Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Исто и мене прво по телефон ми јавија дека е се во ред па ги добив на маил, но доколку имаш дополнителни прашања околу толкувањата можеш и откако ќе ги видиш да им се обратиш, ќе ти објаснат веднаш.
    Освен тоа и кога го правев тестот ме прашаа дали рез да ги пратат и до некој др, па можеш да им дадеш контакт и истиот ден ќе ги добие и твојот др.

2. pineapple93

pineapple93 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    179
    Женски ве молам за мислење…
    Трудна сум 8 недела моментално, прва бременост, немам поима од ништо…
    Матичната следен преглед ми закажа во 13 недела, ми рече тогаш ќе го мериме бебето, одредени параметри таму и ќе правиме испитувања пап и микро и тогаш е и приска испитувањето, викам добро а крв нешто до тогаш треба да испитам ми рече не не ок е… И добро овде пред неа седеа овие од Нифти, Хармони рекламните матерјали ја прашав што е ова, објасни жената но ми рече млада си имаш 28 год сметам дека нема потреба да ги правиш но види си,разгледај си, информирај се..и толку
    Е после сестрата ти навлага во потсвеста, незнам дали е маркетиншки трик или што ‍♀️ И ми вика и без разлика колку и да млада зарем не сметаш дека неможеш да родиш бебе со аномалии? ми кажа дека приска шо се правела на државна биле само статистички резултати кои не давале никаква информација конкретно за плодот и ред други работи што ме остави во збунка околу овие тестирања, и јас сега незнам што да правам па би ве замолила за совет..
    И уште нешто нели е доцна 13 недела да почнам со сите прегледи, скрининг, па дури еве и пренатални испитувања? Овде шо се информирам по форумов жениве до 13 недела завршиле се…еве незнам што да правам или да одам негде приватно паралелно и кај друг лекар да ја терам бременоста, јас сум во тотална збунка

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Jas mislam deka rizikot za anomalii e mnoguuuu mal i kako sto ke pravis skrining ke se vide i dali i treba da pravis vakov Prenatalen test. Jas go pravev samo zaradi godinite imam 38 a iskreno da bev pomlada nemase da go pravam. Prvoto go rodiv na 33 i togas voopsto ne se zamarav za ovie testovi no sega koga nekolku dr mi naglasija deka radi godinite e dobro da go pravam i go napraviv. Skrining bese se ok ama moite godinite me kopkaa! Ova e moe mislenje ti sekako mozes i vtoro mislenje od doktor da pobaras!!so lesno bremenost!!

На Снегулк@23, pineapple93, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    952
    Hmm jas sum 10ta nedela denek i do sega imam praeno krvni anizi komplet pa dedimeri hemostaza antitela i ke zna sto se drugo. Narednata nedela kraj cetvrtok mi e zakazano za nifti a imam 30 godini, i posle dve medeli sum na prv skrining kako eho. Sega imam i majcina kniska i nekolku 3-4 pati pregledi na eho. Sega sekoj doktor imat razlicen nacin ma rabota ama pak 13 mi e mnoguu kasno za sve ova da se prajt i do togas da nemas provereno barem tvoi analizi za tvojot krv. Mnogu se bitni dedimerite sega osobeno da proveris trombofilia

На pineapple93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    1.418
    Овие тестови се прават од 10 недела па до кај 20 и некоја..така да ич не е касно 13 недела. Ако го направиш и прерано можно е да нема доволно фетална крв па да треба да го повторуваш. Мислам дека е пракса прво да се направи скрининг па доколку е место сомнително тогаш да се прави пренатален тест

На Снегулк@23, Ljubova, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Se soglasuvam, jas i taka napraviv prvo skrining pa vednas i Prenatalen za koj rezultat mi dojdoa za 5 dena.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.505
    Допаѓања:
    251.381
    Ве читам и читам цени, па ова е цело богатство.
    Минимум 500 евра е, кој може да си дозволи? Зарем не ве следува на Државно, над 37 години?
    И како што гледам се наметнува од страна на матичните.
    Па те фаќа шубе ако не правеш.
    Овде наде 37 години мислам е задолжителен. Така ми стои во мајчината книшка.

