Мене не ми е јасно што е сега со тестов..Сакаш да кажеш дека доколку и го правиш а излезе позотов пак не си 100% сигурен така? А чекај ова е само за Даунов нели викаат многу работи се испитуваат. Ако е така со 10тина % точност при позитовен тогаш зошто те советувале на абортус Навистина жално
@Krisi78 Си поминала низ пекол многу ми е жал. Без грижи ова ќе го споделам. Ти посакувам брзо да си дочекаш наредна и безбедна бременост.
За трисомиите 13, 18 и 21 се најголеми процентите на точност доколку излезе позитивен, за останатите испитувања се помали. Додека процентот на точност доколку излезат негативни се високи за сите, над 99%. Пак нека кажат поискусни на темава.
Ми ги нуделе не конкретно овој но други слично тестови. И затоа ме кнтересираше добро и шѕо не сум го правела. Но другарка што е над 35г докторот и рече на таа возрасна група обавезно предлагале страшно
Секако повеќето од нас имаат пропатено барем со една неуспешна бременост што навистина жално, а они нашле добро место каде да ги продаваат тие тестови сепак 750 евра не е мала сума според мене и преголема али за да ти е мирна совеста би ја направил скоро секој особено некој со лоша историја. Ти си само една од тие што ете ние сега ги знаеме, а уште колку има такви како тебе што им направиле. Стресот нема цена, наредна бременост дај боже што побрзо да си останеш слушај само гинеколог и опушти се вакви стресови не ти требаат
Ова е она што стои на нивната официјална страна и да ја споменав амниоцинтезата како единствено точно 100% го споделив ова со цел да спречиме правење на овие тестови кражба а пред се спречување на дополнителни стресови и да не го преживуваат останатите тоа што јас го поминав Поздрав!
Јас знам дека ако покаже неинвазивниот тест дека плодот е со аномалија, тогаш треба амнио да се направи како најсигурна, но инвазивна метода за да се потврди или отфрли наодот од неинвазивниот тест. Жал ми е за лошото искуство и загубата
Хорион биопсија за жал исто може да даде лажно позитивен резултат, бидејќи неретко се случува да бидат 2 јајце клетки оплодени, па едниот близнак да има хромозомално пореметување и да се исфрли природно, а неговата днк останува на плацентата, додека живиот плод е сосема здрав. Така и хорион и нипт ќе покажат висок ризик, бидејќи не ја разликуваат тестираната днк. Жал ми е премногу за твојата загуба, се надевам дека во скоро повторно ќе се израдуваш со нова бременост.
Исто така ми рече дека бил законски обврзан да ми даде упат за амниоцентеза бидејќи имам 35 години, но сепак да размислам за Верифај тестот и да се јавам да закажам. Имаме уште една недела да размислиме за тестот... Сега па ја прочитав горе една членка Криси што ја снашло со таков тест и искрено да ви кажам дека се вознемирив. Се надевам не е некоја игра и лага тоа бидејќи денес е зачленета и сите мислења и се за Нифти тестот. Ако е вистина тогаш многу ми е жал за тоа што и се случило.
А за Нифти и другите тестови - имаат мал ризик за лажни позитивни, ама секогаш проверуваш со инванзивен метод ако излезе нешто што не е во ред.
Јас правев Нифти, исто и на мене првиот пат ми испадна дека не можеле да изолираат ДНК па ми земаа крв пак. Во меѓувреме го правев скринингот во Ремедика и сите параметри беа добри, докторката рече дека очекува и резултатот од Нифти да е во ред, па испадна се добро. Може се случуваат такви грешки како кај членката погоре, ма да искрено шансите за погрешен резултат се минимални, 0.1%. Ниеден метод не е 100% сигурен само да знаете. Приската е најнесигурен резултат, а сите скоро ја прават. Јас искрено за плус неколку илјадарки пак би одбрала пренатален тест наместо амниоцинтеза.
Многу ми е жал што имаш вакво животно искуство на 26 години Ти посакувам повеќе да не ти се повтори. И овие тестови може да јават лажно позитивни наоди. Она што ми падна во очи е дека од фирмата не ти дале поддршка и наместо да те мотивираат за амнио и да ти дадат психолошка поддршка да почекаш да се направи, тие ти продавале маркетинг колку е добар тестот, што дополнително ти делувало на одлуката за прекин. Мене многу лош впечаток ми оставија вработените кога бев на разговор за првото детенце во 2017 година. Бев сигурна дека нема НИКОГАШ да правам тест кај нив.
