1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Непопуларни мислења (Unpopular opinions)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од DaisyDoo, 6 септември 2023.

1. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    21.700
    И мене ме занима, има ли некој ризик? Ја си праам сценарија, потпишувам и ме киднапираат, ме носат у Косово, ми ги вадат оние кои ми се читави, а ја ,,умирам у сообраќајка". Немам склоност кон теории на заговор, али живеам у држава каде онколози им давале грешна терапија на пациенти и уште еден куп скандали у здравство, па се сомневам у сѐ, свашта може да им текне за да профитираат.

На Amellie, Bozica1980, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.152
    Допаѓања:
    191.863
    @ArabellaStarfall @FriendOfDorothy

Уф. Долга и широка е. Ќе пробам да сумирам најкратко.

Прво, апсолутно се сложувам дека донирање органи спасува животи и звучи нели како благороден гест.

Фактите се тие што, за да донираш орган треба да си “жив”, оти во моментот кога срцето престанува да чука, органите почнуваат да се распаѓаат. Значи некој треба да умре за ти да живееш.
    Се донира орган, кога тим од доктори ќе констатира дека си бреин дед.

Бреиндед е легална и медицинска смрт, кога не постои веќе функција во мозокот, се смета дека човекот не може веќе се поврати од таа состојба, не чувствува болка и единствено што го одржува во живот се апаратите, ама срцето чука уште. И до тука е во ред, кога се доаѓа до тој стадиум да си билка, во ред е да се донираат органи.

Меѓутоа, иако во теорија се вели дека бреиндед е не ревирзибилна ситуација, во пракса се покажало поинаку. Впрочем зборам од искуство на другарка. Внук на другарка кој на 9 години доживеа страшна сообраќајна несреќа и докторите го прогласија за “бреиндед” и страшно инсистираа и напињаа за донирање на органите. Братучетка и не може да си прости што се согласила, среќа зет и одбил. Детето има 23 сега, одново учел за оди, да јаде, да збори и денеска е со мали последици. И ова не е изолиран случај, има мал милион буквално вакви исти или слични искуства каде луѓето после “бреиндед” учат да прават основни работи одново, ама продолжиле да имаат функционален живот, некој повеќе некој помалку.

Прашањето што се поставува е кога навистина е бреиндед ситуација? Кога навистина можеме да сме сигурни дека тоа е тоа и нема назад?

Особено поради што сите знаеме колкав бизнис стои со органи на црн маркет, кога некој што има пари не му е гајле дал некој треба да умре за тој или некој свој да му земе орган и дека постојат доктори што за пари се ќе направат. Како да сме сигурни? Па и од
    фајловите на дегенерикот видовме дека и од Македонија оделе мозоци, живи или мртви, имам проблем да верувам дека луѓето дале согласност за тоа.
    Огромни манипулации постојат и тоа е страшно што никогаш не можеш да си сигурен.

Во суштина и во некоја утопија, некој што навистина е бреиндед ќе донира орган и ќе спаси живот, ама во овој свет денеска да веруваме дека е така во секоја ситуација е малку налудничаво. И најстрашно е што, ова не се теории на заговор. Црниот маркет со органи постои и сите знаеме за него.

На bertold, pinklipstick, Mari7 и 10 други им се допаѓа ова.
  3. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    21.700
    На вести нешто фатив дека матичните ќе не прашуваат за согласност, некој нов закон имало?? Али ќе потпишам дека ќе ги донирам, ме теши тоа што сигурно ми се крш органиве од нездрав начин на живот, па ќе ми ги вратат и зашијат откако ќе ме киднапираат.

На Raven22, Amellie, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.140
    Значи бил во кома не медицинска смрт, ама докторите не знаеле да препознаат..
    Јас колку што знам нема шанси никој да те разбуди од медиумска смрт бидејќи практично си мртов мозокот ти е мртов, а се друго е кома дури и минимална мозочна рекција е кома и не смеат во тој случај да се донираат органи...

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.152
    Допаѓања:
    191.863
    Па да де. Тоа е поентата. Кога можеш да си сигурен дека навистина е мозочна смрт, а кога е “мозочна смрт”.

На Gosh и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  6. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    4.599
    Кој ги сликал диносаурусите кога во тоа време немало луѓе а не па апарати. Прашање од малиот мој. Хм.

На FreeToGo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.730
    Допаѓања:
    13.721
    @Mr.Limonko Exactly. Да додадам дека иако грешки секогаш може да се случат, сепак погрешно дијагностицирана мозочна смрт е екстремна реткост.

