Gluposti zivi, samo prazni komentari. Da, vo Hong Kong se pravi, ama ne znam dali nasive lekari se svesni oti Kinezite imaat i tek kako napredna medicina generalno, a posebno vo oblast na genetika, lekuvanje so maticni kletki, itn. Ama kako sto i drugite pisaa, cist biznis za nekoj procent.
Ајде една консултација и со вас ,зашто баш сум збунка. Имам 39 год, годинава во фебруар имав еден спонтан( имав правено нифти тест во меѓувреме испадна трисомиа 18 ) Сега сум 8+3 и матичнава ми вика веќе следната недела да правам пак неинванзивен тест за секој случај да не испадне пак недај боже нешто па демек по со време да се интервенира. Јас мислам дека 9 полни недели и неколку дена е сеуште рано. Мислам дека полни 10 можеби е подобро,ама па од друга страна ме фаќа страв додека да стигнат резултатите треба 2 недели и тоа фаќа преку 12 недели бременост после. Искрено се надевам на се најдобро овој пат, но сепак... Што мислоте вие, кога е најдобро да се прави овој тест?
Зависи кој тест ќе го правиш, ама максимум за 10 дена стигаат резултатите. Хармони тестот стигаат за 3 работни, можеш тој како опција да го одбереш. Влези во 10 недела и одма направи го, до крај на недела ќе ти го дадат резултатот.
Па не сум се рапрашала уште да видам кој да го правам, ама ко што читам сите се исти само на различно место ги праќаат примероците на испитување. Верувам дека сите се ОК, се разликуваат само во начинот на плаќање кој го нудат. Матичната ми го спомна Центонипт што го прават во Генеа лабараторија, ама гледам дека не е многу популарен во групава Како и да е најверојатно штом наполнам 10 недели најпаметно е одма да се боцнам изгледа Фала ти на брзиот одговор
Јас лично правев Нифти - 10 недела ама чекав 10 дена зошто немам 30 години, немав индикација никаква, ни претходни спонтани, ама ете го направив да бидам раат. Знам имаше еден 7 дена што се чека, а пријателка го правеше Хармони зошто и беше итно, па за 3 дена доби резултати. Мислам дека и цените се тука некаде.
Do koja nedela se prajt nifti? Jas vo steda ke polnam 10 nedeli i ke dogovorime so maticniot kaj da go pram ovoi nifty i jas imam 30’godini, i da posle rezultatite ti gi objasnuvat nekoj doktor tamu ili samo ti prakat rezlutati na email?
Исто до 10 (и 10) се прави. Ти се јавуваат од таму и ти објаснуваат се телефонски, и ти го праќаат и на мејл (ако се е во ред нема што многу да се објаснува) Му ги праќаат на твојот доктор исто така. Како што знам Нифти прават само во Гинекаликс во Скопје.
Јас панорамата ја правев во 9та недела и 3-4 дена резз за 7 раб дена имав, ако немаш доволно примерок на днк повторно ќе те повикаат да го направиш тестот тала да тпа без гајле да не му ја мислиш дали е рано или не е
Нови се затоа. Другарка ми на Малта рече само тој го имале Јас ќе го правев било кој освен нифти ама хармони ме предомислија со 3те дена резултати
Јас како што разбрав поефтиниот пакет ти е ако уплатиш и за чување на матични клетки. На првата цена имаат 100 евра попуст. Јас утре основен пакет ќе правам ми рекоа 490 евра со вклучен попуст.
Правеше Хармони и каде? Јас се јавував на бројот што е даден на страната на Хармони и ми рекоа дека не прават веќе Хармони туку Qualify што се праќало до Милано.
Знаеш дека сега и јас видов а ништо не ми кажаа. Да еве пишува Qualified highly sensitive prenatal test. Цената им беше иста во Биотек вадев крв.
Дали на Хармони има и микроделации, поточно 1p36 аномалија? Јас правев мерење на набори, рекоа се е во ред, но сакам и NIPT да правам.
Zdravo , dali moze nekoja sto praela NIFTY test da mi slikat kako izgledat rezultatite ili pomos za tolkuvanje? Cekam da gi dobijam ama vikaa dur oda na dr da mi gi objasnit ke pukaam panda mozam sama do nekde da gi tolkuva