Мислам дека не, мене ми рекоа дека полот е баш најсигурен на тестовиве. Мојот доктор уште меша машко/женско на преглед, а 30 недела сум, никако да види убаво.
Што знам ја дека го правев во 10+3 недела, а тие Панорама прават од 9 недела веќе па си викам сега дане било рано Маж ми имиња гледа веќе за момичка ќе биде интересно ако е грешка
Ако се сомневаш во ова треба да се сомневаш во целиот резултат. Хромозомите се тие. Така да, слободно барајте си име за ќерката
Панорама е единствен НИПТ што користи т.н. SNP технологија (наспроти „Counting“ технилогијата што ја користат другите НИПТ), што ја разликува ДНК на мајката од онаа на плодот и од сите НИПТ тестови има највисока сензитивност и најмал процент лажно позитивни/грешни резултати. Прагот на грешка во полот е скоро непостоечки, освен во случаи кога процентот на фетална фракција е многу мал. Колку е кај тебе процентот на фетална фракција? Но, дури и во случаи на помала фетална фракција, овој процент на погрешен резултат е многу, многу мал, помал од 1%. Поголема е веројатноста некој погрешен резултат да се должи на mix up на примероците во лабораторија отколку на погрешна анализа на хромозомите. 10+3 не е воопшто рано, со оглед на тоа што Панорама може да се изведе со полни 9 недели. Јас го правев со 9+5, полот на бебето докторката само го потврди на скринингот во 12 недела.
Фракцијата била тогаш 5,9 % во 10+3 недела И мене на скринингот Котларова ми рече според тие некои димензии и изглед, кај женско што треба да се прави, а кај машко нагоре кај мене беа прави и она рече женско ама вчера ова не збуни, а и јас видов така испапчено меѓу ноџињата ама ваљда папочната беше и она така рече и не обрна мн внимание
Девојки каде го правевте Панорама тестот? Јас се мислев помеѓу тој и Нифти не знам дали исто се испитува? И колку пари се ако знаете? Инаку 8ма недела сум.
И двата ги имам правено ама Панорама пред 3 години Нифти пред 2. Нифти беа поскапи за некои 150 евра ама ми дадоа на рати и посеопфатен беше тестот. Следно здравје би правела пак Нифти.
Се договараш кај ти одговара за крв да ти земат а цената беше 620 еур најголемиот пакет. За панорама пишувам и од 9 недела веќе може да се прави
Ваљда папочната беше и јас го видов меѓу ноџињата тоа И од Панорама ми рекоа до сега немале грешка 6 години уназад дека 99,99% се точни
Здраво, јас само да кажам дека невиден стрес имам деновиве, баш ради овие тестови. Скрининг закажан за 5 мај, ама би сакала да отидам прво на второ мислење кај Димчев па потоа ако нешто не дај боже не е ок на тестирање. Колку чини прегледот кај Димчев и колку чекаше за да те прегледа? Благодарам однапред.
Бев на Скрининиг само кај Димчев, платив 5300, кажа дека се е во ред, приска не правев ниту пренатален тест.
Zdravo devojki, ve molam za edna konsultacija dali mislite deka e podobro da se napravi prvo skrining pa potoa prenatalen test ili sepak prvo prenatalen. Jas sum 9+1 i veke moram da razmisluvam, a iskreno se mislam najveke za prenatalniot poradi prethodna isstorija so spontani abortusi vo pokasna nedela, a imam 33. Fala. Pozdrav
Pr prvo skrining ako si vo moznost kaj specijalist i ke ti kazat dali da pravis nemoj test. Jas bev prvo na skrining 12ta nedela doktorkata mi kaza se e vo red, no jas sepak odluciv da pravam nifti. Istiot den pravev i skrining i nifti.
Јас планирам да одам на скрининг па потоа да решам. Секако тестот можеш да го правиш во 12 недела без проблем.
Ако си сигурна дека ќе правиш пренатален тогаш нема потреба од скрининг. Првиот скрининг ти е само за даунов синдром.