Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.323
    Никој никого не треба константно да напнува, оти тоа не е пријателство.. без оглед на темата. Другарка е во ред да се пожали, или да се пофали, дали за дете, дали за работа, дали за брак, врска сеедно... не е во ред константно ако досадува без да и е гајле што има и што се дешава кај другата страна. Јас многу за децата не напнувам, ама имало моменти кога требало да се пожалам, поплачам, па фала Богу што имам другарка што ќе ме сослуша ако треба и ќе си разговараме да ми олесни... и јас сум за неа тука за истото.
    Среќа па ако се пожалам не ми вели ајде мори па ти, рудари онде копаат, ти ќе се жалиш оти не си била наспана, детето ти било болно.
    Ви фалат здрави другарства мислам... од тука ви се фрустрациите. Не ви чини друштвото, или другарките ви се напорни, или вас па не ве интересира за другарките па ве нервираат ако отворат уста. Едно мора да е.

На Oneo, kalinaka, zuto и 17 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.267
    Другарка не е должна да чува дете.Родителите се должни.
    И не е куќна помошничка, па да чисти.Тие кои живеат во куќата се должни.
    Јас не ругам ако другата страна не руга.

На senjorita-v, winnie02, Lady D ❤️ и 3 други им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Јас се изнаспав и со двете. Малото спиеше цела ноќ без будење, а големата само за доење се будеше и пак заспиваше. Реално ако ти се мирни децата ќе имаш време за сѐ. Е сега нема да е исто како порано нормално. Ако ти е позахтевно детето, а ти цел ден сама тешко е. Малата е лепенка за мене и кога одам во тоалет тропа на вратата и вика по мене. Тоа е. Не може да е ништо како порано. Ама па растат,се менуваат,а исто и ние. Се ќе мине, јас така се тешам.

На sj *O* и Skyler им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Еве ова читајте го.

За мерак ја сумаризира темава (y)

На senjorita-v, sj *O* и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Зависи каков им е односот. Јас никад не би остаила другарка да ми зачистува, језда не верувам и дека некоја ќе се нафати. Ама па има другарки што се блиски ко сестри и тоа нормално им е.

Океј е друг да ПОМОГНЕ на било каков начин. Помошта треба да се нормализира, не е за осуда, не си помалку родител ако друг своеволно ти помогне некако околу детето.

П.С. Јас лично со најблиските другарки кои немаат деца одбегавам муабет за ќерка ми. Ептен ако ме прашаат (а ме прашуваат) или се деси нешто исклучително интересно.

На sj *O*, Skyler, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.550
    Мислам дека има чоечки дел од нас ко ќе видиме некој шо сакаме да врви низ тежок период да сакаме да подајме рака. Во тежок период за другарка ми заедно сме чистеле дома кај неа, и сум преспивала кај неа да не е сама на вечер и сум готвела. И есенва во мој тежок период заедно со мене крв и моч чистевме од паркет и идеше кај мене дур бев на работа и ако забораев да одам до аптека та одеше и ми носеше. Не побарав од неа ова, ни та побара од мене. Едноставно е желбата да стани подобро за некој за кој го сакаш и се нудиш и прајш.

Е сега уште за ова она со зборање само за едно нешто не прокоментирав. Ако општо со пријател веќе немате теми за муабет и едниот доминира со својот живот - тое. Некогаш во иднина можи пак ќе кликните. Ако не, до тука било. И то е океј јбг. Оти сме се здружиле еднаш не значи дека мора да сме заедно по секоја цена. Ако другарка ми, хипотетички, ми збора исклучиво само за нејзиното дете и не стигнам јас до збор - то е еднонасочно пријателство и искрено то можи да трај одреден период дур јас не се осетам непријатно. Подолго време ако едната страна се осеќа несфатено, непријатно и несакано - ќе почни да развива негативни чувства. Предолго не ни смеј да трај. Еве не мора да збора само за детето, нека збора само за работата. Океј е се дур смеам и јас да зборам за то шо ме мачи во моментот. Ако не смеам и не ме сослушва - можда сме прекинале да сме толку блиски колку шо претходно сме воспоставиле и сме верувале дека сме.

На senjorita-v, sj *O*, Dentina и 5 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Никој не е ништо должен.
    Ама некој ако можи и сака да ти помогне, зошто да не?

Како прајте, ко да чека некоја да дојди другарка и' да и' чисти.

На senjorita-v, sj *O*, joy1 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Све океј ама треба прво да замолиш, не да очекуваш сама да дојде да подзачисти ко што пишале горе.
    Исто важи и за баби и дедовци.
    Мислам основна култура е да замолиш нели?

На senjorita-v и Just.do.it им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Кај пиша дека очекува?

