Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.264
    Мерењето е глупо.
    Тешко му е и на здрав и на болен.И со биолошко дете и со посвоено и со дете привремено и со дете повремено оставено на чување.И без дете оти некој нема дете за кое треба да се грижи, но има родители и/или миленици за кои треба да се грижи.Или работни обврски кои и при болест не може да ги запостави.

На Lima24, senjorita-v и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  2. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Јас немам дете. ЗНАМ! дека со дете се е многу потешко и пострашно- и умор, и болести, и непланирани финансиски трошоци. Нема дискусија околу тоа. На секој свесен и паметен човек тоа му е јасно.

Утеха, добар збор, прегратка, а не натпревар на кого му е потешко во моментот.

За жал, некои луѓе едноставно сакаат да бидат жртви, и тие секогаш се најболни, најуморни, најнамачени. Со и без деца.

На Herrera, Celltica, Belgin1 и 26 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Можи и е...

Не знам поќе шо е паметно...

4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.323
    На никој му немам речено, ама искрено сама си имам речено :rofl: oд што бев уморна порано пред да имам толку обврски, хаха. Секоја фаза во животот си носи свои предизвици и тешкотии, и во иднина како ги прерипуваме ни стануваат смешни... но не треба да ги заборавиме и како сме се осеќале тогаш.

На Lima24, zuto, Eli23 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ај нека трепка!

На senjorita-v, IRBBB, MacenceEna и 7 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.264
    Ако не се трпат муабети, тогаш тоа не е пријателство.Ако едната страна преовладува, тоа станува неподносливо.Заради тоа треба еднаков третман од двете страни.

На senjorita-v и Осе им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Се нервирам од шо е опсолитен муабетов.
    Ко се' друго кај нас...

Која е поголема жртва?
    Кој е поголем патриот?
    На кој му е поголем?

На senjorita-v, A94 и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.020
    Тоа е егоцентричност.
    Моето е потешко од твоето иако се си има своја тежина.
    Таквите ги елиминирам од околина.

Мене една ми рече дека моето искуство на пораѓање не било воопшто тешко и трауматично, нејзиното да сум го слушнела.
    Оца беше некои 3 недели после пораѓање, каде уште имав трауми. Не сакам да ја видам ден денес.

На winnie02, spacegirl92, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.094
    Ако некој ми е пријател радо ќе го сослушам за што и да е, а не да го трпам. Нити сакам мене некој да ме трпи, туку сакам да го интересира. Со пријателките споделуваме маки и радости и сме заинтересирани едни за други, а не да се истрпиме, ко ај оваа нека си каже што има, па мене да ми дојде редот.

На senjorita-v, Annath, Осе и 9 други им се допаѓа ова.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.511
    Вака некои мислења кога ќе прочитам од одредени членови, ми се ствара слика за нив. Условите и очекувањата за пријателство ви се ко по некој закон напишани, сѐ на кантар измерено кој колку дал и земал, па какви очекувања имате и ако се изневерат, толку, личноста добива црвен картон. И оттука ми е јасно со кој можам, а со кој не можам да дискутирам на темава. И не само на оваа, туку и воопшто.

Инаку мислам дека темава веќе доби друг тек, шо е ок. Само веќе не се дискутира тоа што треба, туку се бара начин како да се докаже дека другата страна има погрешни ставови. А мислам дека сите се согласивме дека секој има право на мислење.

На Oneo, Lima24, senjorita-v и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    има право на мислење но не и за совет
    искуството си го прави своето за Се

12. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.364
    Допаѓања:
    126.264
    Па, и ние бездетните спомнавме за искуство.
    Дека не мора да родиш за да стекнеш искуство.Можеш и преку чување и одгледување на дете кое не си го родила.
    Ама, поголемиот дел од мајките не го прифаќаат тоа.

На senjorita-v, buba4e89, Anie93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    17.597
    Е тури му пепел на тоа "пријателство" ако само се трпите со муабети.
    Јас би се осеќала ужасно да знам дека некој само ми го трпи муабетот. Одма би сменила тема. Претпоставувам и другата страна исто се осеќа.

Ако некоја другарка станала мајка ја ислушуваш затоа што ја сакаш и сфаќаш дека моментално на тоа и се сведува моментално животот, на бебето. Ако осетиш дека е преоптоварена и "се дави", секако дека ќе понудиш помош и без да праша. Тоа е ако искрено ја сакаш и ти значи личноста. За осет се работи.
    На сета мака, не би и дотурала и мои маки лично. И не би замерила дека е лоша другарка за тоа. Ама ова е како што реков према претходно искуство, да знаеш дали моментално не е во можност да е тука за тебе (а претходно секогаш била) пошто е преоптоварена или пошто не сака да се замара. Вторите ги бришеш од пријателства.

На Annath, Ambitious, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    нормално било какво искуство

15. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    1.563
    Е сепак е различно да си мајка и тетка. Еве на страна на мајките сум, дека не е исто твое и туѓо дете. Искуството е различно ама мислење можеш и смееш да кажеш.

На Oneo, Eli23, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.020
    Па не дека не се прифаќа ама не се споредува.
    На пример на внук или комшиче не му бдееш над глава цела вечер ако е болно, не трчаш по болници, не го доживуваш еднакво емотивно првото чекорче, или првиот заб, не му ја анализираш пелената (каката) која боја е, па да се туфкаш дали е ок, не му го пратиш развојот до детал, поглед, моторика и сл., не му ја мислиш за финансискиот дел дали ќе имаш или ќе немаш за месецов се да му овозможиш, не си поставуваш приоритети каде мораш да мислиш за детето што е најдобро, не правиш компромиси животни (поврзани со работа или сопствено здравје).

Туѓо дете го играш, можеби нахраниш, напиеш, прошеташ и го враќаш на родителите кои се ова го прават.

На Oneo, kalinaka, zuto и 8 други им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.532
    Секој човек си има поглавја во животот каде има супер околина и некаде каде што има болна точка.

Јас немам дете. Тоа е факт дека и да легнам болна, како што беше викендов никој не зависи од мене и не треба никому и покрај болеста да му се посветам.

Ама па од друга страна немам ни кој да се грижи за мене, мораше сама да поминам низ тоа, затоа што јас седам оперирана со рана, а моите на суд се докажуваат кој е појак.

Ако некој еве хипотетички е болен, родители, сопруг, ќе се најде некој ќе помогне. Кај мене не е така.

И не ми е поента овде мене да кажувам колку ми е претешко, или дека курот ми е поголем отколку на некоја мајка што главата не знае кај и е, туку да кажам дека никому не му се сите коцки наредени.

Ако негде е кратко, од друга страна капи. И така е кај секој човек, стокмено ја нема никој.

И се што треба да се направи е бар дури трае разговорот да се стаиш во чевлите на човекот што ти збори, да го разбереш и тоа е тоа.

Верувајте, премногу фрустрира егоцентричност дека само нас ни е тешко, а на другиот му е полесно ради рандом х причини.

На Oneo, Guns N` Roses, Mazegin и 29 други им се допаѓа ова.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.323
    :hug::hug::hug:
    Да, во право си... многу е тешко... се надевам дека си подобра. Дали најде помош барем деновиве? Со помин.
    Гушки

На Annath, Daydream и KateKane им се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.511
    Ок, и јас не бев поарна со утехата во лп :tmi: :D

На senjorita-v, Annath и KateKane им се допаѓа ова.
  20. Lana Girl

Lana Girl Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2022
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    31
    Колку добро те разбирам за ова.

На KateKane му/ѝ се допаѓа ова.