Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Необјасниви случки

Дискусија во '„Другата“ наука' започната од Pennyroyal, 10 јануари 2010.

1. DivineFM

DivineFM Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    122
    Синоќа пред да си легнам,кај 1 часот седев на лаптоп и блиску до мене на паркетот слушнав како нешто да падна,како да се растркала. Ептен блиску до мене ми звучеше...станав запалив светло и немаше ништо на подот,паркетот си свети ама ни едно ѓубренце на на него... :?: ме фати страв и цела вечер во светло сум спиела...

На sweet-star и ColoursOfTheRainbow им се допаѓа ова.
  2. Stefiks

Stefiks Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    47
    Божее :o целата се наежав.
    Еве една моја случка. Една вечер онака си лежев в кревет, си се пулев во таванот и си размислував нешто. И одеднаш слушнав како некој тропна на надворешната врата :o :o Тогаш од такт ме извади нз што беше.. А и синоќа бидејќи видов како над мојот кревет лази пајак, станав и едно ливче што беше до мојот кревет го зедов и со тоа го отепав пајакот . И после 5 мин сестра ми и брат ми спијаја и нешто слушнав од прозорец како тропа во гаражата на чичко ми :x (мн ни се блиску куќите, а гаражата негова е веднаш до нашиот прозорец од детската) лелее како сум се уплашилаа ;( ;(

3. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Вчера околу пладне имавме нешто работа со мм и така возејќи од Кисела Вода накај Рампа (одма спроти зградите на фиком) стоеше еден човек за да помине улица,познат е ама не се сеќавам дали беше некој лекар,глумец(на јовица Угриновски личи,ама не е тој)...И му викам на мм -ејј еве го оној лекарон ти текнува како се викаше?

После вечерта накај 18 часот со малата отидовме во градски парк,ама ни излезе нешто работа и за пола саат си отидовме,и замислете на семафорите пред влада пак истиот човек(во истата тегет маица со бели риги,со тегет капче) чекаше да помине улица.И пак му викам на мм ене го истиот што го видовме на пладне кај рампа.
    Случајност или необјаснива случка???

4. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Никогаш ми се нема случено нешто ...паранормално,па и не верувам многу во такви работи.

5. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Kaко можеше истото да ми се случи. :tmi: Само што јас вечерта не проверив и кога се разбудив до креветот најдов еден крст(така помал) што си го чувам.Работата е што јас имам полици над креветот а крстот стои таму(креветот е до ѕидот) и така би требало крстот да "летне" преку мене за да се најде на подот.Не знам на кој друг начин би паднал. :?:

6. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Не знам зашто , ама често слушам ДИШЕЊЕ околу мене..
    особено навечер..кога легнувам да спијам.. :!: кога светлото е згаснато.
    Како нечие присуство ..не знам зашто.. :|

На Amona му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Јас цело време осеќам како некој да оди во кујната....можеби со години веќе.. |(

8. janovska1

janovska1 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    18
    Тоа за шо си мислиш дека баба ти е пред твојата соба тоа ти е од страв не е од ништо друго(мислам дека треба да одиш некој да тии пребае), а имам читано во вечен календар дека плачењето во сон значи радост, а исто така и својата баба ако ја сонуваш и тоа значи радост во семејството.
    Срцка и јас не верував, но од пред 2години какви чудни работи почнаа да ми се случуваат да почнам да кажувам на некој кје ме напраи ненормална. :lol:
    Едно е да сонуваш а друго е дежа ву мислам дека до толку прави разлика.
    Дежа ву е силно чувство на глобална фамилијарност (фамилијарност е кога нешто ни е добро познато), и се јавува на прв поглед, нова ситуација. Чувството на фамилијарност кое се искусува преку дежа ву-то е глобално на следниов начин: Ни се чини дека целиот настан, секој детал, се се случило порано, и покрај тоа што знаеме дека настанот е единствен и се случува во моментов. :)

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.092
    Не прави разлика. Дежа- ву е кога сонуваш нешто па си го заборавила па се случило покасно.
    Не те разбирам за каква фамилијарност зборуваш тука?

10. janovska1

janovska1 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    18
    Прочитај го уште еднаш текстов баш добро имам наведено што поточно е дежа ву и што е фамилијарност. ;)
    Дежа ву е силно чувство на глобална фамилијарност (фамилијарност е кога нешто ни е добро познато), и се јавува на прв поглед, нова ситуација. Чувството на фамилијарност кое се искусува преку дежа ву-то е глобално на следниов начин: Ни се чини дека целиот настан, секој детал, се се случило порано, и покрај тоа што знаеме дека настанот е единствен и се случува во моментов.

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.092
    Мислам нема врска тоа со глобална фамилијарност.
    Еве нешто појасно од вики педија
    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B2%D0%B8

:hai:

12. janovska1

janovska1 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    18
    Еве ти срцка разгледај го и вој текст тука е по опширно објаснето :)
    http://www.psiha.com/parapsiha/72-sto-e-tocno-deza-vu

13. Najubava09

Najubava09 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    108
    Дечки еве подолго време навечер кога си седам и нешто како да ми тропка на стаклото од вратата..И кажав на мама таа ми вика некој бумбар е..Е како бумбар секоја вечер да ми тропка..Ама и тропкањето не е толку гласно туку како некој нежно со прстот да тропка.. :(
    Друго..Пред неколку дена бев на гости..И си седев таму и наеднш радиото (не е баш радио како Двд е) се пушти..А бев сама..Ама тивко си пее..И сега јас во себе си викам шо е работата и наеднаш се отвори тоа за цедиња ставање..Леле се посрав и дојде братучед ми и јас му кажав и ништо он го затвори и си зборевме кога оно пак се отвори..И го затворивме но не се отвори пак.. :(

14. SweetGirl234

SweetGirl234 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    34
    Јас не верував во паранормални работи.
    Но почна да ми се случуваат многу чудни работи.
    Во моето училиште има скали 4-5 од сите страни. Од страната кај ходникот каде што беше мојата училница секогаш кога ќе погледнам таму како да има некој. Или пак излегувам сама од училница никој нема како да чуствувам дишење нечиво. :x

Кај баба ми често ми се случува како да има некој на вратата и да ме гледа. :o

За друго ќе ви пишувам друг пат. :tmi:

15. SweetGirl234

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    34
    Тоа е ДЕЖА ВУ, а не необјаснива случка[/quote]
    Едно е да сонуваш а друго е дежа ву мислам дека до толку прави разлика.
    Дежа ву е силно чувство на глобална фамилијарност (фамилијарност е кога нешто ни е добро познато), и се јавува на прв поглед, нова ситуација. Чувството на фамилијарност кое се искусува преку дежа ву-то е глобално на следниов начин: Ни се чини дека целиот настан, секој детал, се се случило порано, и покрај тоа што знаеме дека настанот е единствен и се случува во моментов. :)[/quote]

Не прави разлика. Дежа- ву е кога сонуваш нешто па си го заборавила па се случило покасно.
    Не те разбирам за каква фамилијарност зборуваш тука?[/quote]

Јас добро се сеќавам дека го сонував. Кога се разбудив реков ајде да видам дали сум видовита уклучувам лаптопот, се најавувам навистина имав толку :D :)

16. janovska1

janovska1 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    18
  17. Rawr

Rawr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    38
    Да ми се има случено нешто вакво,кога живеевме во куќа прво бевме во две соби и имаше една соба празна планирана за детска соба.Кога почнавме да ја уредуваме детската и одкога ми донесија кревет јас си легнав да спијам таму и ја викнав мајка ми да спие со мене таа вечер онака дете.Мајками навиваше аларм и го исклучи мобилниот и го остави го креветот и мене ме фати сон.Малку поспав околу 5 минути и се разбудив веднаш и видив нешто горе на ѕидот на таванот како бел круг ама бааги голем беше не беше малечко кругче и незнаев што е станав да видам да не е отворена вратата па да се одбива некое светло ама секоа врата беше затворена секоа перде пуштено надвор ни ламба немаше во близина запалено ништоо скроз ништо и ја разбудив мајками и ја прашав да не свети телефонот бидејќи тој беше до креветот и можеби не е исклучен скроз ама исклучен беше немаше ништо и мајками дури се исплаши и само се прекрсти и јас се прекрстив ме гушна и некако се успавме,уште еднад не се појави никогаш нешто такво ама и недајбоже да се појави,тонев од пот сабајлето кога се разбудив од што сум се завила со ќебето преку глава. :( :x :worried:

18. SweetGirl234

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    34
    Завчера тоа што ми се случи неможам да го заборавам и заради тоа неможам да спијам :sweat:
    Седам на компјутерот и се допишувам со еден другар и читав во исто време овде. Почна нешто да тропа позади мене. Се вртам престанува пак продолжувам почнува да чука се вртам не. Полудев веќе и го изгаснав компјутерот и легнав. Гледав телевизија 5 минути и го изгаснав.
    Како што лежев свртена на другата страна почна да слушам нечие дишење и чекори. :shake:
    Се чудам што уште сум жива. Се здрвив почнав да се тресам целата но не помислив да викам затоа што порементена ќе ме направеа -_-
    Потоа престана и подобро ми беше.

Ова можеби не е нешто необјасниво но често ми се случува некој глас да ми зборува одвнатре(внатрешниот глас), а во исто време и некоја слика во главата ми се појавува(не визија).
    Еднаш ми се појави како татко ми иде и ме гушнал и истото тоа се случи. Некогаш ми се појавуваат некои слики кои несакам да ми се појават.
    Еднаш ми се појави како мојата најдобра другарка загинува во сообраќајка со автобус и дека тоа на вести го кажале. Уф среќа добро е никаква сообраќајка. :$

19. Quuen

Quuen Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    2.603
    се наежив од сите случки ;( :x :tmi:

20. sToBiToBi

sToBiToBi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    27
    И мене ми се случувале вакви некој чудни работи, ами си мислам дека халуцинирам...и плус не ми е страв, зошто ако ми е пишано нешто да ми се случи, вака или онака , ќе ми се случи. :^)
    Инаку, Сара , блуај не е од Ресен, од Битола е ...Ресен и Бт имаат мн различни дијалекти :angel: