Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неинвазивни пренатални тестови

Дискусија во 'Бременост' започната од svetkicka, 14 мај 2015.

1. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    10.5 weeks bev.
    Panorama advanced, toj shto opfakja najvekje raboti.
    43400

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    109
    А балонче они ви даваат или..

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    2.738
    ne.

4. Ljubov2

Ljubov2 Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    8
    Девојки дали со тестот qualified 360 на биосаве се добива информација за полот?

5. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    311
    Da, mislam deka duri i so 90 dobivas, ovoj e najseopfaten so go pravete vie.

6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.240
    Допаѓања:
    3.130
    Со сите пренатални тестови има опција за дознавање на пол

7. Butterfly522

Butterfly522 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    78
    Девојки, за нифти ме интересира каде го испраќаат материјалот за анализа ?

8. MonaLissa

MonaLissa Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Крајно сум разочарана и споделувам за да знаете!

Правев приска 1 на клиника бидејќи имав упат од матична. На резултатот имам висок ризик за синдром Down. Во New Born добив препорака за друг тест од венска крв, и замислете за истиот во лабараторијата, со име Генеа, ми кажаа дека нивниот тест е најдобар и не треба да правам амниоцинтеза, дека со резултатот од нивниот тест имам 100% точен резултат и дури и да е позитивен и не морам да правам амниоцинтеза! Неуспешен беше првиот тест и пак ми земаа крв, веќе сум 14 недела и искрено се сомневав дека нешто не е во ред штом толку чекам. Затоа и сакав горенаведената информација да ја проверам и со друга докторка, која ми кажа дека секој позитивен резултат може да е лажен и мора да се потврди со земање на амн течност.
    Лута сум затоа што можеби има и други трудници кои си го земале тестот Centonipt здраво за готово, без да проверат понатаму, а колку што читам и слушам, не е ваквиот пренатален тест последна алка! Има и понатаму методи кои мора да се направат за да се дојде до точно сознание! Отварајте очи!!! Ниту еден ваков тест со резултат дека е позитивен НЕ ТРЕБА ДА ЗНАЧИ АБОРТУС!!!
    Само нека ми се јават со добар резултат, има убаво да им објаснам

9. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Ниту еден од овие пренетални тестови преку крв не се 100% точни. Ако резултатот е позитивен тогаш мора да се направи амниоцинтеза која дава 100% точност. Проблемот е само што амниоцинтезата се прави малку подоцна во бременоста. Ниту еден специјалист гинеколог нема да прифати абортус без резултат од амниоцинтеза. И нормално наша е одговорноста за било што да се консултираме со специјалист (прво, второ, трето мислење).
    За првата неуспешна бременост јас правев нифти. Резултатот беше позитивен со некој синдром. Потоа направив амниоцинтеза и се испостави дека резулатот од нифтито беше неточен. И потоа ми ги вратија парите од нифтито.

10. MonaLissa

MonaLissa Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3

Дали враќаат пари од тестот од амниоцинтезата секаде или само таму? Недајбоже да искочи дека имам нешто и треба да се испитува, а не враќаат генеа пари, ќе биде проблем што ми продале тест „100% точен“ како воопшто смеат така да кажуваат!!

11. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Споменав дека враќаат пари од нифтито, не од амниоцинтеза. Јас правев нифти пред неколку години во Гинекалис. Мислам дека ми вратија пола од вкупната сума (не се сеќавам точно дали беше пола или цела сума, ама мислам дека беше пола).
    Како што разбрав ти си правела некој друг тест во друга клиника. Треба да провериш со нив во случај ако резулатот не е точен дали враќаат пари. Обавезно направи си амниоцинтеза.

Последна измена: 10 октомври 2023
    На MonaLissa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    За лажно позитивни на некоја на и слика сум слушнала, а дали може овие тестови да се лажно негативни? Што можеби е и пострашно?

13. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    А можно е да вратија пари колку што чинеше амниоцинтезата. А тоа некаде пола сум од што чини нифтито.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Сум направила печатна грешка, сум слушнала за лажно позитивен тестот кој некои трудници што испаѓа, а амино негативно после, мисла ми е што често слушам за неточни резултати. А на тестовите пишува од 97-99% точност

15. MonaLissa

MonaLissa Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Лелеееее, уште ги нема да се јават со резултати! Ве молам ако има некоја друга трудница која чека резултат Centonipt нека пише, се си мислам дека нешто не е во ред!! :worried: До кога најдоцна може да се направи амниоцинтеза????

16. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    1.673
    Amniocenteza se pravi negde posle 17 nedela. Javi im se prasaj ili odi na lice mesto.

На MonaLissa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Штркче

Штркче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    340
    Дали ти се јави да прашаш? Јави им се и прашај, може настанало некоја грешка во праќање на меил. Амниоцинтеза може да се направи од 16 недела.

18. MonaLissa

MonaLissa Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Сеуште немам ништо, ѕвонам 2 дена по ред изгледа ми го имаат меморирано бројот
    Ова не е нормално. Сигурно има нешто со резултатот, ама па да не добијам никој на телефон... немам коментар, не сум спиена од грижи

19. Blondy girl

Blondy girl Нов член

Се зачлени на:
    13 октомври 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    MonaLisa i jas cekam rezultati, pravev minatiot ponedelnik tocno na 11+0 za da mi se poklopi so skrining rezultatot ama izgleda nerabotnava sreda im poremetuva nesto na nasive „rabotnici“. Koga pravese ti? Vo vtornikot mi kazaa deka ke ima rezultat do kraj na nedela znaci denes do 3-4? Na koj broj se javuvas ti? Mene mi treba i rezultatot za da mi refundiraat pari od osiguruvanje.
    A na telefonot od koj 100 pati me baraa da potvrdam termin denes ne dobiv ni jas nikoj. ke bide hit nie da si cekame a tie da si spoile cetvrtok i petok i da ne im e gajle sto nekoj ne moze da doceka da cue deka e se vo red. Vazno sme si platile i sega cao prijatno ccc
    Ne sum od Skopje inaku ke im otidev vo kancelarija uste sabajle

20. Sakche

Sakche Нов член

Се зачлени на:
    2 септември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Јас сакам да споделам мое искуство, правев Nifty тест, детектиран беше некој од синдромите, па морав да направам амниоцентеза за да се потврди или отфрли детектираното. За среќа со амниоцентезата се покажа дека е се во ред, така да не се разочарувајте предвреме дури не се добие резултат од амниоцентезата. Бидејќи и во самиот резултат од nifty пишува дека позитивните резултати не треба да се земаат како 100% веродостојни и да се преземаат било какви одлуки поврзани со бременоста базирани само на него. За среќа кај мене се заврши се добро, но стресот е преголем.

На Алек***, Blondy girl и Fenix05 им се допаѓа ова.