Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Немаш право на мислење за мајчинство ако не си мајка...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 4 декември 2022.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Карактерот те дефинира и во мајчинската улога.
    Убаво би било да се биде најдобра верзија на себе кога ќе се оствариш како мајка, но би рекла дека тоа преретко се случува.
    Според тоа предвидливо е некако која каква мајка ќе биде, не треба премногу да се мистифицира таа улога.

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не е секогаш предвидливо, пошто не сме видовити.

На zuto и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Пример: “ко ќе родиш, ќе видиш“ ?

Јас сум рекла.
    Е сега, не ми ја гледате фацата кога го кажувам тоа, оти ако си пред мене ќе видиш дека со насмевка ќе ти го кажам и милно ќе те погледнам.

Не знам за другите, ама мене ми е во стилот: Oh my sweet summer child

Е сега, можи да е саркастично кажано, или со злоба... ама пак, не навлегвам во то...
    Луѓето ако сакаат да те потценуваат за нешто, ќе те потценуваат, па ти ако сакаш и на глава намести се.
    Тешко е да им смениш мислење, невозможно да им смениш нарав.... со годините.

Е на деца и млади, можеш да влијаеш и таму кај шо со нас ја посрале, мојме ние да ја попрајме со нашите деца.
    ... и гарант и ние ќе ја посериме во некоја сфера, за која не ни' ни текнува во моментот дека е битна.
    ... и така...

Малку посмирено да реагираме за разликите меѓу нас, многу поголемо разбирање ќе имаме.
    Да видиме шо не спојува, остајте шо не дели...

На senjorita-v, do-re-mi, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    eden tipichen kompleks na majkite posebno tuka na balkanot. ako si majka, znaesh se i voopshto ne treba da dozvoluvash da ti kazhuvaat bilo shto povrzano so majchinstvo lugje koi ne se majki.
    ako si majka isto taka, si najzafatena na cel svet, a drugite lugje koi odat na rabota i imaat drugi obvrski, sepak ne se tolku zafateni kolku shto si ti kako majka.
    I pokraj ova, najvahznnoto otkako ke rodish dete, tvojot edinstven identitet e majka. zavrshuva tuka profesionalniot napredok, ponatamoshnata edukacija i sl, zatoa shto si majka.

На sj *O*, Anie93, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ама шо има врска то?
    Ако некоја се пронаоѓа само во улогата на мајка, тоа си е нејзина работа.

Сите имаме различни желби и потреби.

На senjorita-v, theowndemon, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419

da, site imame razlichni zhelbi i potrebi.
    ama jas do sega ne sum sretnala mazh shto ke ostane doma, nema da odi na rabota i nema da gradi kariera i da napreduva samo zatoa shto stanal tatko.

На WildMk и Just.do.it им се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Ти не си сретнала ама има.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.477
    Се работи за искуството, а не за некакво немање право на мислење.
    Ако го немаш се е само теорија, искуство како мајки го немате.
    И тоа е факт.
    Нема што да се лутите.

На Oneo, najjacha, zuto и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Доколку некоја не е мајка, а барам совет за доење, што совет би ми дала? Пример само давам.
    Истото, ама баш истото размислување го имав. Затоа што толку и знаев.
    На работа си осум саати со 20 дена одмор,
    Мајка си 24 часа, 365 дена во годината, одмор немаш.
    Кога ќе дојдеш од работа може да се истушираш, да јадеш, да си ја пуштиш омилената серија.
    Со дете, може само да се надеваш дека ќе имаш барем една од овие работи.
    Апсурдно е после раѓањето на своето дете, да ти биде најважна кариерата. Нормално дека сопственото дете ќе ти биде приоритет. Размисли дали си родител ако акцентот го ставаш на работното место.

На Oneo, IRBBB, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    da, ima, ama vo daleku pomal procent otkolku sho ima zheni. otvori ja temata brachni neverstva i sl temi i ke vidih kolku od rabotosposobnite zheni se finansiski od mazhite kako tinejdzerki.

На WildMk и Just.do.it им се допаѓа ова.
  11. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    jas ne velam karierata da ti e najvazhna, tuku deka tvojot zhivot ne zavrshuva so ragjanje na dete.
    ako rodish i ako si rabotosposobna ne znachi deka ne treba da rabotish samo zatoa shto si rodila.

da, za doenje sho se odnesusva vo pravo si. ama od druga strana obichno majkite si gi gledaat svoite deca kako sovrsheni i sl( sho e i normalno), pa ako nechie dete e nevospitano toa majkata najchesto nema da go zabelezhi ili ako go zabelezhi ke si reche( dete e, ako vaka se odnesuva, ne znae), pa lugjeto otstrana mozhe da vidat dali e nevospitnao ili ne.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Не завршува ничив живот по раѓањето на детето. Напротив, започнува нова етапа. Подобро би го посветила животот на сопственото дете, отколку на некој мочко што се прави газда.

