Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Sakche

Sakche Нов член

Се зачлени на:
    2 септември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Kade treba da ja pravis ? I zosto ne znaes dali ke pravis ?

2. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    Дали знаете каде може да се направи пренатален тест со опција исплата на рати?

3. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.933
    Допаѓања:
    1.675
    Drzavna, ami si nosi svoj rizik. Iako skriningot bese vo red ne napraviv prenatalen mi bese preskap.

4. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.539
    Допаѓања:
    8.915
    Немам многу читано ни искуство но од тоа што видов по форумов во ваков случај како твојот мислам е добро да се направи амниоцентеза ...е сега видете прашајте за ризици од неа..
    Инаку @Besbes24 кај тебе е друга приказна, приската ти излегла сп таков резултат а таа не е многу меродавна, овде е резултат од пренатален тест

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    3.130
    Panorama, Qualified, Centonipt. I uste eden imase so mozese na rati, vo italija prakjaa primerok. Da mi tekne ke go pisham. Ovie 3 imaat opcija kaj niv da plakas rati ili preku uplatnica. Avicena ima na rati ama so kreditna

На ina..ina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ivannna87

Ivannna87 Нов член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Citam i se cudam kakov narod sme. Prvi sme za plukanje. GInekaliks prvi otvaraat labaratorija, kakva nema vo zemjata, stranci od cel region doagjaat tuka da ispituvaat razni genetski bolesti ne samo nifti testovi, site ginekolozi so godini rabotat so niv, pa taka i mojata doktorka od Sistina sto e zena so renome, bez dilema mi gi preporaca, i srekja deka ne procitav ovde sto pisuvate, kojznae sto ke mislev. Prekrasno iskustvo imam, i samo najubavi zborovi! Navistina! Osobeno od deckoto sto dojde specijalno so medicinska sestra do doma da mi zeme krv bidejki imav krvarenje den pred zakazan termin! I fala bogu deka sekoj ima pravo sto saka da kaze, ama morav da spodelam i jas, zosto ocigledno forumov stanuva rekla kazala rubrika!!

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    3.130
    Не е рекла казала рубрика, тука членки си споделуваат искуство а твое е да решиш каде ќе правиш пренатален. И те молам немој со муабетот за реномирани доктори и нивните препораки, зошто сите си препорачуваат со каде што си имаат соработка. Мене реномирана докторка од Систина ми го препорача Панорама и што требаше, одма да скокнам тој да го правам?
    А извини ама во исто време отворија и Биотек и Гинекаликс свои лабаратории за испитување во МК, Гинекаликс може да се први што во МК донесоа Нифти како Нифти, тоа да, ама за другово баш и не. Само немој да им отвараш спомени од нервози на членките што тука се тресеа зошто резултати чекаа и повеќе од две недели и повеќе пати беа враќани за земање на крв па од 7-10 работни дена тоа испитување во Гинекаликс излегуваше за 4-5 недели. И не споредувај испитување во странство и МК, мислам дека после СЕ' од скандал што изби во мочанава држава, јас не би се осмелила да препуштам вакво испитување на квази учени генетичари, со купени мк дипломи итн.

На le.soleil, Kolumna, Maya12 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Реномирани доктори препорачуваат пренатални тестови бидејќи зимаат процент од нив,да го рачистиме тоа.Баш ми е мило што си имала супер искуство со нив ама еве да ти споделам искуство мое лично дека на 10 тиот ден после 100 мои јавувања се удостоија да се јават дека нема доволно днк и дека ќе треба да се зема повторно крв и после уште толку дена за резултати.И извини ама 5 години се мачев за бебе, со трето инвитро останав бремена и некој за мои пари да си игра со моите чувства и секој ден да стојам до телефонот и притоа да не креваат телефон и да известат зошто доцнат со резултатите не е баш рекла казала муабет.Затоа можеш да споделиш твое лично мислење ама не ги оспорувај искуствата што ги имаме и ние а е спротивно на твоето.Да си била во наша ситуација немаше вакви работи да коментираш.

