Jas pravev minatiot mesec vo 10ta i 4 dena, go izbrav najskapiot paket od 790 evra koj opfakjase se. Vo zavisnost od mestoto na ziveenje kje ti kazat vo koja labaratorija kje ti zemat krv, ako si od Skopje posle toa ides kaj niv vo kancelarija za plakjanjeto. Jas pravev vo sreda, slednata nedela vtornik posle 3 popladne mi se javija za rezz. Vo princip korekten i profesionalen odnos imaat. p.s Dokolku imate privatno zdrastveno osiguranje, rasprasajte se zatoa sto mene mi go isplatija parite od testot
Скоро сите исплаќаат, ама имаат каренца. Јас преку работа сум осигурана во Триглав, претходната бременост си искористив, прегледи и нифтито, бидејќи малку имам 60000, здравје и за второ така планирам. Одма враќаат пари, ама има каренца 10 месеци.
Стигна и мојот резултат, точно за 10 работни дена - сѐ е низок ризик Ако можеш пиши ми порака, се мислам за пораѓај во Систина и јас, па да се исконсултирам за нешто
Тие што сте правеле НИПТ во Биотек преку Систина пакетите, дали во нивните лабаратории во било која земаат крв или во Систина? Дали се закажува со термин или можеш било кое време да отидеш?
Кај нив во лабораторија земаат кај нив. Се закажува да, ама јас се јавив и за два часа отидов. Нема проблем може и дента да појдеш само најави се. Рекоа резултати 7-10 дена па ќе видиме.
Може да ми кажеш што цена е Нипт преку пакетот на Систина? Сега гледам најново им е дека е бесплатен ,само ако ивф е направено приватно не преку фондот.На сите билборди во Скопје пишуваше вкличен во пакетите за породување.Ама изгледа смниле.
Вкучен е во пакетот за породување, а дополнително бесплатен е за тие што правеле приватно ифв таму без разлика каде ќе се породуваат.
Ајде ќе видиме баш, бев смирена пред да го направам скроз, а пд ко го направив почнав да сум нетрпелива
Сеуште важи и за пакетот за породување, пред малку објавија и кај нив на страната дека и тоа е активно.
Од Биотек ми стигна резултатот денес, точно на 5 (работни) дена од давање на крв. Сѐ со низок ризик, машко
Devojki mi treba sovet bidejki prv pat sum bremena, pravev prv skrining, mi rece doktorkata deka e se vo red, ne gleda nisto somnitelno, napraviv Priska i analiza na krv. Dali dokolku pokaze nizok rizik da pravam nipt ili ne e nrophodno dajte mi nekoj sovet. Fala
Мене на скрининг со двете бремености ми рекоа сè е супер, но јас сепак направив пренатален, чисто за себе, да бидам мирна. Финансиски се скапи тестовите, доколку си во можност, направи си.
Ако има индикација ќе се види, и самиот доктор ќе ти препорача. јас за првата бременост не правев пренатален туку само приска. Исто ќе беше и за вторава ама со пакетот за породување на Систина имаше смисла пошо ме чинеше 100е практично. Иначе зависно од финансиските можности, толкав издаток без индикација за мене немаше поента, секако ако ти покаже ризик на нипт треба да правиш амниоцентеза… плус има толку многу работи кои и нипт не може да ги предвиди… Ти посакувам мирен ум и добра мисла