Воопшто не сум задоволна од Biosave, и не ги препорачувам! Прво зимање крв, за Qualifed 360 во 11 недела,чекавме трпеливо резултати, на 8миот ден се јавив да прашам дали има резултат, ми кажаа дека крвта ДЕНТА стигнала во лабораторијата во Италија...која несериозност за кои пари. Морав повторно да се боцкам да ми земат крв, бидејќи после 8 дена крвта е несоодветна за испитување. Вториот пат стигна резултат за 6 дена и среќа резултатот беше ок. Но, наместо тестот да направи да се чувствувам порелаксирано испадна обратно. Плус немаат ни нивна лабораторија или лаборант што доаѓа кај нив туку, одиш преку улицаа во поликлиника Ружа таму да ти земат крв, скроз неозбилно.
Не рекламирам никој,скоро дојдов до муабет со една пријателка сестра и работела таму и доста се изнаслушав од неа како и кој се работел таму и доста правеле грешки со издавање на погрешни резултати
Така ти рекле ? Јас пред 3,4 години кога правев секаде каде се јавив ме прашуваа дали пијам аспирин или боцкам клексани и ми рекоа дека се прекинува 24 или 48 ч пред боцкањето не се сеќавам баш. Влијае , баш и читав тогаш .
Прво тоа што ти го кажале за клексанот не е точно.Прво тоа те прашваат.Јас пред 3г кога правев боцкав по два клексани и аспирин секој ден.Три пати го правев тестот ,дури и во 20 недела немаше доволно днк.
Јас не гледам како тестовите на Санте се подобри или поефтини од останатите бидејќи скоро сите се движат во тој ценовен ранг. Плус во брошурата што си ја пуштила нема комплетна листа на тоа што се испитува за да може да се направи точна споредба со останатите тестови.
Јас да дополнам, денес матичната докторка ми кажа дека подобро е НИФТИ-то да се направи пред скринигот затоа што ако е после, може да биде потешко за прекин на бременоста не дај Боже. И сега и јас сум на два ума како да постапам - дали пред или по прв скрининг да закажам НИФТИ…
Јас правев нифти во 10+0 од иста причина. Ако има некој наод може да се направи хорион биопсија до 14та недела и ако инванзивниот метод го потврди наодот и одлуката е прекин на бременоста, може истото да се изведе помалку трауматично. Се препорачува покасно, затоа што најголем број на спонтани абортуси се случува до 12та недела а тестот е скап, па да не се изгубат 'залудно' средствата.
Јас на 11+1 го закажав. Бев на преглед кај матичнатаа се беше во ред и после прегледот ме чекаше претставникот од Биосејв ии одма го зеде примерокот. Тоа беше петок и наредниот петок кај 10ч ми се јавија за резултатите. Мислам имаш време..
Ахх мајкички и soon-to-be мајкички. Ќе се побудалам дур да решам кој тест каде да го направам, толку многу опции - секоја лабораторија си ја фали својата, ќе пукнам дур се одлучам. Дал Панорама, дал Верифај, дал Квалифајд Па овој испитувал едно, овој друго не можам да пофатам. И чет гпт го пукнав со консултациите мои. Темава ја исчитав 10 пати ама џабе, пак не можам да се одлучам. А и матичната не ми кажа конкретна препорака… иди одлучи се
Јас само пренесов како ми беше кажано. Јас се боцкам со еден клексан во 20:00 и пијам аспирин во 08:00. Не го прекинав ни клексанот ниту пак аспиринот. Правев Панорама тест, во 10 недела и се беше во ред, имав доволно фетална фракција. Претпоставувам кај сите е различно и можеби има и други фактори.
Јас го правев панорама тестот и сум задоволна. Резултат имав за 5 работни дена. Моментално имаат попуст, само што ми искочи на инста.
Во однос на цените за Панорама, јас прашав во Систина и Геномикс. Во Систина Панорама Бејсик е 600€, а Панорама Плус (Advanced) е 700€ односно 43.400 денари. Во Систина ако нешто излезе со висок ризик, инванзивниот тест следува бесплатно да го направиш таму. Во Геномикс, Панорама Бејсик не се сеќавам која цена ми ја кажаа, а Панорама Плус беше 49.300, а со попустот за 8 март, 3.000 денари помалку односно 46.300. И таму и таму резултати за 7-10 работни дена и имаше место за закажување од денес за утре. Со лесно!
Дали во Систина треба да те води некој доктор таму или само се закажува за пренаталниот во лабораторија? И дали само Панорама ги прават во Систина или имаат соработка и со други?
Со Сашка преставничката се договарав, ако сакаш ќе ти пратам број па јави се. Не ти треба ни доктор ни никој.