Бидејќи проценката сепак се спроведува врз основа на строги медицински протоколи и не се поставува врз база на една проценка или претпоставка :*:

@MiloMalo Никој не ги сликал, тоа што денес гледаме се научни илустрации т.е како научниците врз база на фосили и споредба со други животни ги реконструрираат :D

На Angie1432, MiloMalo и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.527
    Допаѓања:
    29.335
    Па затоа ќе си потпишете ете дека неќете да донирате. Ама ез ај сед, зошто вие утре да имате право на срце, џигер, бубрег од некој друг?
    Не даваш, не земаш, крај.

Ако не се лажам, има земји кај што ова е пракса. Ако не си донор, последен си на листа ако утре ти треба тебе.

На M&M, Angie1432, tanjita и 2 други им се допаѓа ова.
  9. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    4.599
    Да, и џипити ми го кажа тоа ама, признавам ме подзамисли, па и толку видови ги има(ло) :?:

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.152
    Допаѓања:
    191.863
    Освен што никој не збори за погрешно дијагностицирана мозочна смрт, која е екстремна реткост. :) И муабетот е во сосема друг правец.

На MiloMalo и Gosh им се допаѓа ова.
  11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    51.515
    Не мора да потпишувате дека сте донори, едноставно кажете им на своите или во тестамент пишете дека кога веќе е сигурно дека нема спас, да ги донираат органите на лице место...

Кога гледаат дека некој е донор, едноставно не му се борат за животот оти повеќе се у ќар ако ги земат органите, а вие станувате колатерална штета...

А да не праиме муабет што ги препордаваат органите на тој кој има да плати, особено срца а на нас ни продаваат муда за бубрези демек приоритетна листа, што функционира не викам не, али пара врти где бургија нече.

На andromedae, MeowMeow, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.388
    Допаѓања:
    84.702
    Ниту давам ниту ми треба од некој. :wasntme:

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  13. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.774
    Допаѓања:
    14.040
    Никој никого не смее да тера да донира органи и сосема е разбирливо да не сака. Нели, мое тело - мој избор да одлучам што сакам со своето тело.

На MeowMeow, Mari7, Mrs. right и 3 други им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    40.402
    Трагикомично е колку родителите денес се трудат по секоја цена да бидат модерни со тоа што на своите деца им даваат странски имиња. Презимето апла македонско, а името...
    Неприродна и смешна е таквата спојка од име и презиме на сила.

На goddess.Of.chaos, Bratot, Oxymoron и 4 други им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    18.216
    После таа во 2020/2021 ова е на второ место.
    "Мое тело - мој избор" важи се додека таа одлука не се коси со нечии бизнис интереси и однапред зацртани агенди.

На @crnaovca, lovestoneddd и fbaby им се допаѓа ова.
  16. Julianne89

Julianne89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    80
    Апсолутно. Се согласувам дека одредени часови не се во ред.
    Мојот коментар бовеќе беше насочен на овозможувањето на female only простори, како и, подобро нешто отколку ништо за жените кои живеат во одредени предели. Целосно се согласувам дека заслужуваат слобода во било кое време и било каде.
    Се надевам не го разбра мојот коментар погрешно.

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.583
    Допаѓања:
    46.478
    Леле луѓе што зборите? Да, едвај чекаат да остават да умре некој. Сите се собираат и викаат не бе не го спасуваме овој.

Се потенцира и промовира дарување на органи зашто има листи на луѓе кои умираат додека стигнат да им се трансплантира орган. Има полесни начини да се стане жртва на нешто нелегално, не мора да се вклучат сите овие долги и детални процедури.
    Не ја разбирам одбивноста. Уствари океј, сфаќам дека за во Македонија постои (оправдано) сомнеж за сѐ, ама за вас што живеете надвор...

На EnaEnA30, Bozica1980, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.527
    Допаѓања:
    29.335
    Башка за да се трансплантира орган, треба во моментот да има погоден реципиент што чека, не го вадат срцето да го стават да чека со денови и месеци да се појави некој.

На EnaEnA30, theowndemon, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    18.216
    Јас пак не ве сфаќам вас што прифаќате здраво за готово сè за што ќе слушнете на тв дека е уау нај нај, без притоа малку да имате сомнеж во нечија намера и без малку да пробате да уклучите своја глава и размислите. Нема врска тоа каде живеете, внатре или надвор...

*овде 'сомнеж' и не е баш најсоодветниот збор, најсоодветен би бил англискиот 'questioning', што е секако неупотреблив поим за вас...

На Gosh и Panda00 им се допаѓа ова.
  20. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    6.140
    И не може никој да те киднапира/убие од толку многу донори што потпишале од кај ќе знае од кој ќе му одговара орган..

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.