Не се мисли воопшто, направи си скрининг задолжително. Едноставно некои матични на тој начин работат, што не значи дека е исправно. Одат на опција дека даунов синдром ќе покаже на тест и не мора демек скрининг, а не е така.
Зголемен е ризикот кај бремени над 35та година, што не значи дека не може да се јави порано, ниту пак дека ќе се јави кај тие со над 35 години.
Е така.Затоа и реков немаат врска годините,се е игра на случајност.Има родители и на 20 што имаат деца со пп има и на 40 без некакви проблеми.
Дечки читав дека правењето на овие тестови е ризично сепак и може да резултира со спонтан абортус? Знае ли некоја нешто повеќе?
Не ова се неинвазивни пренатални тестови преку крв од мајката,ти зборуваш за хорионбиопсија и амниоцинтеза
Ne postoi nikakov rizik mila, ti zemaat krv od vena. Sto moze da se sluci od toa. Bukvalno nisto. Ti imas citano za aminocinteza sto ne e neinvaziven test.
Тука јас каде што живеам ми зборуваа за испитување преку плодова вода… На тоа да се нафаќам значи, да барам преку крв?
Toa sto ti kazuvale e aminocinteza. Nemoj toa. Koga veke postojat neinvazivni testovi zosto bi pravela takvo nesto. Ke si prasas za NIPT test kade pravat. Toa e preku krv i moze od 9 nedela na bremenost da pravis.
Можеш државно приска да направиш, тоа е преку крв, а можеш и приватно нипт тест да направиш, преку крв исто, окулу 600 евра е. Аминоцинтеза има ризици, тоа е инванзивен метод се прави во исклучителни ситуации, со влечење на плодова вода со игла.
Не знам каде живееш, во некои земји во странство мислам дека неинвазивните тестови ги покрива фондот, баш пишуваа за тоа.
Да и јас мислам дека здравството тука ми покрива се околу бременоста ама сепак ќе се распрашам поубаво сега во петок имам термин па ќе видиме што ќе понудат. Ако не го покрива ќе си го правам во Мк
Скрининг да, во 12-13 недела кај доктор за скрининзи, а Нипт тест можеш да направиш да си раат, макс до 12 недела.
Мислам дека ако имаш индикација за да го правиш, би требало да го покријат. Така ми останало во сеќавање тоа што пишуваа низ темиве. Најдобро е да не се прави многу рано, да не е баш 9-та недела за да има доволно ДНК од бебето во крвта од мајката. За да не излезе дека нема доволно материјал, па да треба пак боцкање. До 13+6 и скрининг направи си и резултати гледај да добиеш од НИПТ. Обавезно и скрининг.