точно дека се случува ама не ми е веродостојна теоријата наречена парализа во сон. и мене ми се деси еднаш и тоа убаво се сеќавам далеку е од теоријата парализа и врска немаше со тоа дали претходно сум била под стрес уморна и сл.
па според научниците се нарекува парализа во сон, а според оние кои го доживеале тоа тие го опишуваат како нешто надмоќно со кое се борат и ги совладува. Ми се има десено еднаш,нит сум била под стрес нит сум била уморна за да доживеам парализа напротив си легнав сосем опуштена и чуството беше буквално како нешто да те гази. Моментот кога се ослободив беше секундата кога видов сенка која се тргна од мене. Утрото имав неколку ситни модрици. Ете не знам, може парализата на крајот од денот дава такви "симптоми". Друга прича имам нешто слично на оваа тема ама да ме навлегувам. Верувам дека е како што кажа @GymGirl❤ станува збор за "нечесниот "
Е тоа се случува кога си во фаза на REM (rapid eye movement), мозокот е буден а телото е во REM то ест не е будно сеуште. Причини можат да бидат различни како медикаменти, стрес, претеран замор, алкохол, дрога, цигари и друго. То дека се демони се прикаски, ко што не можеле порано многу работи да објаснат па се препишувале на демони и ѓаоли.
морам да се цитирам, заборавив да напоменам дека се јавуваат халуцинации, допирни, визуелни, звучни...