Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Имаш право - немаш искуство.
    Ја пред да станам мајка ретко и ги отварав темите.
    Ако сум коментирала нешто како би правела како мајка, сигурно веќе ми се удрило од глава.

На Oneo, senjorita-v, VDT2906 и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    39.491
    Хмм па прилично сум сигурна дека (ми) било кажано баш во тој контекст.
    Бидејќи многумина не можат да поднесат критика или совет даден од некој што не е родител, без разлика колку е издржан. Е сега нормално, треба да се знае до каде и за што може да се коментира, да се има осет.

На CameliaMiller, Fraxinus, theowndemon и 7 други им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Не може во 21-ви век на некој да кажеш дека нема право на мислење :D За среќа, а некогаш и за жал, сите имаат право на мислење.

На Oneo, _beautyy_, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    39.508
    Имаат право на мислење сите, што не значи дека е точно мислењето, или бар малку со смисла.
    Размислувајки за родителството мое и на брат ми, многу работи што сме рекле не ги правиме кога не бевме со деца, ги направивме , и обратно.
    Значи ние сами за себе не си достојавме на планот за "добар" родител . Дали примаме совет? Да, ама само побаран. Непобаран влегува од едно, излегува од друго . Сопруг ми е друга приказна. Сопругата му, трета. И за никого од нас не би рекла дека е лош родител. Но стално има нови лекции да се учат. И од нашите деца учиме.
    Мислам највеќе иритира мешање и блесава непромислена критика од некој што не се нашол во иста ситуација.

На Oneo, senjorita-v, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    16.470
    Не бројам колку пати ми било кажано на форумов, во секоја дискусија за деца. Ако немаш дете, немаш право ни на мислење, а богами и во право никако не можеш да бидеш :doh:.

На Fraxinus, theowndemon, Orchidea и 3 други им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Може да го цитираш ако е безброј пати? Сериозно, да најдете член кај што вика тоа: немаш дете, немаш право на мислење. Ме интересира кој тоа така вика на форумов 8-|

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Насловот го ставив така бидејќи некако дискусијата околу тоа се врти, а и често се провлекува низ форумот, а дискусијата е за дали е тоа точно или неточно...
    Ако мислите дека некој друг наслов е посоодветен пишете ми порака.

На senjorita-v и JoyJoy им се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Таман си е насловот. Само сега чекаме да видиме дали е преувеличено тоа "немаш право на мислење" или сепак е поинаку кажано :D

На senjorita-v и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    26.978
    Немаш приметено низ темите?
    Хм чудно. Ваљда оти си мајка па си поштедена. Или другите така напамет зборуваме.

На CameliaMiller, theowndemon и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Не знам за кои теми зборите. Најверојатно сум во други теми активна, па не сум заприметила. Ама ако ми посочите во која тема се збори така, со цело срце ќе ве поддржам. И ова го кажувам без трошка сарказам. Пошто сметам дека сите имаме право на мислење.

На senjorita-v и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    Ова е интересен аспект... на зрелост да речеме. Еден аспект, кајшто тие што не се родители, туку се комшии, минувачи, си го користат демократското право на слобода, да кажат дека децата од комшиите/минувачите се невоспитани, или со други зборови, родителите појма немаат од воспитување деца. И јас сум мислела така, не дека сум пресвета - очекував детето од комшиите (двегодишно) да биде воспитан академски граѓанин|(, и да не вреска пред лифт, дури мене бебето ми спие во станот... ама ми стана јасно што да очекуваш од двегодишно дете, многу брзо потоа:D.
    И така, ПланКтонски, научуваш дека појма немаш што да очекуваш следно, и се надеваш дека твојата епизода со 9 годишно дете, ќе биде помалку турбулентна од некоја прочитана, видена, недоразбрана... и дека можеби единствениот правилен совет за туѓо дете е-ставај термофор на болно меше и исечен кромид во собата, ако дише тешко- ама некогаш и тој совет може да не е точен, па затоа молчењето е злато:|.