@kukla21 и јас пишав електронски пораки на 3 фирми за пренетален неинвазивен тест и од Нифти (Гинекалис) не добив конкретна информација, туку да им дадам број за да ми објаснат околу начинот на плаќањето и детали околу тестот. Иако имам читано доста позитивни искуства за нив, ова ми делуваше како да сум маркетинг таргет. Многу, многу жалосно за девојката, барем да почекала 2 недели за амнио, но да не даде Господ на никого овакво искуство, во паниката можеби и јас би одлучила така. Оф топик, до која недела се прави абортус?
Многу ми е жал,јас првата бременост близнаци отидов на нифти рекоа 99% резултстот излезе 76% дека е се ок и со страв до крај а плус кај едното близначе нухалниот набор беше висок 2.8 и се породив се е ок.Тестот за близнаци е ништо само резултат за 3 синдроми и доминантен пол,а претхидно во описот многу повеќе ветуваа.Ова бременост иако се беше ок се одлучив за амнио и не е толку ризична колку што ја прават а каде каде е поефтина.
Мислам дека е возможен до 20та или 21ва кога и се прави аминоцинтезата ама ај да не зборам на памет Да не се сфатиме погрешно овој е возможен пд здравствени причини ако се открие нешто а нели регуларниот дозволен на жената е до 12та недела
И јас имав слично искуство, само со друга фирма.. и тоа предходно се тепав на форумов како они биле најдобри, како за близнаци нема подобар тест и сл. На крај премногу се покајав и цели 2 месеци преживував огромен стрес! Мене 2 пати ми зимаа крв и 2 пати не можеа да извадат днк од плодовите. На крај останав без резултат, со изговор дека МОЖЕБИ се работи за некоја аномалија или МОЖЕБИ едноставно не се работи за ништо серизно туку ете неможат да најдат днк и тоа е тоа од 2 пати земена крв. Предлагаа амниоцинтези, чуда докторот што ме води само ми рече преку мене мртов ќе правиш амнио со поготово долгоочекувани близнаци. Беа фер инаф и парите ни ги вратија во целост. За таа цел, отидов на 4 мислења кај повеќе прочуени доктори во таа област. Сите ми потврдија дека се е во ред и дека нема проблем ни со развојот ни со параметрите на бебињата...дека најверојатно неможат да најдат днк поради ивф и клексаните што ги примав од старт. Малце се потсмирив и се надевам дека ќе родам здрави бебиња.. сега за сега 28ма недела се е во ред на ехо. Никој од нас неможе да биде мирен се додека не се родат нели без разлика дали си правел или не си правел тест или било кое друго испитување. Само господ да не чува сите нас и нашите бебиња
Доколку сакаш молам да ти испратам резултатот од ништо со висок Здраво Доколку сакаш ке ти испратам и слики од резултатите нифти ми дадоа со највисок ризик а ману испитување на хромозомски абнормалностј во абортиран плод добив резултат дека сосема било здраво бебето Доколку имаш некаков сомнеж најдобра варијанта е амниоцинтезата овие тестови се фрлање пари голема лага безвредно веќе напоменав доколку не го однесов плодот на испитување во ману немаше ниту да ја дознаам вистината замислија бројката на жени кои не го направиле тоа и живеат под уверение дека овој тест е точен 99.9% и се обвинуваат себеси Поздрав доколку треба нешто контактирај ме
Си поминала голема траума , остај парите , стресовите... И јас правев Нифти , атер за докторот од систина кој што многу го почитувам, и тој настојуваше за овие "бизнисмени".Макар што на ехо сите мерења беа во ред. А тие Нифти понападни од нов нема, па мартина со голтната касета , се беше ок со тестот фала му на Бога. Атерот за др беше голем. Јас на твое место ќе ги тужам , со квалитетен адвокат. И тоа како . Поздрав Криси78 , биди силна издржи го овој период , со нови сили за нови почетоци.
Баш ова го разгледувам деновиве, дека хепарин (клексан) е проблем за голем број од тестовиве а никој изгледа не го спомнува тоа како недостаток. Само кај Хармони гледам дека тврдат дека тоа не е пречка. 9та недела сум со клексан од после трансфер и треба да одлучам кој тест и кога точно да го направам, дали пред или после прв скрининг.