Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. EliElena

EliElena Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    19
    Здраво. Ми треба помош. Дали ако направиш nifty тест треба да се прави и скриниг ехо. ? Сакам да направам прв скрининг во систина и цената за близнаци е 8000ден. Јас ако ги правам сите 3 скрининга тоа е цената скоро како на nifty test. Што мислите вие дали е подобро да правам само nifty тест?

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    11.851
    Не знам за близнаци ама јас кога бев во Гинекаликс за Нифти ми рекоа обавезно да одам на прв скрининг затоа што потребно било да се види како се развива плодот морфолошки. Вториот скрининг нема врска со Нифти тестот, така што треба да одиш бидејќи тогаш се гледаат сите органи на бебето.

На Alexandrite и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Нифти е тест за потенцијални генетски болести. Скрининзите се многу битни за градба огани итн. Не се со иста намена.
    Јас не би ги прескокнала никако.
    Првиот и вториот се најбитни, посебно вториот. Третиот некои не го водат како срининг туку преглед за протоци постелка раст на бебе итн.

На Снегулк@23 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  4. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.238
    Нифти е за моментални хромозомски нарушувања на плодот. Нема ништо потенцијално, или има некаква мутација или нема.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Хромозомско нарушување или го има или го нема. Ако го има го имаш цел живот.
    Гаранција 100% нема, има процент на сигурност. Висока да, ама од каде да знаеш дека ти си во тој мал процент?

6. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.238
    Мислам дека погрешно мислење имаш за тестот. Има над 99% точност. Ако покаже висок ризик за даунов синдром, плодот има даунов синдром. Се зборуваше на оваа тема. Верагене испитува потенцијални генетски заболувања и плус испитувања што ги има кај Нифти. Нифти е само за оние нарушувања кои се манифестирани кај плодот, немаат потенцијал да се развијат, веќе ги има.

7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.930
    Јас не направив прв скрининг. Пет пати го препрашав матичниот и ми рече дека ако правам нифти нема потреба од скрининг и дека на прв скрининг се гледа само даунов и ништо друго.
    Еве тука е објаснато прецизно:
    https://remedika.com.mk/skrininzi-vo-bremenosta-sto-otkrivaat/

8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Ама пак има шанси за грешка. Плус ако испадне пренаталниот со висок ризик, препорачуваат амнио. Тогаш се носи одлука. Тоа кажува се за точноста.
    Дали нешто ке се развие или не, времето ке каже. Ни за нас не знаеме што имаме и што ке развиеме.

9. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.238
    Ако е со над 99% точност, кој е процентот за грешка.
    Не може даунов да се развие, ниту пак едвардсов, ниту патау и слично. Плодот е веќе развиен со таа хромозомска мутација. Нормално поради тој 1% ќе те пратат на амнио. Сакам да кажам, не за џабе ги препорачуваат докторите овие тестови. Не се инвазивни, а си сигурен.

10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Сигурен ке си кога ке прооди и прозбори. Искусен доктор тоа ке го каже.
    За тој 1% зборам јас, не се знае на која трудница ке и даде грешка. Јас лично не би била мирна и да направам ваков тест.
    Разврти ја темава, пишував на оваа тема.

Не за џабе, кој кажа за џабе, за дебели пари ги препорачуваат.

11. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.238
    Абе како си сигурен кога ќе прооди за овие горенаведениве. Дури и на ехо се гледа. За што мерат врат, набори. Ај што носат психички карактеристики, ама физичките воопшто не можеш да ги погрешиш. Не зборуваме за аутизам. Туку за тешки синдроми.

На oblace1, januari19 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    18.447
    Да знам, ама и овие тестови даваат грешни резултати. Нема гаранција. Нема сигурност.
    Ако добро се сеќавам, тука прочитав дека некоја жена абортирала здрав плод затоа што неинвазивниот дал лош резултат.

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    11.851
    Затоа во такви случаеви како што кажа @Alexandrite се преминува на инвазивна метода - амниоцентеза.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.238
    Па затоа никој не ти вика абортирај после лош резултат, те праќаат на амниоцентеза. Така барем и ми кажаа кога го правев. Ама на ехо ако се види, зборувам од овие што се гледаат, на нифти се потврди, нема што грешка да се бара. Ќе се потврди и со амнио.

На oblace1, januari19 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  15. ana_mila

ana_mila Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Здраво, во голема дилема сум, имам 38 години втора бременост, зачнато по природен пат, заради возраста матичниот ми препорачува Niffty, се распрашав по мои познати сите правеле амнио, а сега читав по интернет на хрватски форум прочитав за грешки во тестот поради што повторно направиле амнио, иамам пријателка која направи амнио и не размислуваше за пренатален тест, Ве молам споделете дали некој имал негативно искуство со Niffty, искрено со сите што разговарав ми викаат само за пари матичните земаат процент од тоа, не ми е ни до парите сакам само да сум мирна да знам дека бебчето е во ред, наместо да уживам јас се оптеретувам цело време што да направам

16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    11.851
    Јас немав никакви индикации за Нифти ама направив за да ми е мирна главата. Матичната рече пожелно е да се направи ако имаш финансии, ако не прави само скрининг и приска. После тоа разговарав со повеќе гинеколози и сите ми препорачаа да правам и го направив. Кај мене сè беше во ред, ама во случај ако нешто е сомнително те праќаат на амнио и примерокот го праќаат во Солун. Трошоците за амнио ти се покриени со самиот Нифти тест.

П.с Јас лично не би подлегнала директно на инвазивна метода како што е амниото бидејќи секако и тоа си носи ризик.

Последна измена: 2 јуни 2022
    На oblace1 и Alexandrite им се допаѓа ова.
  17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    2.930
    Првата разлика е што нифти се прави порано од амнио што е многу битно. Друго, само ако покажи нешто на нифти тогаш се прави амнио за потврда, но ако не покажи нема потреба од амнио да се прави.
    Не знам дали имаат ќар матичните. Мојата само ми кажа кои опции на тестови ги имам, јас откако одлучив сама исконтактирав не ме прашаа тие кој ми е матичен па да му исплатат нешто од сумата. А матичната рече не се двоуми направи било кој неинванзивен.
    Инаку надвор од МК овие тестови се задолжителни.
    Ако имаш фимансии направи, ќе ти биди мирна главата после тоа.

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  18. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Нифти дали се прави со упат, која цена е? И дали се чека за закажување, да знам дали сега да закажам, 7+4 сум, да закажам за 3/4 недели од сега ако има гужва...

На Lavica2602 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    11.851
    Нема гужва и не се прави со упат. Цената е 600евра. Јави се во Гинекаликс и убаво ќе ти објаснат.

20. Mardratrendmit

Mardratrendmit Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Ve molam za iskustvo, go pravev prenatalniot test na BioSave Qualified, mi rekoa deka ke ima rezultati od 5 do 7 rabotni dena, eve veke pomina i 8miot den a od niv nemam povik i informacija.
    Me interesira opsto dali se neprofesionalni ili mozebi nesto ne e vo red so mojata analiza.
    Blagodaram