1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Непопуларни мислења (Unpopular opinions)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од DaisyDoo, 6 септември 2023.

1. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    45.090
    Збориме со другарка, нешто многу замав зедоа постови во стилот „30 дена бевме во хотел со 5 ѕвезди во XY, со доручек, ручек, вечера, ужина, од персоналот нѐ бањаа, ни даваа да јадеме и нѐ носеа секаде ама МНОГУ тешко, со две деца бевме“.
    Не ми е јасна поентата на пост со убави слики, се забавувале, убави места посетиле, АМА реферат толкав со жалење, плачење и слично. За што?

Размислувавме за нашите одмори како деца, луксуз беше и една недела на одмор, а како што вика другарка ми: „најстариот е третото дете“.

На eliesaab, MeowMeow, bookslover и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.551
    Допаѓања:
    29.622
    Артисти кои во својот живот биле насилници, силувачи, треба многу повеќе да бидат ругани наместо да ги славиме оти имале зад себе голем број дела.
    Сите паѓаме во несвес од Imagine од Џон Ленон па како песната промовира мир и сплотеност па браво како смислил таква песна. Во меѓувреме братот бил тежок насилник према жена му и вршел мобинг на негови вработени. Да не редам други, ама ги има.
    Апсолутно можеш да ги слушаш песните без да го сакаш авторот, нормално, но името во јавност може да не се спомнува како заслужно за почит и повеќе да се поврзува со неговиот вистински карактер наместо со музичката кариера. Или филмска, ако е актер.

На Buttermilk, boo3, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  3. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.582
    Допаѓања:
    10.881
    Искрено не знам ни дали е непопуларно мислење меѓутоа во некој мој мал круг што гледам би рекла дека и може да е непопуларно мислење. Сметам дека сите треба да читаат, и дали тоа ќе биде една или две книги годишно небитно, важно е многу да се чита и да се биде љубопитен околу она што е непознато за нас. Да ја развиваме љубопитноста и никогаш да не изумре со секоја новоиздадена книга, да нурнеме во светот на како тој некој друг човек размислува и се чувствува е важно исто така за градење на емпатија.

Hot take ама јас како читач во околина дали имам 3 читачи блиски луѓе со коишто можам да разговарам на тема книги, и да не ни се погодени жанровите на книги јас слушам за нејзините/неговите книги, тој/таа за моите.

На Малечка Малинка, azelea, Cosmic Girl и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.611
    Допаѓања:
    46.810
    Функционална писменост е различно од основна базична јазична писменост и не треба да се мешаат. Одлични познавања од граматика и правопис се (најчесто) предуслов за продлабочување на едукацијата и образованието, ама не се гаранција дека поседување богат речник и владеење на јазикот значи и имање критичко размислување и интелигенција. Еден куп луѓе си го "негуваат" јазикот ама под таа убава слика не постои нешто вредно. Спротивно на ова, има луѓе кои ќе се заплеткаат додека кажат нешто, ама кажаното поседува мудрост.

Исто така, поврзано со ова - поентата на читање книги не е само да се добие некаков фенси речник. Да, способноста да се искажат мислите со поширок дијапазон на зборови е еден вид развивање на интелигенцијата, ама не е единствената суштина на читањето на книги. Вкупното проширување на размислувањата, медиумска писменост и читање со разбирање наместо механичко впивање зборови се елементи кои се побитни од само тоа нашите реченици да звучат убаво. Особено денес, кога сме преплавени со информации и сите мислат дека разбираат сѐ.

На sparklie, azelea, Cosmic Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  5. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    7.347
    Не ми делува нормално деца мали од по 4,5,6 години да се облекуваат со гол стомак :x

На AlmaOculta, Малечка Малинка, Mumoftwo30 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    736
    Ни под разно не смее да се остават децата да бидат скроз голи на плажа, од било која возраст!

На AlmaOculta, sparklie, FridaodaMk и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    20.927
    Деца во посета на дуќани кој продаваат пред се гардероба а и општо во сите останати не треба да : јадат храна во истата, трчаат како да се во игротека и возат тротинет како да се во парк.

