеделникот беше неработен. уф ќе полудам од оваа неизвесност незнам дали да им ѕвонам?

16. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    499
    Допаѓања:
    1.070
    Мене ми се јавија на 6тиот работен ден од боцкање (8 ден од боцкање). Може денес ќе ти се јават, мене попладне околу 14ч ми се јавија.

17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.677
    Допаѓања:
    9.369
    Ѕвони им. Летоска ми земаа крв во среда, ми се јавија во вторник, значи 6 дена вкупно. Околу 15ч ми ѕвонаа. Ама барај дирекно во лабораторија, претставниците се на терен може да не знаат.

18. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    мене денеска ми е 6 ти работен ден со се денот од боцкање. Се надевам денес ќе ѕвонат. ако не денес дури од понеделник и викендов два дена ќе ми биде ко година понеделник пак во исчекување уф ова нифти живот ми скрати . За првата ќерка за 7 календарски денови со се боцкање се јавиле. за син ми 8, за најмалата 9 точно. Од како се во Македонија со апаратура поспори се него ли во Хонк Конг кога праќаа. живци човек да си искине :devil: на снаа ми за 11 дена календарски и се јавија сега во септември правеше она. катастрофа да се изначека човек.

19. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.608
    Допаѓања:
    18.885
    Ми се јавијаа девојкиии
    се е во ред со бебкаа . Овој пат мажее.:l:
    и фетална 11.39 имало повеќе од доволно џабе секирање и грижи.
    Ми се разубави денот :inlove:

На BubamaraM, EarthFire, Skyler81 и 4 други им се допаѓа ова.