1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    И мене за 10-11 дена

На Kukle1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    12.915
    За 3 дена

3. betty oh

betty oh Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    85
    За 3 работни дена

4. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Јас многу се мислев дали да правам. Имам 38 години, Приската беше одлична, две докторки ме следат и викаат се е добро. Јас сепак уште се мислев од страв, се додека не видов резултат од друга трудница, кајшто пишува во забелешка дека е можно да има лажно позитивни и лажно негативни резултати, па за точна дијагноза се препорачува Амнио. Значи ова ќе му дојде како "проширен Приска тест", што за 700 евра според мене е само бизнис што го тераат на карта на страв на идните родители. Сите велат задоволни ептен од тестот. Зошто не велат задоволни ептен од докторот кој ги води? Без тест кажал дека е во ред...

5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    6.308
    Неинвазивните пренатални тестови ни малку не се ‘проширен Приска тест’. Приската е само статистика, додека пренаталниот тест ја анализира феталната DNA која циркулира во крвта на мајката.

На Bilka5T, bibiiii, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    И амнио може да има грешка, ама да се споредат Нифти на пример, и Приска ми е скроз неозбилно. Тоа што се испитува на Нифти, не се гледа на ехо, нухалниот простор е само еден показател за Даунов ама не е сигурен показател, така да информирај си се подобро. Порано годините беа услов за одма на амнио да се оди, сега не знам каква е праксата, без разлика на годините сите имаат ризик. 700 евра не се за потценување ама не се ни толку голема сума, не раѓаме по 10 деца.

На Bebac, betty oh, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Ти благодарам, одлично се информирав и на трето место, овој пат во приватна клиника кај многу добра докторка, која ги виде резултатите, ме прегледа на ехо и рече нема потреба од Нифти. Баш вака рече: ова станало една прави и сите другарки прават. Тоа е ако имаме сомнеж за нешто, па да потврдиме. После три мислења на стручни доктори нема да бидам поголем доктор од нив и да одам да пукнам 700 евра. Како треба да биде ќе биде. А што ако рече нема ништо, а не е 100% точно баш како што пишува под резултатот? Башка да, не раѓаме 10 деца, и 7000 евра да го направат некои ќе земат кредит со ваков став и така ќе си се богатат фирмите на туѓ страв :)

Се разбира, затоа во наводници го ставив :) Но не е ни сигурно како амнио, тоа го пишува под самиот резултат

Последна измена од модератор: 22 јули 2019
    На Stressed Out и Presrekna им се допаѓа ова.
  8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.438
    Допаѓања:
    8.880
    И за нифти и за амнио точноста на резултатите е 98%. Само што амнио центезата е инвазивна метода, која има ризик од спонтан абортус. Во препораки кј матичните гинеколози е на секоја трудница над 35 год.да прави амнио. Дали наместо тоа ке направите амнио или нифти или ништо од тоа е ваш/наш избор. Јас за син ми ни приска не правев, ФЗОМ не го покриваше и не влегуваше во препораки.

На The Unicorn, Presrekna и eta им се допаѓа ова.
  9. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Едно е кога доктори те сиветувале дека нема потреба па не го правиш, и мене така ме советуваа овојпат и не го направив, ама кажуваш дека си сакала од страв да го направиш, епа страв од што? Од аномалии така, епа тоа ти покажува тестот со 99% точност, ај прашај го докторот дали може математички да ти пресмета со колкава точност плодот нема ниедна аномалија од тие што се испитуваат со тестовите, а како што ти кажав ни амнио не е 100% точна. Инаку при било каков сомнеж понатаму, било да е проблем со плодова вода, некоја најмала маана да применат, истите доктори без размислување би не пратиле на Нифти, и тогаш нема да се толку сигурни во тоа што го гледаат, муабетот ми е дека нивната проценка, наспроти 700евра и 99% точност е равенка во која сами решаваме.
    А богатење на страв на трудници... не ми е јасно што сакаш да кажеш, не гледаат на гравче, не е измама, си ја завршуваат работата и си наплаќаат за тоа. Како и сите доктори каде што одиш и ти, веројатно наплаќаат колку што сметаат

На bibiiii, flower30, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.076
    Допаѓања:
    168.522
    Како се со цени сега овие тестови?
    Некоја што правела скоро

11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.571
    Допаѓања:
    137.417
    Јас правев пред околу 2,5 месеци. Правев НИФТИ тест во Гинекалис. Ми наплатија 670 евра, имале некој попуст, инаку бил околу 700евра.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. belmoni

belmoni Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    373
    Кој е подобар тест Нифти или Верифи?

13. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Јас го правев нифти,ми го препорача гинекологот,а и по тоа што читав на интернет мислам дека е подобар.

14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Ако може некој да ми каже дали резултатите на овие тестови се имa/нема, или пак висок/низок ризик?Јас сум 35 години, добри мерки кај Димчев и приска добра, ама сепак ке направам ради возраста.Е сега се мислам меѓу верифи и хармони во жан м.Совет и најбитно дали кажива има или нема, тоа висок низок ризик не ми значи ништо.

15. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Резултатот е низок/висок ризик, ама е 99% точен (за процентот провери си, да не е 98% на пример), не се води по тоа на кој начин е напишано туку баш по процентот на точноста, јас топло го препорачувам, по тоа што доктори ми кажувале во некои земји на товар на здравствено осигурување е ставен како стандарден тест, значи е докажана метода. Приска е со доста помал процент на точност, сепак и таа не е за занемарување а тек нифти и сличните. За мене финансискиот аспект е исто важен, ако сте во можност сметам дека е многу добра инвестиција, сепак начјесто се е во најдобар ред и излегува дека џабе се прави, ти посакувам и да го направиш да си речеш “џабе фрлени пари” :)

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Секако ке го правам, само размислувам кој.Парите не се малку нормално, ама нека бидат во ред резутатите, друго не е битно.Гледам кај Жан Митрев доста има разлика во цена, а пак кај хармони се чека помалку, утре ке вртам кај нив.

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Да бидат во ред резултатите, ке си речам најдобро потрошени пари до сеа :)

На Bilka5T, Bebac, *Ribolovka* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    6.155
    Јас правев верифи во ж митрев и според моите истражувања сметам дека е најдобар.Сепак секој си знае за себе.Иначе и јас одев кај димчев :D

На Bebac и Fifi84 им се допаѓа ова.
  19. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Закажав во понеделник за кај нив.Само да биде добро :)

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  20. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    6.155
    Дај боже.На сите да биде добар:)

На Bebac и Fifi84 им се допаѓа ова.