Непопуларни мислења (Unpopular opinions)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од DaisyDoo, 6 септември 2023.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    5.124
    Погрди кафиња од оние од кафемат нема.

На Anaroz1, Nausicaa, Mumoftwo30 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. TwistedSister

TwistedSister Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    523
    Стереотипот за Црногорците дека се најмрзелив народ треба да се смени во Македонци, само што веќе нема да биде стереорип туку факт, потпишувам. Не мрдаме на ниедно поле, со чест на исклучоци кои се успешни и амбициозни.

На Srckata28, Mumoftwo30, Elenpelen и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    19.709
    Гејмингот, без разлика дали се работи за маж или жена, е најужасното хоби!!!
    Не знам ни хоби дали може да се нарече.

Толкави волови и волици на 20 и кусур, 30 или најлошо 40 години да се понашаат така детинесто и уфилмано, е благо кажано очаен кринџ.

Исто гледањето анимирани филмови, па носење маички со принтови од цртани ликови, и општо принтови е исто така кринџ.

На шо личи тоа, дечко ми случајно уз муабет му кажал на некој тип шо гејма дека е така малку безврска цел ден да се буља у екран занесено, на што наишол на осуди од другите..

Пораснете.
    Не ви доликува на годините!

Не знам шо кур ви е и на вас милениалците бе, превише сте детинести, ама превише, ко да сте застанале на 14 годинки..

На M&M, quattro, TheRGirl2 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    185.002
    Религијата треба/мора да е избор, а не нешто во кое се раѓаш и ти е наметнато зошто едноставно не крепи проста логика да не е избор.

Од ко луѓето сакаат "чиста" слика да презентираат за себе, наместо да си дозволат да се кринџ и слободни - човештвото оди удолу. Океј е чуден човеку со малку налудничави идеи, be cringe and be free. Буквално од ко се плашат луѓе да се кринџ губиме на whimsy.

На potatoface, sparklie, Gosh и 14 други им се допаѓа ова.
  5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    5.124
    Јас гејмимгот како хоби го ставам на ниво со коцка, единствената разлика е што од коцката може некогаш пари ќе добиеш..
    Во ред е некогаш да ти е досадно, и да изиграш некоја игра да ти помине време, ако навистина не знаеш друго што да правиш.. Ама да купуваш специјални компјутери, тастатури, па дури и игри купуваат веќе е болест не од недораснатост..
    За дечко ти, секогаш некој ќе се најде да го осуди, и повеќе да се не значи дека се во право.. Се обидел да им покаже дека тоа што го прават не е убаво, ама ако не разберат и сами не може да им сипе во мозокот и нека не им се замара..

А за анимирани филмови, ако е претерано нешто да, ама повеќе ми жанр на филм кој некој го гледа и не гледам проблем.. Бидејќи многу возрасни гледаат и турски и шпански сери што мене ми се ужасни и најмногу осуди за нив имам како серии, ама сепак тоа е тип на серија која нив им се допаѓа, како што имаме различен вкус за музика, книга..

На eliesaab, Intergalactic и Mrs. right им се допаѓа ова.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    26.672
    Nahhh, гејмање и аниме се топ хоби. :inlove: Ми фали да седнам со моите луѓенца и да свртиме пар компетатив партии, да се заебаваме и смееме до касно навечер. Уште повеќе ми фалат серверите на сорс, мојот Дрим Тим, зезањето, смешките, реметењето, ботовите, рејџквитувањето. :(
    Гибли филмовите се едни од најдобрите во историјата на човештвото. Исто и филмовите ко Akira, Cowboy Bepop, Ghost in the Shell, сајфај со прекрасен стил. Чил вајбови максимално.

Знаеш шо е кринџ? Муженца шо тепаат време на порничи и златна копачка.

На Astrum.Obtutus, potatoface, sparklie и 16 други им се допаѓа ова.
  7. Касија

Касија Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2018
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    11.558
    Мене ми се кјут ствари поврзани со некаков интерес, омилени работи и хоби, па и принт на алишта.
    На маж ми му подарив дуксер од аниме, ама да милениалци сме8):D
    IMG_20250207_144255_255.jpg

А гејмингот може да е и често преминува во зависност да, но може и да остане како хоби без претерување кога човек си ги знае приоритетите.

На potatoface, sweet-cherry, M&M и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.741
    Допаѓања:
    62.754
    My kind of people. :D Јас си испечатив од мојот омилен аниме лик (и не е едиствено нешто што имам, си правам цела колекција на ствари):
    20260415_142122.jpg

На potatoface, M&M, Малечка Малинка и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    3.649
    Не сум гејмер, одамна, но ја меркам маицава за нарачка.
    акира.jpg

На Малечка Малинка, bicycle, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  10. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.191
    Допаѓања:
    3.892
    Како некој што гејма и гледа аниме, ме интересира што правиш ти во слободно време?