На senjorita-v и joy1 им се допаѓа ова.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Должни? Реков јас должни, куќни помошнички или ајде да пумпаме да биде позвучно.
    Ако си ми другарка, ако те сакам, ќе ме боли што си уморна, неизбањата, раздразлива и ќе направам се што можам да ти помогнам. Не мора во кафана да те извадам ама ќе бидам тука за тебе. Тоа што вие сте заборавиле што значи другарство е друга работа.

На Oneo, Annath, sj *O* и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    Леле што направите ко да чека да и слугува. Сешто.

На Oneo, Annath, sj *O* и 3 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.267
    Друго е кога другарката сама се нуди да помогне.
    Ама, не е во ред некоја да очекува помош од другарката како да е должна, а не е.
    Разбирливо е само за итни ситуации кога нема кој друг да го почува детето.

На senjorita-v и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Каква другарка си ти што нема желба да ѝ помогне на другарка ако виде дека не е добро.

На Oneo, sj *O*, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  14. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.532
    Јас некни имав малку незгодна ситуација на работа.

Се оперирав минатата недела и не знам што ми текна да се пожалам дека не знам како ќе го издржам постоперативниот период, оти знаев што ме чека.

И имаш коментар, ајде ништо не ти е, немаш деца за чување.

Видете, јас разбирам дека мајчинството е најодговорна работа. Не е парт тајм, не е нешто што е ограничено на време туку е цело време, 24/7, 7 дена во неделата, секој ден од месецот и од годината. Јас секогаш, апсолутно секогаш имам огромна емпатија према жени лавици што жонглираат и со мајчинство и со обврски и со животот. Ама тоа не дава за право цело време мене некој да ми префрла како мене прелесно и прејако ми е оти немам дете.

Прво не ми го знае животот, не ми ги знае маките, сама живеам, сама се борам за се, без никаква поддршка од страна, 2022 од погреби и болести глава не кренав, од разводи, судии, кадии, дијазепами, солзи, плачење, липање, трескање од земја и тага.

Операцијава мораше да се направи од компликација ради паднат имунитет и жаришна точка што пукна кога ми подослабна организмот.

И не беше ова прв пат.
    Ако речам дека сум уморна од работа, ајде ајде ќе одмораш сеа немаш дете.
    Ако речам дека не можам да отидам негде вон работно време за работна обврска, е што деца да не те чекаат дома?
    Ако кажам дека имам генералка дома за перење, е што да не переш за цело семејство.

Како јас да не смеам да имам проблеми оти не сум се остварија во таа улога. И тука се раѓа фрустрацијата.

На никој во животов не му е прејако и не ужива. Ама затоа кога соговорникот ти кажува нешто треба да се покаже емпатија и да се проба да се разбере, а не одма некој да го сечеш оти не ги дели истите проблеми со тебе.

Не е убаво и не е фер.
    Жал ми е што малце дрско и бурно изреагирав и вратив ама преку кур ми дојде више.

На crimson, Oneo, MilaSs12 и 35 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ок... заклучоци:

-Не треба да доминираш во разговорот со пријатели/другари.
    -Секој има право да се искажи.
    -Пријателството има давање и земање
    -Ако некој не ни одговара за дружење, го избегнуваме, или целосно се дистанцираме

На senjorita-v, sj *O*, Ugly Duckling и 9 други им се допаѓа ова.
  16. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.563
    Без ралика која улога и да ја имаме во животот моментално, треба да имаме разбирање за другите, да не ги потценуваме, да не се преценуваме и да прифатиме туѓо мислење (не мора да го примениме), без додатни коментари од типот не си мајка, не си доктор, не си баба и како и да е.

На sj *O*, KateKane, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    (y)

Ете сумирано, може да се заклучи темата после ова. :D

На sj *O*, Ugly Duckling, KateKane и 2 други им се допаѓа ова.
  18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.550
    Не е должна де. Никој не рече дека е. Само кажаа ете има другарки шо го прат то. Не е фри дадилка или слугинка, другарка е. Дали јас ќе побарам помош и ќе ми дај ( или не, тон ситуации има кога не можи ете да поможи, а можи сака јбг) или сама ќе се понуди, то е дел од пријателството.

На senjorita-v, sj *O*, Maca Macka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.267
    Види, јас можам сама да понудам помош.За луѓе што ми се крв безброј пати сум рекла и направила.
    Исто и на другарка ако увидам дека не може друг да ѝ помогне.
    Но, не е во ред да бара ко да бара од дадилка или помошничка.

На senjorita-v, Just.do.it и WildMk им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Записничар да бидА :D

На Maca Macka, Bezimenka90 и Skyler им се допаѓа ова.