На Снегулк@23 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Da vo pravo si! Kamo da bese na drzavno! (fingers)

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    1.418
    @JuLleE некои од приватните осигурувања ги покриваат трошоците..јас имам од СН осигурување и првиот пат ми покрија само една рата од тестот а сега второто кога го правев ништо не ми покрија.

На Снегулк@23 и JuLleE им се допаѓа ова.
  10. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    990
    На државно само амниоцинтеза

На tina2018 и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.091
    Допаѓања:
    3.828
    Тоа е тоа, кога мораш, ќе си платиш. На државно е бесплатна амниоцинтеза, кој не сака пренатален, не мора да прави. Иначе пренаталниот го предлагаат над 35 години или со Ивф. На Гак ти предлага амнио. Твоја желба.

На pamelche и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    952
    Zdavo feminki , vo cetvrtok ke pram nifty. No citam tuka za nie sto promame frakaiparin se slucilo nekogas i da nemat dovolno peimerok na krv. E sega jas go primam na vecer kraj 8 tie treba kraj 10 da idat. Dali vecerta da go pomestam kraj 6 da go zemam za da imat pominato podolgo vreme od inekcijata?

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    5.518
    Јас кога се распрашував ми рекоа дека е добро да се поминати 12 саати од примање на клексанот до земање на промерокот крв. Ако не си ептен рана недела би требало да си има доволно. Со среќа!

14. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    952
    Denta koga ke mi zemat krv ke bida 10 nedeli i 5 dena. E rano?

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    5.518
    Би требало да е ок. Јас правев 9+4 ама панорама и беше ок

16. Алкиона

Алкиона Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Здраво, имам едно прашање. Дали на некоја членка и се случило да нема доволно изолирана фетална дна и да не добие резултати од пренаталниот тест? Конкретно направив нифти на геникаликс и при два обиди во 11+2 и 12+4 нема доволно фетална дна.

17. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.748
    Да ви го пренесам моето искуство со Bio Save . Уште пред нова година се јавив за информации и цена и ниту еден вработен а ми се јавива тројца не ми кажаа дека повеќе не прават Хармоини туку сега од Нова година прават Qualified тест. Одам во Биотек да дадам крв ( ми објасуваат дека сега имаат нови епрувети и се земала помала количина на крв не како претходно ) за да ми се јават за еден саат да ми кажат дека ипак заклучиле дека е мала количина на крв па да одам повторно да ми вадат крв. И јас сеуште не знам дека не правам хармони тест . Се до моментот кога прочитав овде на форумот. Денеска 6 ден писмено и усмено ми кажаа од 3 до 5 дена за резултат , денеска се јавувам за да ми кажат дека за овој тест се чека мин.7 дена.
    Е сега не е за времето не е за парите јас сум принципиелна и највеќе од се ме нервира што не ти кажуваат сите информации на почеток. Огромна критика за нив.

На N93, Freckles., kikikikirika и 3 други им се допаѓа ова.
  18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    5.518
    Многу непрофесионално. Да пробаш да најдеш некој мејл да испратиш официјална жалба и да бараш некакво обештетување. Срамота, ко низ малце стресови да поминуваме, уште вакви работи ни фалат.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  19. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.748
    Многу ме налутија искрено јас работам со луѓе 15години ама вакво непрофесионално однесување не сум видела. Нека им служи на чест , не сум човек што ќе се расправа и ќе бара обештетување .повеќе ми е битно да добијам вистинити и точни резултати налет пари и се. Барем ние знаеме колку не броени пари ни отишле по болници , ивф и лекови. Сакав само да ве информирам да не паднете во иста замка како јас.

На Ljubova, Coco31, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.953
    Допаѓања:
    123.541
    Добро што сподели. Јас. на сите им препорачувам . Ептен непрофесионално,што знам звони им пак можеш да ги тужиш штом имаш на писмено дека е од 3-5 дена.