Не можев да го најдам ова, но доколку чита членката да си побара оштета за ова. Моето искуство со пренаталните е: заради годините бев секако решена дека ќе правам. На прв скрининг нухалниот набор беше малку над горна граница 3.7. На нифти - висок ризик за даунов. Самите од гинекаликс ми рекоа да направам уште едно испитување за потврда на резултатот. Направив хорион биопсија, се потврди. Хорион биопсијата ја покрија фирмата од нифти. На мојот резултат од нифти стоеше мора консултација со доктор...па тој одлучува понатака. Кога потпишував некои документи баш забележав, знаете колкава е оштетата за ваков случај? Кај што е резултатот од нифти е со висок ризик а се покаже плодот здрав...стотици илјади евра...или обратно ако нифти покаже низок ризик а се роди со некој синдром. Фирмата е многу сигурна во својот тест, затоа и оштетите се така високи. Ако чита членката да оди во гинекаликс и да си бара оштета иако ишто не го враќа загубеното и целиот стрес....
Не е твое да пишуваш за туѓи дијагнози а твое е да ни кажеш дека пренаталните може да дадат погрешни резз. Јас не те прашав ниту да ни ја кажеш дијагнозата ниту да кажеш за која мајка се работи. Туку те замолив да споделиш на кој начин беше згрешен пренаталниот. - на него излезе дека има ризик за некој синдром , а амниото го исклучи истиот?! - или обратно? Сите знаеме дека пренаталните се со 99% точност и дека тој 1% може многу да сје*е. Ама тоа е. За жал и амниото може да биде со некаков негативен исход. Нека ни помага и Господ, друго не знам што да речам
Феминки здраво, Бремена сум 10+5 недели и денеска правев Nifty тест по препорака на докторката (со дијагноза одлепување на плацента и крварење). Дали не е рано 10-та недела? Можно ли е нешто да не покаже резултатот или прерано да е земено крв, не знам зошто докторката ме избрза
Zdravo na site! Bi sakala da spodelite vase mislenje... Na 11+6 pravev prv skrining i site proporcii na bebusot bea odlicni, rezultatot od priskata bese super (low risk) osven za godinite 38. Mi se javi maticnata i mi predlozi da napravam amnio samo zaradi godinite. Ne se osuduvam toa da go napravam od pregolem strav, sto bi me sovetuvale vie? Jas od togas pa navamu (13+1) nemam son i postojano sum pod stres bidejki kolku i da imav pozitivno mislenje, predlogot na mojata maticna me srusi
Мене не ме прашаа кој доктор ме пратил него сама се јавив и сама отидов кај нив во канцелариите и се договорив, вчера ме боцнаа чекам резултати.
Амниосинтезата е инванзивен тест, за да имаш мир направи неинванзивен тест нифти или хармони, секако доколку си во можност финансиски, зошо не е ефтино :/
Види , она мора над 35 да ти препорача. Да беше помлада ќе ти речев размисли, зошто гледам дека веќе на се и сешто препорачуваат . Ама вака или амнио или пренатален е препораката. И мене ми предложи матичната приска прво , па после да правиме пренатален , но јас приска не направив. Размисли за пренаталните. Мене ми препорачаа да направам основен пакет , правев во хармони. Со промоција околу 30.000 е.Сите даваат и на рати, можеш на 3,4 рати ако сакаш да платиш. Најевтино доаѓаше Панорама 25.000.
Znam deka ne e eftino i nemam tolku sredstva za toa a baska i citav za nifti losi raboti samo me interesirase dali vie po preporaka na doktor samo zaradi godinite bi napravile amnio dokolku nemate sredstva za drugive islituvanja?
Eve isto ke te prasam i tebe, dali dokolku nemas sredstva za dr ispituvanja, po preporaka na doktor bi napravila amnio samo zaradi godinite?
Најверојатно ќе правам амнио ако неможам да платам.Имав две колешки по 40 год. кои финансински можеа да си дизволат , ама правеа амнио оти така сакаа и ок поминаа. Еве @monik55 има правено, нека сподели и она. Ама еве ти викам види , знам во Хармони ми рекоа можам на 4 рати да платам. Размисли , консултирај се.,веќе ти кажале и сега ќе го мислиш цело време. Со лесно !
Јас правев нифти затоа што јас одлучив, сега сум 35 години, а со првото 32, 2019 правев нифи прв пат. Точно не е ефтино првиот пат платив 41.540, а сеа за втор пат барав поголем попуст 120 евра ми дадоа, вчера платив првата рата, инаку целата сума е 34.100. Искрено ако нешо треба да се прави ке правам за да сум мирна, ако не можеш си дозволиш прави амнио синтеза, за да бидеш мирна,само по мене многу е битно кој доктор прави амнио, бидејки разни случаи сум слушнала. Среќно