На Kolumna, _budaletinka*, DELFINA81 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    2.348
    Не е форумот рекла рубрика. Сигурно немам попаметна работа, да седнам и да оцрнувам некого. Еве да ти кажам колку безобразни испаднаа три пати бев, да ме боцнат, со изговор ниска Днк. Повеќе од месец дена чекав резултати, не знаеа што да ме излажат. Знаеш што значи, да чекаш резултати, а си поминал 5 ивф, за да дојдеш до целта?
    Си правев триста филмови во глава...
    Тебе ако те удостоиле дома да дојдат да те боцнат, не значи дека треба да ги браниш.

На MinnieM, Blondie715, _budaletinka* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Јас ги анализирав сите неинвазивни пренатални тестови што ги има кај нас и заклучив дека испитуваат трисомии само на 6 хромозоми, односно најчестите генетски малформации што се јавуваат.
    Дали има некој инфо за регионов или Европа дали постојат поопширни вакви пренатални тестови што испитуваат трисомии на повеќе хромозоми?
    Се што прочитав по интернет се најчесто овие што ги има и кај нас
    Прашувам бидејќи и јас и мои блиски другарки на генетски испитувања во МАНУ на примерок од абортиран плод ни се утврдени трисомии на други хромозоми што не можат да се утврдат со тестовиве што ги има кај нас, а многу ми е битно бидејќи имам замрзнати ембриони и треба да планирам што во иднина.
    Да потенцирам кариотиповите ни се во ред.

11. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Многу сме назад како држава во генетиката, во Бугарија ПГД на ембриони прават пред 15 години, таму генетичарите се доктори со специјализација генетика, кај нас се биолози.
    И не можам да верувам дека идат кај нас од регионов, сите се пред нас 20 години минимум.
    Јас ги знам Гинекаликс повеќе години, откако почнаа тука да ги работат анализите,,зошто претходни години праќаа во Кина, од кога се тука доцнат многу и многу често има наоди со недоволна ДНК. Реално тие што примаме клексани тоа ни е ризик, али сепак премногу примери има околу мене што се жалат од нив.

На Veki4kaa и Angella7 им се допаѓа ова.
  12. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Регионот е 50 години пред нас. Или станците се збуниле или грешно си разбрала :)

13. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    Devojki pravel nekoj panorama sea skoro, za kolku vreme najbrzo kje mi stignat rezultati?
    Denes mi zemaa krv.
    Sistina mi kazaa deka vednas gi prakaat vo USA, istiot den.
    Inaku poeftin e za razlika od drugata lab za okolu 2400 den.
    43400 plativ, so toa shto nema opcija na rati.

14. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    Devojki nekoj so dva kleksani, uspeale li dnk da izoliraat za prenatalen ?

Последна измена: 15 септември 2023
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    9.646
    Јас примав по два клексани..успешно беше.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    ova so nedovolno DNA pocna precesto da e i jas sum si dva kleksani i zagrizena sum realno i za rezultat i za dna.
    Zgora na se na @Алек*** ne i vratile pari, a nemalo dovolno DNA.

17. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    9.646
    Како бе,не и вратиле пари,не е тоа,100 и 200 денари.големи пари се тоа.
    Читав низ предходните страници...страшно.
    Јас правев пред 2 години,хармони тест ,во Биотек,за 5 работни дена имав рез.за Германија се праќаше примерокот,немав пробелеми.

18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.539
    Допаѓања:
    8.915
    Мислам ќе ти кажат 24ч пред тоа да не примаш (бар кај мене беше така ) јас сум со 1 фраксипарин дневно и ми рекоа пред тоа да не примам 24ч па одпосле се боцнав

19. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    nikoj ne mi kaza takvo nesto.
    Jas sum so dva i posledno nokta vo 20 primiv, utroto dadov krv, pa bocnav kleksan.

20. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    2.348
    Rezultatite stasa za 15 dena. No, da znaes vo slucaj da nema DN
    Гинекаликс со триста молби ми ги вратија парите, а во Систина не. На толку пари дадени во Систина, многу не коректни. Одговор добив, пратен е примерокот, без разлика на резултатот.