На Astrum.Obtutus, potatoface, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    185.002
    Инаку во врска со хоби, мене ми е разбирливо некој да има одредени предрасуди кон одредено хоби. Само сметам дека мора да сме реални и да согледаме дека има разлика од хоби до зависност. Не секој шо гејма е зависен. Буквално е хоби ко гледање серија. Ама, не за секој одговара то и то е океј. Таман работа сите исти да сме. Следно, анимирани филмови и серии не се "детски" само зошто се анимирани, кога аниме конкретно знај да обработи претешка тема ама самиот факт дека не е live action ни ја прај ситуацијата полесно сварлива. Не само аниме офц, Bojack Horseman е типичен пример за обработка на тешки теми низ призма на животни кои зборуваат. Ама ете и да не се тешки теми кои се обработени, зошто да си кратам среќа и забава за да изгледам сериозно и polished? Не фала. Некогаш едноставно сакам да пуштам мозок на пасење и да се забавувам. Или леле Гибли филмовите, не можам да опишам ама од ко ќе гледам било кој Гибли филм осеќам мир. И то е среќа шо нема да дозволам никој да ми ја земи.

Има да цртам, гледам серии и филмови кои вклучува и анимирани, и да читам стрипови и манга, па дури и да играм (да не се сфатиме грешно, СИМС играм ХАХАХАХАХХ помина мојата LoL ера зошто сум премногу fragile за тој токсик свет). Се то мене ме прај среќна. Нема да си скратам од мојата среќа зошто некој смета дека не е во ред. Едноставно со тој некој не си одговараме и патот ќе ни се разедини. И то е сосем океј. Ни јас можам да мрчам за туѓо хоби, ни друг можи да мрчи за мое.

И мило ми е дека овие работи стануваат полека mainstream зошто е многу подобро од хоби да ти е скролање тик ток шо ти пржи мозокот. Здравје на мозок и креативност за да не сме дементни на 40 пред се >>>>

На Astrum.Obtutus, sparklie, sweet-cherry и 13 други им се допаѓа ова.
  12. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    5.124
    Не знаев дека единствено хоби на светот е гејмање и гледање аниме.
    Ние што не гејмаме сигурно во слободно време не решаваме интегрални. :rofl:

Јас гледам аниме, гледам и обични цртани за деца и не го сметам тоа за нешто незрело..
    Има играно игри, знам некогаш да си заиграм пак..
    Ама оние луѓе барем јас што ги знам што гејмаат се премногу навлезени во тоа и тоа веќе не е хоби. Имам другар што гејмал, не знае за друго ништо освен за тие игри, што и муабет да се прави си поврзува со некои игри, се зборува за игри..
    Во ред е да играш кога ти е досадно и тоа не е гејмер, барем не според мене, гејмер е човек зависен од игри..

Хоби ко хоби некое немам, барем не едно и константно, тренирам ама не го гледам тоа како хоби.. А во слободно време правам многу работи гледам филм, слушам музика, цртам ако сум сам, ако имам друштво играм кошарка, тенис, друштвени игри...

На Intergalactic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Intergalactic

Intergalactic Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    209
    И мене ми е преглупо посебно машко гејмер на 25+ години, ало бре гејмери тоа за деца е, кантер страјк, дота, вов порано у интернет кафе деца до 12 години играа ова а после стануваа зрели дечковци со девојки излегуваа на кафе а не сега главна тема гејмање, жити мажите (facepalm) гејмери биле. Трн оф огромен.
    Иако иам многу другари гејмери бтв :D
    али ваљда затоа останале и другари ништо поише. :rofl:

Последна измена: 24 април 2026
    На Shade му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    19.709
    @MissChievous преку цел ден со тоа да се занимаваш? Хронично :?:
    Си иам свои занимации во животот :)

Пак се најдовте прозвани бе?

На eliesaab и Intergalactic им се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    40.083
    Некоја партија Дота неделно не може никој да ми ја оспори и земе :emo:
    Нека ве бидне вас созреаните у животот , со среќа :D

На Medea., M&M, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.750
    Допаѓања:
    26.672
    Не преку цел ден.
    Ако било кој се занимава со било што секој ден цел ден, а притоа тоа попречува да заработува, да се социјализира, да спие нормално, итн, тогаш тоа е зависност. Јас зборував општо за гејмање и аниме, дека се убави нешта.

На sweet-cherry, lovestoneddd, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.576
    Допаѓања:
    13.037
    @Mrs. right Според СЗО, само 4% од гејмерите на светско ниво се зависни од активноста.

Значи 4%, а не 99%, како што ги гледаш ти. Ете останатите горе ти објаснуваат како изгледа тоа како здраво хоби. Хоби како и секое друго.

Воедно, на многу по светот тоа им е и професија, од која дел заработуваат и милиони.

Луѓето на 20 и кусур се млади луѓе, буквално првa младa група после тинејџерите.

I mean, имаш 25 години, не 95. Дозволено ти е и на тебе да си млада, слободна и да си ја користиш слободната волја :*:

На Astrum.Obtutus, potatoface, sparklie и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Intergalactic

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    209
    Одгoвори искрено,
    привлечен би ти бил дечко што доста од времето го користи за гејмање, збори за графички, како да пројде некоја стаза, стратегија, опседнатост со разни тракатанци од dark note etc.?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.576
    Допаѓања:
    13.037
    На potatoface, Medea., M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Intergalactic

Се зачлени на:
    4 март 2026
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    209
    ?:?: