Не се паничи. Немаш потреба од прв скрининг ако имаш добар пренатален. На прв мерат нухален набор, гледаат носна коска параметри кои ако отстапуваат може да укажува на Даунов синдром. Ти тоа веќе го имаш со пренаталниот покриено. Се друго и на обичен преглед се гледа. 13та е веќе касно.
Истото ми го рече и матичниот затоа реков да не правам. Но ме предомислија членките тука веќе црвот ми влезе ќе се обидам да најдам термин. Ти благодарам што ме смири. Можеш да ми препорачаш некој?
Ako prasuvas za neinvanzivniot test moze vo 13 jas go pravev pred 3 dena i mi rekoa deka treba da imam polni 10 nedeli i posle ne e problem koga i da go napravam,jas go pravev Vera Gene vo Avicena
Кој има искуство нека пише, чекам резултати од пренатален сега ми се јавија дека нема доволно материјал од бебето треба да ме пребоцкаат утре пак кој има со вакво искуство да ми каже дали вториот пат било ок сега се мислам што ако и по втор пат е вака јас веќе си ја исплатив цела сума, а и не правев амнио дека до пренатален нели подобро нема ризик
Која недела си? Не препорачуваат многу рано да се прави баш од таа причина дека можно е да нема доволно фетална днк во твојата крв. Мислам дека ако и сега нема доволно днк, повторно ќе те пребоцкаат, сигурно нема парите да ти пропаднат, не се грижи.
Еее искрено не знам што да ти кажам, тогаш и тоа како треба да има доволно материјал. Каде правиш тест? И дали имаш прекумерна килажа? Мене кога се јавив во Гинекаликс ми кажаа да не се прави рано кај жени кои имаат прекумерна телесна тежина или жени што се на антикоагулантна терапија. Јас сум со клексани и го правев во 12 или 13 недела и имаше доволно материјал. Јас мислев да не си 9-10 недела па затоа да имаш проблем.
Не ништо од тоа ниту сум со килажа ниту со терапија антикоагулантна , дури и вториот скрининг си го направив и чекав да ми се јават за резултати и да ги пратам на Др да ги види и аку во Биосејв го правев тестот qualified
А зошто толку касно го правеше и кој ти рече да го правиш тек во 18 недела јави им се во биосејв и прашај ги нешто од таму да не имаат утнато јас правев нифти на 10+6 се јавував и таму за тој тест ама сепак решив нифти да го правам.
Јас го правев тој тест во 10та недела. За една недела ми кажаа резултати и ми ги пратија по меил. Јави им се уште сега, на тој таа што се имаш договарано и разбери се.
Јас се одлучив да правам пренатален само ради што имам полни 35 прво муабетот беше пожелно е или да правам пренатален или амнио ама дека си има ризик и ДР ми препорача како неинвазивен да си го направам пренаталниот и никој ни Др ниту во лаб. не ми посочија дека е касно да го правам во тогаш