На see.emily.play и Осе им се допаѓа ова.
  13. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Јас верувам дека детето е огледало на својата мајка, а кога е потполно различно од неа, само значи дека претерала со некои " правила ", што исто може да се предвиди. :D
    Ако е весела и опуштена и тоа и е слично,но ако е претерано опуштена па самото мора да се снаоѓа, лесно може во друга крајност да отиде ( преголема грижа )....на пример.
    Традиционална мајка ќе воспита слично дете,либерална исто.....или пак ако е екстремно, обратно ќе биде...
    Благ и попустлив карактер на мајка формира дете со ниска самодоверба..
    Егоцентричен карактер се усмерува на детето како на трофеј..
    Лош и пакостен карактер преку детето војува нови секојдневни војни...
    И така..
    А бидејќи на 20 години веќе е формиран карактерот, тогаш секој од својот,вистини кажува :)

На CameliaMiller, sj *O*, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    a zoshto tatkovcite mnogu retko go posvetuvaat zhivotot na sopstvenoto dete otkolku na nekoj mochko shto se pravi gazda?

На Bezimenka90, Just.do.it и deskarada им се допаѓа ова.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Отиде темава у друг правец.
    Не е ништо црно и бело.
    Работам, кариера напредувам и тоа воедно, покрај личното задоволство од успех, е и за да му приуштам на моето дете.
    Пред детето, парите ми беа само за мене и за мои лични задоволства.

Он топик.
    Никој ама никој да ми кажуваше чувствата, стравовите и мислите за децата што ги имам, дека би ги имала, ќе се смеев. Како погоре што се смеете.
    Ама си осетив.

На Oneo, senjorita-v, zuto и 18 други им се допаѓа ова.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.511
    Допаѓања:
    21.185
    Ми текнува на темана кај што пишувавме дешавки по и од гости.
    Имаше една членка пишано нејзина роднина или пријателка кога доаѓала со децата увек барала јадење ама за децата посебно друго барала оти биле пребирливи.
    Друга членка имаше пишано оти детето на гости мачкало чоколадо по теписите, а родителов уво не го болело
    Не дека ги кривам децата у случаиве. Ама ваљда смееш да кажеш оти се безобразни родителиве, рајт? Не се работи тука ни за доење, ни дали кариера бркале vs родителство. Основна (не)култура која ја прикажуваат преку децата.
    Ова нели друг пример де. Освен за насилни родители.

Последна измена: 5 декември 2022
    На CameliaMiller, senjorita-v, Just.do.it и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Па еден мора да го трпи мочкото што се прави газда. Бидејќи цицките на таткото ја немаат функцијата на прехрана на бебето, ќе мора тој да трпи. Премногу ти е биолошко прашањето.

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Како не го посветуваат животот на децата, па за кого работат? Дали мајката или таткото ќе остане дома е ствар на договор, кој до каде стигнал со кариерата, платата, стабилноста на фирмата… зависи од многу фактори. А на мало бебе му треба мајка, на мајката и треба време да се врати во нормала. Најчесто се доенчиња, па не можеш градата да ја оставиш дома и да одиш на работа. Секое семејство си има свои калкулации.

На Oneo, Anaroz1, tambelina и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Се согласувам со насловот. Не треба да имаш мислење никакво ако не си мајка ова за себе зборувам, не треба да се правиш паметен ни малце море ич. Оти се знаеме пред да сме мајки се ни изгледа лесно и брзо решливо, за другите деца мајки начинот на кои ги гледаат проблемите со кои се соочуваат. Но кога ќе го осетиш стравот, хормоните и сите чувства шо произлегуваат со дете и колку си се променил не само на изглед, него и психички си друг човек, се шо си поминал и се прашуваш утре шо е следно ќе знаеш најдобро како е.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. winnie02

winnie02 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.823
    Коментаров никогаш не иде од остварени родители, па колку сакам нека се контрирам за ова во иднина.
    Низ сите тие маки што ќе ти ги натегаат како единствена тема што знаат да ја зборат ќе ти протнат "ајде што чекаш". После ова траумите на најјако. :)

На Bezimenka90, Anie93 и GirlRose им се допаѓа ова.