Кога се туширам ми се слушаат звуци како блеење на коза. Некогаш осеќам како ме набљудува додека спијам. По некое време дознав дека темелите на куќата се градени врз коските на коза некоја како жртва приложена. Многу ми е страв некако, ќе престане ли ова блеење?
Имате осветено низ дома? Ако не викнете поп нека попее малку и зачадете со темјан, би требало тоа да го реши проблемот. Духот на козата треба мир да си најде.
Јагне, не коза. Во темелите се ставаше глава од јагне, кај шо ќе е прагот во куќата. А во рестото темели, се цедеше крвта од јагнето. Адет е то. Шо ти е страв?
Скоро во секој темел на куќа кај нас православните христијани има од јагне или јаре глава, тоа е адет.. Така сите прават, па до сега никој не слушал блеење на овци и кози.. Мислам дека некој си игра мајтап со тебе, брат или сестра, затоа што знае дека се плашиш.
Јас мислам да си најдеш бројче од гледарица. Некој урок е во прашање, црна магија или влашка евентуално.
Ништо чудно Со баба, Бог да ја прости, се искаравме за чеизот. Требало тек перници да се, а не чифт. А ние двајца. И ми кладе шубе, купив и трета и и' реков: “Уште еден адет ако ми кажиш, нема да дојдиш на свадба“ Поќе не ми кажваше адети...
Ќе стаеш едно нокширче у чуше со слика од коза кој кака. Паметна е сигурно, научила гледајќи те тебе, нема да ти се искака на тепих.
Сега ќе ти кажам нешто што не е смешно.. Еднаш се случи да се запали штекер кај нас дома поради неисправна инсталација, среќа па брзо реагиравме и не дојде до поголема штета, но, ова се случи ноќе, а јас после тоа со ноќи не можев да спијам, среде ноќ станував и одев да мирисам штекерот да не мириса пак, да не се запали пак, знам дека немаше ништо, но јас не бев спокојна ако не проверам и одев од штекер на штекер да проверувам да не негде мириса, да не негде се запали и некое време така среде ноќ ќе станев и од штекер на штекер, мирисав, не дека имаше нешто, ама во самата психа ти е влезено веќе.. Така и твоево, нема ништо, си имаш зацртано во главата дека има нешто и твојата психа си игра со тебе, пробај да не мислиш на тоа, ќе помине.