Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.798
    Ова ти е многу безобразно и страшно размислување.

На Oneo, no name5, simona_baby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Јас за моиве душа давав. Такви луѓе полни со емпатија, грижливи. Значи супер се дружевме, до моментот кога станаа мајки. Сега има и исклучоци, ама поголемиот процент станаа луѓе, непогодни за дружба да речеме. :)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Речи им да одат на психолог.
    Оти ако сакаат само да се 'истушат' на некој, таму е место за тоа.

На senjorita-v, buba4e89 и A94 им се допаѓа ова.
  4. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Не бе бубаче, само ти можеш 12 саати да работиш, 6 дена во неделата. Мајка си 24 часа, 7 дена во неделата. Сум работела и повеќе, само си најдов работа за помалку саати, повеќе да заработувам:rofl:Ти бираш што ќе работиш. Ако не ти чини може отказ да си дадеш. Не дека сакам да се откажам од мајчинството ако ми е тешко, само ми споредуваш дете со работа. Нема споредба. На работа ако згрешиш нешто, по џебот ќе ти се манифестира. Ако згрешиш нешто додека растеш едно човече, може цел пресврт на настани да предизвикаш во надолна линија.
    На крајот од денот, ти ќе си дојдеш од работа, ќе го фатиш ајфонот и ќе шкрапаш слики од прекрасната Малта, па ќе се дотераш, па ќе се нашминкаш и ќе седиш цел ден на форумот, додека јас го благословувам моментот да се искакам на раат или пак да јадам нешто без да ми стои во грклан. Да не зборам што на секое кивање, добивам тахикардија.
    Туку пак не одговори, што си поразлична од другите?

На Oneo, Peanut Butter, forumce и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    13.494
    Пишав погоре, некогаш 10 часа плус прекувремено. 24 часа сум немала таква работа за плата де. А што е битно ова со темава не ми е јасно?

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.970
    Ќе дојде ли ден да читаме жена мајка краљица мислења од татко некој ден по форуми? :?:

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Имам разбирање. Јас баш со ќеиф сакам да им се најдам ако можам некако. Интересно е што дружбата не се прекина, се гледаме скоро исто ко претходно, само муабетот е различен. Ко што кажав, не можеш само за деца и скокови во развој да збориш а да очекуваш некој да нема мислење. И да, до човек е. Овие се загубија себеси.

т.е се гледавме. Сега избегнувам, и guess what, никој не му е гајле :D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Пошто се цел ден зафатени со бебето, вистина им се сведува во најголем дел денот на тоа. За што друго да зборат?
    Можеби треба да пробаш ти да почнеш тема или јасно да им кажеш дека имаш и ти работи што сакаш да споделиш. Можеби не ни приметуваат дека само на тоа им се сведуваат разговорите.

На Oneo, Peanut Butter, Skyler и 5 други им се допаѓа ова.
  9. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Знам, знам боли реалноста што на некој не му е најголем успех да има дете во животот.
    [/QUOTE]

Лошо, најлошо. Најголема љубов сигурно е, ко никоја друга. Ама не би го окарактеризирала ко успех некаков

10. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Тоа е се во ред нели. Ама ако веќе замараш народ со твои проблеми, очекувај и некој да ти каже нешто за возврат, а немој да им одговараш на тоа со : не знаеш како е, не си мајка. Ок?

На Orchidea и deskarada им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ќе се налутат ако им речиш дека само за детето зборуваат.
    Од искуство...

Пријателството е двосмерна улица.
    Треба и да даваш, не само да земаш.

На senjorita-v, Orchidea, GirlRose и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.657
    Допаѓања:
    39.459
    Споредбиве малку....семе синапово. Не може да потценувате туѓа тешкотија и после да се правдате како сте вие навредени. Секој различно се справува со одреден предизвик, да му кажуваш на некој дека многу се жали без да си била во негова позиција е недостаток на емпатија.
    И ова важи за сѐ во животот.

А што е поентата на прашањево, демек овие смени се резервирани само за оние без деца, а мајките работат по 5 саати? :?:

На Oneo, Peanut Butter, IRBBB и 7 други им се допаѓа ова.
  13. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.081
    Прашај како се организирале за исто да излегуваат како претходно и кажи ми. Сакам на кафе да дремам и да оговарам, сериозно :D

Јас не разбирам како им се зборува само за тоа, цел ден со бебе и на форумов читај прашувај, немајкиве и нетатковциве само ги прашувам како на работа, како си поминале на концерти и како новиот дечко. Да не заборавам како изгледа тој дел од реалноста.

На WildMk и A94 им се допаѓа ова.
  14. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Е тоа е веќе до луѓето и какви пријатели се. Не би го припишала ова ко нешто што иде со мајчинството. Затоа што имам другарки со деца и не, не се однесуваат вака.

На theowndemon, WildMk и A94 им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    13.494
    Искрено не сум се жалела пред други дека ми е тешко, но на некои дрски и безобразни деца би им објаснила многу убаво. Да појаснам имам другарки што немаат ни дечко, па не се вакви ко некои на форумот.
    Уште па дека на рударот му било тешко или таа работела 24 часа и бара рапорт да и давам дали и јас сум работела толку. Срамота.

На Oneo, Peanut Butter, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ок е да се пожалиш, ама не да доминираш со разговорот, а другиот да нема право на збор.

На Oneo, senjorita-v, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.
  17. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    17.141
    Епа добро де сам си ги бираш пријателите,најди си нови.Е ама ако од 6 другарки 4 немаат друг муабет освен дете треба да се запрашаш зошто е тоа така.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Зошто би било така?

На senjorita-v и theowndemon им се допаѓа ова.
  19. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Мајките се најсубјективните особи кои постојат и поради тоа често нивните совети во врска со развојот на децата и не се релевантни. Токму поради тоа што поаѓаат од сопственото искуство и ги проектираат своите стравови , а ако се завидни ги наметнуваат своите фалби.
    Бидејќи и мајките се луѓе кои го носат својот карактер,а мајчинството не го менува тоа.
    Навистина во последно време драма се прави од најприродната улога која постои.
    Јас секогаш сум барала совет од најблиските,без оглед дали се мајки или не , добродушноста и здравиот разум на личноста ми се најбитни.
    Поради тоа би ги посоветувала сите идни мајки да не обрнуваат внимание на туѓи стравови и приказни кои се туѓо и субјективно искуство. Да се биде мајка се учи најмногу интуитивно и чекор по чекор и фасцинантно е, во секоја фаза,тешка или лесна.
    Навистина се "создава" човек,но никогаш не треба да се заборави дека родителите се тука само "посредници" не и креатори.

На Ugly Duckling, Orchidea, GirlRose и 5 други им се допаѓа ова.
  20. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.081
    Абе каков маж, секој ден го гледам :rofl:
    Јас дури бев трудна бев жена олмост мајка кралица, со мајстори по дома во трето тромесечие, овертајм, исчистено и плус гости на поседок месец дена. Излезе бебево и шитфак, шо е ова, порано мислев многу способна сум за све, сега наеднаш бев зависна од други да ми исчистат вц и ручек да ми направат. Како дете независно од никого, позицијата во која се најдов ме акна од земја. Сега подобро се носам со работите, а со тек на време ќе биде уште подобро, знам. Ама мислам дека отприлика ова е тоа што го зборуваат мајките, а "немајките" (посебно ако се независни, паметни, силни женски) не ги разбираат. Па тука доаѓа изреката ќе видиш кога ќе имаш дете нели. Е сега што да речам, некои другарки многу подобро од мене се справија со таа промена на улога. Некои полошо. Шо да речам освен да не се судиме една со друга. Којзнае што носи понатака животот.

На Oneo, Maca Macka, Thinkerbell. и 3 други им се допаѓа ова.