Јас па ич не сакам по гости да одам. Кога ќе ме викнат ќе отидам за да им направам ќеиф. Нема смисла да ги одбивам. Блиски ми се. Имам еден во фамилија што не сакам да ми доаѓа, ама морам да го трпам.
И јас чекам да ме поканат па дури и на кафе во комшии, сама не се канам, а комшики или на мм братучедки кога ќе дојдат кај мајка им (стрина на мм) сами си се канат на кафе, ама ок немам проблем за тоа, на кратко доаѓаат, и само кафе, ако имам сок или благо им принесувам, не трчам во маркет. Е сега да ми се најават неколку дена порано и да ми кажат сакаат да дојдат на гости со мажите тогаш се знае спремам мезиња, инаку мразам ненајавени гости, кај свекрва ми како падобранци доаѓаа на сред јадење кога бевме во заедница, откако се одделивме ако нема никој доле, доаѓаа горе и си влегуваа без да ѕвонат, затоа клуч на врата.
So pravo se ignorirani takvite .! Za da se zashtitime od nivnata losha energija..jbg,! Sekoj dobro znae sho pravi ! Jas nemozham da i ukazham na takvata lichnost Ako samata neznae kaj tera ..! Nemozhe ti Kako sakash I kolku sakash vo vrska so mene .! Toa na nekoj treba da my bide jasno .! Samiot da sfati .!ps : Nepokanet gostin zad vrata stoi.,!
Сакам да се дружам со луѓе со кои ќе ми биде убаво. Со луѓе со кои можам да се опуштам. Со такви си одиме по гости. Другите ми се само за муабет. Со нив надвор се гледаме. Не можеш со сите да си близок. Е сега... Оној за кој пишував нема осет. Се работи за девер ми. Не го интересира дали можеш да го примиш на гости. Он ќе дојде, па ти ако сакаш трескај си ја главата од ѕид. Имаше период кога доаѓаше секоја недела. Не се трпеше и му реагирав на маж ми. Па почна поретко да доаѓа. Не можам јас да не уживам во викендот заради некој што нема три чисти во главата. Треба да се има осет.
Искрено нит сум лицемерна нит ништо на непожелните гости директно им имам кажано дека не се пожелни и дека не сакам да ми доаѓаат без два три кај мене е така а тие што си ги сакам знаат и си ги дочекувам со сите салтанати за пречек.
Јас го откачив гостинот додека беше маж ми во странство. Он нека дојде, ама кога јас ќе можам да го примам. А не он кога сака. Некои немаат друга работа па безделничат по куќи.
Aaa..e togash odma si losha za takvite haha odma spremaat napad kon tebe , golem problem si si otvorila .. ..! Pochnuva trachot I muabetite niz Celo selo deka si bila mnogu LOSHA.! Hahaaaa btw I jas imam takov problem Kako tvojot , te razbiram hahaa , neprijatno mi e da Im kazham vo lice odma ke mi se nalutat.. ke me kazhat na moite doma ..hahaaaaaa, koj ke gi slusha, vospituvana sum da bidam kulturna I Dobro da se odnesuvam so sekoj gostin , ama tie ne se dobri so mene iii Sega sho pravime ..chare.? A ne smeam da se isponasham nekulturno...haha..Nemozham da bidam direktna Kako tebe ..
Има безосетни кои не можеш да ги откачиш лесно. Божем им е тешко да се најават. Едино да држиш заклучено и да не им отвараш. И плус ако имаш куче, да го оставиш одврзано во дворот. Најефикасна опција.
Hahaaaaa, jako e ova ..sakam kuche ..hahaaaa pochit kon zhivotnite ..! Znaesh deka mi Dade dobra ideja ..vredi da razmislam so tvoevo .haha
Епа јас сама живеам со дете без родители и тука доаѓање строго проверени гости блиски дури и деца дома не примам сум и рекла на ќерка ми играње надвор а и она да не оди по куќи.се знае каде е дружење за деца.а не така вака отпосле.летово едвај ги откачив од домофон спиеме тие се развониле уште рано рано ја бараат малата еднаш со добро па кога ги подобрав пред влезот што е тоа звонење како ќе им се кефне да не може човек да одмори а гостите се знае кој иде кој му е кажано да не иде ја во очи плескам не ми треба радознали па рекла казали што е она леле што ново си купила па сами отвараат па креваат ролетна ќе ми ја скршеа за малку веднаш реагирав оди си овде не ти е местото требаше да ме прашаш па јас ќе ја кренев веднаш оди си и фрижидерот нов кога го купив си отвара без прашање и на тие им реков што гледаш ти не го гледаш фрижидерот туку што храна чувам и стварно така им беше погледот и нив им реков веднаш одете си и така а кој ме почитува многу повеќе го почитувам без разлика дали ми е роднина или не од кај мене гладни никогаш не отишле такво ми е мотото мене незнам таква сум јас
Он се најави, ама му реков дека тој ден сум зафатена. Ама за него е џабе. Колку пати сме откажале излегувања заради него. Ама маж ми е крив што му ќути. После некое време се освести и почна да реагира. Среќа што маж ми замина па не го викав. Он си има ставено во глава дека кај брат му може да доаѓа кога сака. Некои луѓе мораш да ги трпиш. Не можам да му речам на маж ми да не доаѓа брат му. И не е само тоа што идеше на гости. Туку што знаеше да заседне. Доаѓаше во пакет со јатрва ми и децата. По цели денови кај нас. И доручек, и ручек. Уште вечера да им дававме ќе беше супер. Јадат како да не виделе. Е не може така. Ако те викнам на ручек, ок. Ама ако доаѓаш само онака, ќе добиеш кафе и сок. Он не прашува дали имаш пари да ги нахраниш. Среќа што се преселивме во странство.
Ова исто како братучед на мм, а бе не се трпи тоа чудо е, само гласот да му го слушнам црева ми се превртуваат, ни седел до 2-3 сабајле, ова кога не седевме Скопје, блиску живее, преку две куќи и секојдневно доаѓаше, не работи ништо ако го викне некој, колку пати заседнувал до 3 а ние другиот ден на работа, мм е виновен што не му кажуваше, виде не виде во последно време му кажуваше дека е уморен треба да спие, така си доаѓаше ненајавен без да ѕвони, и еднаш му реков почна да урла, сега почнав за заклучувам и колку пати се фатил за квака и назад, па и тоа ми го пререче денски што сум заклучувала, му реков нема што да се правдам, што сакам ќе правам, може се бањам тоа време. Исто и мајка му толку досада не сум видела, секојдневно доаѓаше уште кога бевме во заедница, па потоа да ме замара за кафе да пиеме, и кажав дека не ми е врсничка, и дека поубаво ми е сама кафе да пијам, таман се налути еве ја пак. Не и кревав, на свекрва ми и рекла "што и е нема да ја молам", на крај ја блокира, мислела телефонот ми е расипан хаха.
И девер ми и се жалел на свекрвата. Ама маж ми и објасни некои работи. Еднаш маж ми му рече да дојде после 11 саат, а они се нацртаа во 9 сабајле. Е тоа беше крај. Си доби маж ми лекција од мене. И да напоменам дека секогаш кога доаѓаа на родендени за децава, од тоа што беше принесено на маса пола они го јадеа. Незгодно ми беше пред другите гости.
Лелеее, овој не е женет се уште и нема што да прави и оди по куќи, не јаде, не е нешто јадач, ама дај му ракија 10 литри ќе испие и многу е досаден, на другарите жените ги оговара цццц, мм не го ни слуша што збори. А ова со јадењево што пиша исто золва ми, зетот и децата, колку пати ни дошле гости и тие секојдневно беа тука се што е на маса ставено ќе изедеа, незнам колку пати доставав мезе, остави мене што ми падна незгодно, дури и на гостите незгодно им беше. А овој братучед му заедно со мајка му доаѓале во 23 часот дека блиску живеат, 2-3 куќи погоре, сега во Скопје раат сум. Затоа сакам да се иселиме од мкд.
Тоа што е на маса е поставено за јадење. Ама да се има осет. Често доаѓаа порано и додека да дојдат другите гости не остануваше многу од јадењето. Како дупнати. Имав јас резерва, ама тоа беше за дополна само. Па и сокови сум идела да докупувам. Можеби немам плус пари, па сум купила според можностите. Врвот беа тортите. Секогаш порачувам според бројот на гости. Кога запнаа репете. Малку им било по едно парче. Среќа што престанаа да идат. Имале обврски. Уште поубаво.
Точно дека јадењето е ставено за да се изеде, ама треба и за другите гости да мислат, на гости се оди да мезиш, не како да не си видел. Мајка ми пред да оди негде на слава дома јадеше па одеше, и се чудев, сега ја разбирам, неможеш да јадеш како дупнат. Јас сум рекла 100 души ќе пречекам како овие 4-ца неможам, и да, веќе кога сум спремала сакам да се изеде, што ќе му правам на толку јадење, ама не се само тие, има и други, плус они така си доаѓаа секој ден дека блиску живеат, значи непланирани ни биле и спремам според тоа колку ќе ми дојдат, секогаш имам резерва за допуна ама од нив ќе сменам, сега сум си раат и од нив.
Не можам само за нив да дополнувам. И немав од се резерва. Си имаа и посебни барања. Ова сакале, она сакале. Еднаш му реков - Треба и други гости да ми дојдат. И он ми вика - Ќе купиш за нив. Јас му реков - Ако ми дадеш пари. Се налути. Вака правеле кај братучед на маж ми. Ама само еднаш им се случило, затоа што снаата ги избркала. Девојката ми го кажуваше ова. Па коментари од девер ми колку Х била безобразна. Не е таа безобразна, туку они што немаат осет и култура.
А бе и овие имаа барања, јаделе месо повеќе, немам месара јас. И овој братучед му зборел таму по роднините лоша сум била хаха, а он што нема осет што е.
Често ми викаше - Јас доаѓам кај брат ми. Е па начекав да го нема брат му па не го викав. Еднаш сам се најави и доста му беше. Што мислеше он? Дека ќе го толерирам? Како да не. Ама сепак не можеш да го изнегнеш затоа што е ептен близок. А за другите ми е гајле. Јас братучетки не викам на гости затоа што не ми одговара нивното друштво. И не одам кај нив. Пак ќе пишам - Не ти идам, не ми иди. Штом некој не те вика на гости, не сака со тебе да се дружи.