Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Се согласувам. Затоа и пишав и мајките да се воздржат од мислење кога ми е време и мене да раѓам дете. И не, не генерализирам, јас за личните мои примери зборам, малтене и така ми почна муабетот

На Orchidea и buba4e89 им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Што има безобразно во мислењето?
    Целосно се согласувам со членката.
    Мора да научите да прифаќате различни размислувања и ставови.

На kikikikirika, Orchidea, Lady D ❤️ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Е, ама испаѓа само мајките се проблем. Пошто таа пред да стане мајка, може зборела само за маж ѝ, пред тоа за свадбата, пред тоа за дечко ѝ. Не е проблемот дека е мајка, проблемот е дека е опседната со себе.

На senjorita-v и Skyler им се допаѓа ова.
  4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Дека има еден куп работи што можеш да ги знаеш и осетиш само ако имаш дете (родено, посвоено, сеедно) тоа е факт. Дека може и треба да имаш мислење за мајчинството и без да имаш дете, и тоа е факт. Така да, за одредени нешта стварно не можеш да знаеш како е сè додека не се грижиш за друго човечко битие од денот на неговото раѓање.
    Еве уште еден факт: мајка со 2 годишно дете (2 годишно искуство) не може да знае како е да си мајка со 15 годишно дете (15 години искуство). Всушност, 2 различни мајки со 2 различни 2 годишни деца може ќе ти раскажат скроз други приказни зошто имале различно искуство со нивните деца. Една можеби ќе каже немам време ни да јадам, друга можеби ќе каже лабаво ми е и редновно си искачам на кафе со другарките.
    Едноставно различно е животното искуство. Не знам што е тоа тешко да се сфати. Нема тука простор за убедување, ти си ваква, јас сум таква, онаа е онаква...
    Сите чувства на вреѓање што ги имате и сите напади да навредите ви доаѓаат од лични комплекси и неспособност да се биде објективен.

На kikikikirika, Annath, sj *O* и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Еве јас ќе се земам за пример. Во моментов животот ми е какнување, цицање, бодиња, шпихозни, грчеви. И кога ќе ме праша некој што има ново кај тебе, за што да разговарам кога тоа ми е актуелно? Тебе може темата за работа и дечковци ти е актуелна, нешто пак што во моментот мене не би ме интересирало.

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.551
    Општеството ни е дете- центрично. Искрено, јас сум строго убедена дека и јас ќе паднам во „замката“ на опседнувачко чувство пошто имам искуства каде чувства ме обземаат и се препуштам само на едно нешто хиперфиксирано и тоа за поситни работи, а не па ако дете е во прашање. Ама не треба да сме дете- центрични. Уствари во едно семејство треба да сме лојални кон партнерот и да функционираме ко едно и заедно да растиме дете и физички и емоционално и воспитно и психички. Кога не обзема чувството на опсесија никогаш не е добро. Во рани фази ( бебе, тодлер) е нормално да сме поќе концентрирани на детето зошто буквално неговата егзистенција зависи од неговите родители. Реалноста на родителите е егзистенцијата на детето. И то е нормално и очекувано. Ама како расти детето, силата треба да се врати во родителите. И знам дека не е лесно. Особено ко ќе веќе е воспоставена претходна динамика и веќе има одредени силни емоционални врзвања во игра. Ама in the long run е многу полезно центарот на универзумот да не ти е детето. Пошто првите проблеми ќе се јават во рана адолесценција, а поголеми кога детето ќе трга да се осамостои/ да замини на факултет негде далеку/ да се одсели од дома итн. Вакви случаеви сум видела тон, било то на лично поле или професионално. Многу проблеми и во брак кај некој пар, влечат корен од врзаност на родител, поточно, неодврзаност на родител од детето. А мислам дека сите знајме за шо зборам тука. Ама на крај на ден, секој со своето. Сите одбираме како ќе си го организираме животот, for better or worse.

На senjorita-v, sj *O*, Ugly Duckling и 7 други им се допаѓа ова.
  7. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Штом тебе не те интересира тоа мене што ми е битно, што пак има мене да ме интересира што правиш ти со детето. Не е така?

На sj *O*, deskarada и buba4e89 им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.166
    Не е проблем ако светот ти се врти околу детето.
    Проблем е ако станеш рамнодушен за туѓи болки и радости само оти си родител.
    Кажуваш оти здравствен проблем имаш, ти вика оти не е ништо тоа оти немаш дете. (Да и вакво нешо сум чула и видела и е прилично безобразно)
    Кажуваш дека си се вработил на убава позиција и добиваш пак дека не е ништо тоа оти немаш дете. Никаква насмевка не добиваш, ниту честито.
    И тако даље.

Последна измена: 6 декември 2022
    На Oneo, senjorita-v, sj *O* и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Значи има другарки и другарки. Едната ќе ти дојде, ќе ти го грабне детето за да прилегнеш, ќе ти подзачисти, ќе ти стави вино, другата партал ќе те направи како тоа и го скратуваш правото на мислење и ќе дојде ќе те изруга на форум.

На Oneo, Eli23, sj *O* и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Истото го зборуваме. Мене ако некој не сака да ме сослуша, затоа што само зборам за бебето, патем ништо друго не ми се случува, што е нормално во периодот на сопствена адаптација при имање на бебе, ќе го поздравам и ќе му го ослободам времето бесполезно да го губи со мене. Т.е мене полно ми се случува, но на некој тоа му е досадно и неинтересно за разговор.
    Мислиш дека пријателите сите ќе ти останат за цел живот.
    Колку само низ твојот транзит од една во друга фаза ќе менуваш и ќе сфаќаш дека сте си биле едни за други тука во една фаза, во друга веќе непотребни.

На tanjita му/ѝ се допаѓа ова.
  11. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    Правев тоа, trust me. Пеглав алишта, миев садови :D

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.564
    И пишав погоре дека не наметнувам мислење, освен ако не сум прашана.

На WildMk, buba4e89 и Skyler им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не испаѓа така.
    Така изгледа оти темата е за то и сите зборуваме конкретно за мајките.

На buba4e89 и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    И јас :D Сега да не се маж ми и мајка ми, ни психијатар не ме спасува. И сега тие истите ми викаат ‘Еее па мене како ми беше’ :drunk:
    Не се проблемот мајките, до карактерот си е, џабе се расправаме на темава.

На Orchidea и A94 им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.270
    Првата не е другарка, туку неплатена дадилка.

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Ок, тогаш да се сконцентрираме само на мајките и сѐ што не чини кај нив, ако е веќе таква темата.

На senjorita-v и Yowannty им се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    И се појави втората :D

На Oneo, Eli23, Daydream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.798
    Што има безобразно? Се' е безобразно. Ги нарекува мајките фрустрирани. Зошто? Види како се обраќа: "sfativme vie majkite imate najteshka rabota na svet, nikoj nema poteshka rabota od vaѕ, vie ste zafateni, vie ste najmudri". Епа дека не е мајка, не знае колку е тешко и колку е значајно. А и ако некаде има фрустрација, тоа е во ваквите коментари, баш вака со ваков дрзок речник и став. Не сум ни јас мајка ама моиве размислувања се пореални од вашиве каде-каде. Смешни ми сте со вакви размислувања, уште и сте навредени. А и вас ќе ви биде смешно еден ден, кога ќе пораснете и кога ќе бидете во таква улога.

На Oneo, zuto, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не.
    Повеќе би сакала да ги разгледаме двата екстреми во темава:

Опседнати мајки - Мразачи на мајки

... ако смеам така да се изразам :D

На senjorita-v, Eli23, sj *O* и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Да подзачисти кај мене дома?!
    Мене непријатно ми е да ми дојде другарка и да чисти кај мене дома.

На sj *O*, Lady D ❤️, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.