На Oneo, senjorita-v, tanjita и 11 други им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Вака сега. Мојата љубопитност ме натера да одам на пребарувачот и да напишам "немаш право на мислење". Освен за голтање шо некој напишал дека нема право на мислење за гадноста :drunk: и за абортус (немаш матка, немаш право на мислење), друго ништо не ми излезе поврзано со деца, воспитување и немање право на мислење на оние кои немаат деца. Така што, останува дека може сепак се работи за тоа дека некои од вас се навредиле, кога некоја од мајчичките кажала дека сѐ дури не искусите и не се остварите како родители, не можете да знаете како е и како ќе реагирате на дадена ситуација. А тоа не е немање на право на мислење. Ако грешам, бујрум со цитирани постови 8-|

На Oneo, senjorita-v, zuto и 10 други им се допаѓа ова.
  13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    26.978
    Се има случувано. Не би да ставам цитати и пак да разгорувам стари теми.
    Во секој случај аргументот „немаш дете-не коментирај“ е доста невкусно исто ко „си родила дете, големо чудо“. На крај на денот сепак е давање преголемо право да се коментира туѓуто неимање деца и плус како аргумент. Ако некој не се изјаснил на форум не значи дека нема дете, дека може не поминала спонтани или пак може нема матка или 83273 состојби кои денес се причина за немање дете.
    Да ти е страв да си искажеш во тема за деца пошто на некоја мајка тоа ќе и едини аргумент. Не, не ја сфаќам потребата баш од тоа. Ете една членка што е доста активна на темата често си го користи тој аргумент :)

На CameliaMiller, fbaby, theowndemon и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.684
    Допаѓања:
    79.800
    Мене ми личи дека "Не знаеш, кога ќе родиш ќе видиш" и нешто во тој стил, го сфаќаат како омаловажување на нивните мислења и како навреда. А не е навреда, туку е вистина. Никој не им одзел право и забранил да си кажат мислење, ама дека немаат искуство, немаат, и нема што да се вреѓаат од тоа. Јас не се вреѓам, знам дека кога ќе родам многу мислења ќе ми се сменат, едно е што си размислувам сега, друго е кога ќе ми се случи нештото во пракса, ќе видам тогаш една друга преспектива, тоа е ралноста.

На zuto, Annath, Maca Macka и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.511
    Допаѓања:
    21.185
    Мене на пример некои знам дека нема да ми се сменат.
    Дека не е океј да го плеснам.
    Дека само јас и татко му сме должни да го чуваме, друг никој, а ако треба помош, да си прашам прво ама и да возвратам како можам.
    Дека ако пречи некому на улица или било каде да го тргнам и да се извинам најучтиво.

Општа култура се работиве и не мора да си родител за да знаеш кога и каде се применуваат.

Ама многу родители очигледно ја немаат таа култура па се вадат на родителството.

На IRBBB, mal.ecka и manga_ им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Јас ти викам да разгориш, да ги оставиме сите без спиење вечерва :D Не знам, мене ми е непоимливо на некој да кажам да не мисли :drunk: А сум пробала и јас да не мислам, особено пред спиење, ама не оди :bug:

Да, и јас веќе мислам дека се работи за истото. Само не ја исклучувам можноста дека некој може и да има лупнато такво нешто на форумов, а сакам да знам кој 8-|

На Oneo, simona_baby, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.754
    Допаѓања:
    16.470
    Престанав да се вклучувам во дискусии кои секогаш завршувале со ти не си мајка, не можеш да знаеш. Последнава година не сум ни активна многу на форумов, а и одбегнувам секаква дискусија што вклучува деца, затоа што секогаш завршувало исто.

На fbaby, nextredstyle и GirlRose им се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Аха... Ама ти нешто друго напиша во претходниот пост. Нема везе. Ми го потврди тоа што го пишав претходно, сепак за его се работи.

На zuto, IRBBB и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Да, за овие работи точно е дека е така. Ако не мислиш дека е во ред да се тепа дете, сигурно откако ќе станеш мајка нема одеднаш да мислиш дека е во ред тоа.
    Но, за други работи е поинаку. Да речеме за доењето. Мене ми се смени мислењето за доење во јавност на пример, а и перцепцијата за самиот чин, откако го искусив тоа. Некои работи се менуваат, некои не, што се common sense да речеме.
    Ама, се согласувам дека многу често се користи тоа не си мајка и немаш право да дискутираш и кога не е потребно.

На CameliaMiller, Oneo, senjorita-v и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.511
    Допаѓања:
    21.185
    Јас лично немам проблем со доење во јавност и сега.
    Као шо кажав, имам проблем со безобразлук, лошотилук и лични фрустрации да ги переш со родителство, без разлика дали према детето или према други луѓе ги правиш.

На CameliaMiller, senjorita-v, Orchidea и 2 други им се допаѓа ова.