На AlmaOculta, Трагедијаупмм, Billy Idol и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.063
    Допаѓања:
    21.254
    Ја читам темата за пирсинг и се ежам.

Колку језива ствар и прегадна :puke:

Као помала ми беше интересно да глеам такво чудо, сеа ми е фуј буквално.

Зашто сте мазохисти? :?:

Неам ни еднаш дупчено уши, и така и ќе остане ко што ми се глеа, бљак ми е помислата само.

Ја такво нешто као страно тело не трпам, нит ќе можам да заспијам да иам на мене.

Бљак, уште и извор на инфекции знае да биде :puke::puke::puke::puke::puke:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Medea.

Medea. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    1.922
    Луѓето со негативен став во животот секогаш им се случуваат лоши работи затоа што самите тоа си го предизвикуваат.

На mKdevojce, Billy Idol, emiliana и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    9.993
    Мене ова ми звучи на ageism.
    Кајли Миноуг која ја обожавам има 58 години. Поуспешна, посамостојна и поквалитетна е како што старее.
    Само што заврши пролетва светска турнеја и планира пак да прави догодина за 40 години од кариерата.

11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.518
    Допаѓања:
    9.993
    Јас мислам самите така ги перцепираат и интерпретираат. Зошто лоши работи им се случуваат на сите само оние другите мислам дека и во нив наоѓаат нешто корисно, позитивно и поучно

На Panda00, Mumoftwo30 и Medea. им се допаѓа ова.
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.846
    Допаѓања:
    27.350
    Вечно негативните личности што вечно се жалат за сè нешто, се уствари нарциси.

На Billy Idol, ElenaOfRivendell, Amellie13 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.225
    Допаѓања:
    3.987
    Затоа се води хигиена ✨️
    upload_2026-8-11_22-12-54.gif

На sparklie, Angie1432, Billy Idol и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    5.063
    Допаѓања:
    21.254
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Julianne89

Julianne89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2022
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    142
    Toa e измислен поим за некои :D Ако измивање е иу можам да замислам туширање што е :/

На злоба и Medea. им се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.467
    Луѓе што не си го објавуваат бебето на Инстаграм до првата молитва (или го ставаат со стикер на лицето, или очите кропнати) затоа што веруваат во уроци во 2026та, ми се доволно објаснување зошто државава е таму каде што е.

И најстрашно е што го практикуваат и академски граѓани. И не гледам оправдување зошто би верувале, особено како интелектуалци.

Да не си го постираш детето заради безбедносни причини, апсолутно да, ама да не го постираш заради УРОЦИ??! Дека после молитвата е резистентно на урочување????

Бруки, толку.

На Bubi*2, butterfly6223, violetblue и 17 други им се допаѓа ова.
  17. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.151
    Допаѓања:
    45.090
    Додека сум жива нема да разберам во денешно време „форсирање“ на она мама, тато кон свекор и свекрва, а баба, дедо кон родителите на невестата.
    Која е логиката овде?!

На theowndemon, Bubi*2, Mumoftwo30 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.846
    Допаѓања:
    27.350
    Нема логика, луѓето се прости.

На Mumoftwo30, nextredstyle, mKdevojce и 13 други им се допаѓа ова.
  19. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    12.755
    Поразително ми е како млади луѓе, кои штотуку завршиле факултет, одат да се зачленат во партија или целат да се вработат во државна администрација.

Млад си, имаш опции, немаш обврски, си завршил некое школо (иако факултетите кај нас се дискутабилни, ама да речеме знаеш повеќе од просечен средношколец), и решаваш да станеш партиско зомби. Интересирај се, истражувај, пробувај, работи во странство, научи нова вештина, направи профил на LinkedIn, на Upwork, било што, ама не дреми пред локалното штабче.

Ќе речете не е непопуларно мислење, ама во последно време гледам доста вакви примери околу мене, а и за секој конкурс во администрација е гужва и се бараат врски. Жално.

На Mumoftwo30, злоба, sino.o.oka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.587
    Допаѓања:
    18.451
    Како и за многу други работи. Полесно е да се следи наративот отколку да се потрудиш малку мозокот да го вклучиш и да размислиш дали тоа нешто има причина, смисла и логика. :fubar: