Здраво! Можда е глупо прашање - ама знаете дали државно пренаталните тестови се инвазивни или не? Немам баш 500 евра да фрлам во приватни лаборатории, а другар ми помогна да фатам врски и државно да ги правам пренатални тестови. Ама сега страв ми е да не се инвазивни таму и кои се ризиците од такви инвазивни тестови?
Прв пат слушам за пренатален тест на државно. Пренатални тестови се нифти, панорама и слични, се испитува крв од вена. Ако имаше на државно никој немаше да дава над 500 евра. Инванзивен тест на државно е амниоцентеза, ама тој се прави по потреба, не рутински, и не ти треба врски, со упат можеш да направиш ако имаш индикација.
Нема неинвазивен пренатален тест на државно. На државно прават Приска (како неинвазивен метод) што е чиста статистика и ништо не докажува. На државно исто така имаш амниоцентеза ама е инвазивна метода и се прави кога има навистина потреба од неа затоа што се изведува со боцкање директно во стомак за да се стигне до плодовата вода и да се земе примерок од неа. Доста ризична метода е и треба навистина да се внимава кај кој доктор ќе се прави.
Нема нешто такво на државно, и јас се распрашував пред да направам нринвазивен на приватно, самп амниоцинтеза имаш на државно и тоа со боцкање со игла во стомакот од кадд што земаат примерок од плодовата вода и истото е со ризик
Фала на одговорите! Отидов на државно и беше веројатно Приска тест. Ми земаа крв од вена и направија статистичка анализа според нивото на одредени хормони. Ова другар ми што инаку работи на гинекологија го нарече пренатално тестирање.
До која недела се прави овие прентални тестови? За првата бременос не правев, а за оваа сум во дилема поточно поради фактот што пијам кортико (мала доза е во прашање) и највероватно ќе биде до крај на бременос со оваа терапија затоа се мислам дали да правам.. Ревматологот ми гарантира дека нема да му биде ништо на бебето бидеќи имал милјарда случаеви и тоа на поголема доза кортико, а матичната ми мати ум и сега стварно сум во дилема
Од 10 г.н до натака.Поубаво порано нели.А за кортико незнам немам искуство,можеби некоја друга мама имала ќе ти каже.Како и да е ако си во можност финансиски а не ти е мирна душата направи си го.Со среќа
Здраво на сите сакам само да ве информирам дека кај др.ложанковски е поевтин овој тест, знам од братучетка ми дека таа си направила таму во систина било 500 евра, поздрав.
Јас пред точно една година го правев таму и ме фати 39 360,00 Поволност е што можеш со договор на 6 рати без камата да го плаќаш, без картици, кредити и сл. Резултати има точно за 7 дена. Е сега не сум во тек да не имаат некое намалување
Здраво, дали има некоја од Вас што правела пренатален тест и истиот и бил покриен од приватно здравствено осигурување?
Јас пакетот од СН што го имам не покрива пренатален тест....во првата бременост кога правев ми ја покри само првата рата ама дека ми била прва штета и за добра меѓусебна соработка. Во втората бременост поднесов пак и ме одбија.
Да ми покри мене. Пред 5 години Триглав, колку што имав расположливо во ставка испитувања во бременост. Оваа бременост ХАЛК Осигурување мислам 400 еур, исто ставка испитувања во бременост, ама потенцирано е дека покрива во полисата што ја имам. Само многу е битно како се полнува барањето за штета. Сите осигурителни се фаќаат за тоа дали е по индикација и/или насока на специјалист и возраста. Додуша за првото бев 33, за ова 38 години.